1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFLERİ

  3. Ortadoğu’dan Sofralarımıza Taşınan Muhteşem Humus Tarifi! Humus Tarifi Nasıl Yapılır? Malzemeleri...
Ortadoğu’dan Sofralarımıza Taşınan Muhteşem Humus Tarifi! Humus Tarifi Nasıl Yapılır? Malzemeleri...

Ortadoğu’dan Sofralarımıza Taşınan Muhteşem Humus Tarifi! Humus Tarifi Nasıl Yapılır? Malzemeleri...

Ortadoğu ve pek çok Arap ülkesinin Humus’u yaptığı bilinmekle birlikte, ülkemize Suriye üzerinden sınır illerimize taşındığı bilinir. Antakya, Mersin yöreleri Humus’u farklı şekillerde yapan ve tüketen illerimizdir.

A+A-

Ortadoğu ve tüm Arap ülkeleri, Humus’un gerçek sahiplerinin kendileri olduğu konusunda iddialarda bulunurlar. Burada bilinen en eski humusun tarihi izlerini MÖ. 3000’li yıllarda görmek mümkündür. Babil’in bahçelerinde bu konu ile ilgili tarım yapıldığı savı öne sürülür. Genel hatları ile humus, zeytin yağ, limon ve tahin ana maddesi ile yapılan bir yiyecektir. İsmini aldığı hummus ise Arapça nohut anlamına gelmektedir. Humusun farklı ülkelerde yapımı bazı detaylarda ayrılsa da genel hatları ile aynı olduğunu söylemek mümkündür.

Ziyafet Sofralarında Humus

Ziyafet sofralarında humusun ayrı bir yeri ve önemi bulunur. Humus, özel davetlerde, yılbaşı sofralarında en çok yapımı tercih edilen yemeklerdir. Malzemeleri şöyledir:

  • 2 su bardağı kadar nohut
  • Dört ya da beş diş sarımsak
  • Yarım su bardağı kadar tahin
  • Bir kahve bardağı zeytin yağ
  • Bir tatlı kaşığı silmece kimyon
  • İki çay kaşığı tuz
  • İki adet sıkılmış limon suyu
  • Sosu için bir çay kaşığı toz biber ile bir tatlı kaşığı zeytin yağ, yarım yemek kaşığı haşlanmış nohut.

Nohut haşlamak istemeyenler için dışarıda satılan haşlanmış nohutlar da kullanılabilir. Pratik olduğu kadar son derece de lezzetli mezelerin başında gelir.

Humusun Pratik Yapımı

Humusu pratik olarak yapmak isteyenler için öneri, tüm malzemelerin mikserde çırpılmasıdır. Nohut, sarımsak, limon suyu, tuz, tahin, kimyon, tuz, mutfak robotunda çırpıldıktan sonra genişçe bir servis tabağına alınır. Üzerine haşlanmış nohut, zeytin yağ ve toz biber serpilerek servis yapılır. Bir başka yapılış şekli ise sosundan kaynaklıdır.  Humus servis tabağına alındıktan sonra üzerine ince kesilmiş pancar turşusu, dereotu ve nar ekşisi ile dökülerek servis edilir. Humus güney yörelerimizde sıklıkla tüketilen bir geleneksel yemek şeklidir. Farklı yörelerde yetişen ürünlerle süslenerek te sofraya çıkarılabilir. Yapımı pratik olduğu kadar, tüketimi de son derece yararlı ve lezzetli yemeklerin başında gelir.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.