1. HABERLER

  2. Son Dakika Dünya Altın Konseyi Duyurdu: Altın Derinden Etkilenecek
Son Dakika Dünya Altın Konseyi Duyurdu: Altın Derinden Etkilenecek

Son Dakika Dünya Altın Konseyi Duyurdu: Altın Derinden Etkilenecek

Altın fiyatlarındaki dalgalanma sürerken, Dünya Altın Konseyi (WGC) tarafından açıklanan en son verilere göre, altındaki düşüşlerin geçici olduğu ve altının artan enflasyona karşı yine de yükselişe geçeceği belirtildi. Uzmanlar ise altın yatırımcılarını uyararak, 20 yılın en yüksek seviyesine yakın işlem gören ABD dolarına dikkat etmesi gerektiğini belirtti.

A+A-

Doların değer kazanmasıyla negatif yönlü bir eksen çizen altın fiyatları baskılardan kurtulmaya çalışıyor. Aynı zamanda WGC’nin kıdemli analisti Adam Perlaky’e göre, faiz oranları yükselse bile altın fiyatı için yükseliş umudu hala var.

WGC tarafından yayınlanan raporda, altın fiyatlarının tüm baskılara rağmen güçlendiği ve giderek daha şahin merkez bankası söylemine cevap verdiği belirtildi. Analistler ise “Bu, Şubat 2016’dan bu yana en güçlü olan bir önceki aya göre yüzde 77 daha düşük olsa da, bu yıl tanık olduğumuz kaliteye kaçış ivmesini koruyarak, üst üste dördüncü giriş ayı oldu. Altın fiyatı, getiriler keskin bir şekilde yükselirken ve ABD Doları önemli ölçüde güçlenirken, ay boyunca baskıyla karşı karşıya kaldı ve giderek daha şahin merkez bankası söylemine cevap verdi.” değerlendirmesinde bulundu. 

YÜKSEK ENFLASYONA RAĞMEN ALTIN ALIMLARI DEVAM EDİYOR 

Bölgesel altın piyasalarına bakıldığı zaman ise en güçlü yatırım talebi Avrupa’da görüldü. Avrupa’da listelenen fonlar geçen ay 26 tonluk giriş görerek bölgesel varlıklarını 1,692 tonluk seviyeye çıkardı. Bölgesel girişlerde ise İngiltere, Almanya ve Fransa’da aşırı bir yoğunlaşma yaşandı. Analistler ise bu durumu şöyle değerlendirdi; 

"İsviçre’de listelenen fonlar, küçük net çıkışlarla trendi destekledi. Avrupalı yatırımcılar, enerji arzına ilişkin endişeler, daha yavaş ekonomik büyüme ve jeopolitik huzursuzluklarla alevlenen rekor düzeydeki enflasyonun arka planında altın satın almaya devam ediyor."

Analistlere göre, ay boyunca faiz oranı beklentileri yükselirken, yatırımcıların yavaşlayan ekonomik büyüme ve yüksek enflasyonla ilgili endişeleri arttırdı. Bu durum ise altın ve emtia madenlerine yaradı. 

"DOLARIN GÜÇLENMESİ ALTINI DERİNDEN ETKİLEYECEKTİR"

Uzmanlar ise altın yatırımcılarını uyararak, 20 yılın en yüksek seviyesine yakın işlem gören ABD dolarına dikkat etmesi gerektiğini belirterek değerli metaller üzerindeki etkisine dikkat çektiler. Analiste göre, tarihsel olarak güçlü bir dolar ile altın fiyatı arasındaki negatif korelasyon devam ediyor ve bu, varlığın gelecekte ters rüzgarlarla karşı karşıya kalabileceğini gösteriyor. Adam Perlaky, görüşlerini şu şekilde açıklıyor:

"Ancak, altının tepkisinin, doların tek başına yönünden ziyade güçlenen doların arkasındaki itici güçlerden etkileyeceğini düşünmek önemli. Şahin Merkez Bankaları ve artan getiriler nedeniyle dolar güçlü kalırsa, altın fiyatı muhtemelen olumsuz etkilenecektir. Ancak yükseliş riskten kaçınma hissesinden kaynaklanıyorsa ve jeopolitik gerilimler devam ederse, altın yükselebilir."

"ALTIN DEĞER KAZANMAYA DEVAM EDİYOR" 

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, Federal Rezerv, faiz oranlarını yüzde 50 baz puan artırarak 22 yılın en büyük artışına ulaştı. Bununla birlikte, merkez bankası iki tane daha 50 baz puanlık hareket potansiyeli sinyali verdi. WGC’nin kıdemli analisti Adam Perlaky, faiz oranları yükselse bile altının değer kazanmaya devam edeceğini belirtti. Analistler ise şu yorumlarda bulunuyor; 

"Artan getirilere ve yüksek faiz oranı beklentilere rağmen Nisan ayı boyunca gerçekleşen girişler, yatırımcıların hala yüksek enflasyon ve daha yavaş ekonomik büyüme konusunda endişeli olduğunu gösteriyor. Stagflasyon ortamı riski göz önüne alındığında, özellikle Avrupa ve Kuzey Amerika fonları arasında altın gibi likit hedge işlemlerine olan talep artamaya devam etti."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.