1. HABERLER

  2. SGK

  3. Müjde 45 Mesleğe Yüksek Maaşla Erken Emeklilik İmkanı! 3600 Günle 49 Yaşında Emekli Olacaksınız!
Müjde 45 Mesleğe Yüksek Maaşla Erken Emeklilik İmkanı! 3600 Günle 49 Yaşında Emekli Olacaksınız!

Müjde 45 Mesleğe Yüksek Maaşla Erken Emeklilik İmkanı! 3600 Günle 49 Yaşında Emekli Olacaksınız!

Erken emeklilik her çalışanın mutlak hayalidir. Erken emeklilik hayali kuranlar için birçok yeni detay ortaya çıkarıldı. Bununla beraber bazı meslek gruplarında erken emekli olma fırsatı bulunuyor. Yaş şartı meydana getirilen göreve nazaran farklılık gösterebiliyor. Peki, 49, 50, 51 ve 52 yaşında mı emekli olacaksınız? Milyonlarca kişiye emeklilik fırsatı için haberimizi okumaya devam edin...

A+A-

Emeklilik ile ilgili yaş şartı mevzuatta yapılan değişikliklere göre farklılık gösteriyor. Bazı meslek gruplarında erken emekli olma imkanı bulunuyor. Asteğmen, teğmen ve üsteğmenler 41 yaşında emekli olabiliyorlar. 4/1-c kapsamında sigortalı sayılan bazı kamu görevlilerine emeklilik (yaşlılık) aylığı bağlanması bakımından öngörülen özel şartlar haberimizde... 

Emekli Sandığı Kanunu gereğince yaş haddinden emekliye ayrılanlara en az 5400 gün prim ödeme gün sayısı olması hâlinde, Özel kanunları gereğince kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilenlere yaş şartı aranmaksızın, prim ödeme gün sayısı en az 9000 gün olması hâlinde, Emeklilik (yaşlılık) aylığı bağlanmaktadır. Bu durumlarda bağlanan yaşlılık aylıkları, yasada aranan yaş ve prim ödeme gün sayısı tamamlanıncaya kadar bunları çalıştıran kamu idarelerinden tahsil edilmektedir. 

SUBAY, ASTSUBAY, ASKERÎ MEMURLAR 

Yukarıda belirtmiş olduğumuz özel şartlar haricinde ayrıca, 4/1-c kapsamında sigortalı olanlardan subay, astsubay, askerî memurlarla uzman jandarma ve uzman erbaşlar ahlâk noktasından hükümle veya yetersizlik ya da disiplin sebeplerinden dolayı sicilleri üzerine veyahut askerî mahkemelerce verilecek kararlar üzerine kurumlarınca re'sen, bunlar dışında kalanlar ise ahlâk ve yetersizlik sebeplerinden dolayı yönetmeliğine göre sicilleri üzerine kurumlarınca re'sen emekliye sevk edilenlere ise, yasada belirtilen yaş ve prim ödeme gün sayısını tamamlamaları hâlinde emeklilik aylığı bağlanmaktadır.

YAŞ HADDİ UYGULAMASI 

Emekli sandığı Kanunuyla belirlenen ve aşağıda yer alan tabloda belirtilen/ -c sigortalıların dışında kalan sigortalılar için genel yaş haddi (65) olarak belirlenmiştir.

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarına ait sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan tabip ve uzman tabipler ile Aile Hekimliği Kanunu hükümlerine göre istihdam edilen aile hekimleri, her yıl Bakanlıkça uygun görülmek şartıyla 72 yaşına kadar çalışabilecekleri düzenlenmiş olup, benzeri özel hükümler kapsamına giren sigortalılar açısından yine ilgili hükümler çerçevesinde yaş haddi uygulaması yapılmaktadır. 

Ayrıca, yaş haddini dolduracakları tarihten önce başvuran öğretim üyeleri 75 yaşını geçmemek üzere birer yıllık sürelerle sözleşmeli olarak çalıştırılabilmektedir. 

Diğer yandan Anayasa'da, 'Hâkimler ve savcılar 65 yaşını bitirinceye kadar hizmet görürler' hükmüne yer verilmiş olmakla birlikte, askerî hâkim sınıfındaki subayların emeklilik yaş haddi ise görev yerleri ve sıfatları ne olursa olsun diğer subaylar gibidir. 

Ayrıca gümrük koruma mensupları ve Millî İstihbarat Teşkilatı kadrolarındaki kadro karşılığı sözleşmeli çalıştırılanlar dâhil memurlarından vazifelerinde kalmaları faydalı görülenlerin yaş hadleri, ilgili bakanlarca, atamaya yetkili amir tarafından birer yıllık müddetlerle (5) yıl uzatılabilmektedir. 

KİMLER 41 YAŞINDA EMEKLİ AYLIĞI ALABİLİR? 

Yaş haddi asteğmen, teğmen ve üsteğmenlerde  olarak uygulanır. Bu rütbelerdeki askerlere, günü, yani   yıl primleri bulunuyorsa, yaş haddinden emekliye ayrıldıklarında aylık balanıyor.

1999 YILINDAN ÖNCE SİGORTALI OLANLAR İÇİN AVANTAJLAR 

1999 senesi evveli sigortalı olanların üstünlükleri arasında erken emeklilikten yararlanma koşulu yer alır. 1999 senesinden evvelce sigortalı olanlar amacıyla faydalar, şu şekilde sıralanmaktadır: Erken emeklilik koşullarından faydalanırlar. Çalışmayı hiç bırakmadılarsa, 3600 günlük prim ödemesi zamanını tamamlamış olması gerekir. 

Bu prim zamanını tamamlayanlar, erken emekli olurlar. Bu faydalar vasıtası ile aldıkları maaş miktarı seviyesi da 1999 senesi ardından sigortalı olan şahıslara oranla daha fazladır. 1999 senesi evveli sigortalı olanların erken emeklilikten yararlanması amacıyla şartlar, dahil olunacak sigorta tipleri ile ilgili bilgileri, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz. 

1999 YILINDAN ÖNCE SİGORTALI OLANLAR İÇİN ERKEN EMEKLİLİK 

1999 senesinden evvelce sigortası olanların erken emekliliği, 3600 günlük prim ödemesinin tamamlanması ile gerçekleşir. Bu tarih evveli sigortası başlamış ve 3600 günlük primi ödenmiş olan şahıslar, emeklilik yaşı kriterine takılmazlar. 1999 senesinden evvelce sigortalı olanlar amacıyla erken emeklilik ile ilgili detaylar, şu şekilde sıralanmaktadır: 

1999 senesi evveli sigortası başlamış ve 3600 günlük pirimi ödenmiş şahıslar emekli olurlar. Emeklilik maaşı oranları, 2000 senesinde sigortası başlayan çalışanlara oranla daha yüksektir. 1999 senesinde sigortası başlayan, 3600 günlük pirim ödemesi eksik olan şahıslar, erken emekli olamamaktadır. Eksik pirim ödemesinin tamamlanası ile erken emeklilik sağlanabilir. 

Bu detaylar ile 1999 senesi evveli sigortası başlayanların, erken emeklilik koşullarından yararlanası sağlanır. 1999 senesi evveli sigortalı olanların, emeklilik amacıyla dahil olmaları gereken sigorta guruplarını ve emeklilik şartlarını alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.