1. HABERLER

  2. Türkiye'de yeniden yükselen döviz şoku sonrasında flaş bir gelişme yaşandı..
Türkiye'de yeniden yükselen döviz şoku sonrasında flaş bir gelişme yaşandı..

Türkiye'de yeniden yükselen döviz şoku sonrasında flaş bir gelişme yaşandı..

Türkiye'de yeniden baş gösteren döviz şoku sonrasında flaş bir gelişme yaşandı. İngiliz basınında yer alan iddialara göre, Londra altın piyasasında ancak bir merkez bankasının yapabileceği boyutta altın satışları yapıldı. Yapılan satış sonrasında alınan döviz miktarının ise yaklaşık 25 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

A+A-

2021 yılının son aylarındakine benzer bir döviz krizinin içerisine düşen Türkiye'de gündem ekonomi olmaya devam ediyor. Mayıs ayına yükseliş ile başlayan dolar yeniden 16 lira seviyesine gelirken, Euro ise 17 lirayı zorluyor. Bu gelişmeler üzerine döviz kurlarına müdahale etmesi beklenen Merkez Bankası'nın sessiz şekilde hazırlık yaptığı iddia edildi.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre, Londra altın piyasasında yalnızca bir merkez bankasının yapabileceği ölçekte yüklü bir altın satışı gerçekleştirildi. Bloomberg'de yer alan çarpıcı iddia sonrasında ise pek çok ekonomist ve vatandaşın aklına ise bu ülkenin Türkiye olabileceği ihtimali geldi.

Bloomberg'de yer alan haberde, dünyadaki sayılı merkez bankalarının ve diğer ticari bankaların altın varlıklarını tuttuğu Bank of England için, 'Genelde birkaç Cent arasındaki değişen arbitraj farklı ile alış ve satış gerçekleştirilir' derken, iddiaya konu olan altın satışı için ise böyle bir farkın gözetilmediği belirtiliyor.

25 MİLYAR DOLAR İDDİASI

Bloomberg'de yer alan haberde satılan altın karşılığında alınan dolar miktarı açıklanmazken, bazı ekonomistler ise söz konusu altın satışının 25 milyar dolara denk geldiğini tahmin ediyor.

TÜRKİYE'NİN ALTIN ALIMLARI 

Son yıllarda sürekli olarak altına yönelen hükümetin, başta Venezuela ve İran olmak üzere önemli ölçüde altın yatırımı yaptığı biliniyor. 2020 yılında ABD yaptırımları sonrasında ülkedeki altınlarını Türkiye'ye göndermek istediğini açıklayan Venezuela'nın altınlarına İngiltere tarafından el konulmuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.