1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK peş peşe resmi duyuru yaptı! Aman bu şansı kaçırmayın! Başvuran herkese 6.000 TL ödeme anında yapılıyor...
SGK peş peşe resmi duyuru yaptı! Aman bu şansı kaçırmayın! Başvuran herkese 6.000 TL ödeme anında yapılıyor...

SGK peş peşe resmi duyuru yaptı! Aman bu şansı kaçırmayın! Başvuran herkese 6.000 TL ödeme anında yapılıyor...

Paralar banka hesaplarına yatırılıyor. En düşük ödeme miktarı 6 bin lira olarak belirlendi. Zaman aşımına dikkat etmek gerekiyor. Süreyi kaçıranlar hakkını kaybediyor.

A+A-

SGK tarafından toplu ödeme yapılıyor. Başvuru yapanların paraları banka hesaplarına yatırılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan toplu ödeme almak için öncesinde prim ödemesi yapmış olmak gerekmiyor. 

Başvurular SGK müdürlüklerine yazılı olarak yapılıyor. Başvuru takibi ise e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Başvuru yapanlar ne kadar para alabileceklerini merak ediyor. SGK tarafından en az 6 bin lira ödeniyor. 

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından annesi ya da babası ölen kadınlara yetim aylığı bağlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na tabi olarak çalışan kişinin kız çocuğu evlenene kadar bu haktan faydalanabiliyor. Yaş sınırı bulunmuyor. Yetim aylığı alırken evlenmeye karar veren kadınların yetim aylıkları kesiliyor.

ÇEYİZ PARASI TUTARI NASIL HESAPLANIR?

Evlenme ödeneği tutarı hesaplaması çoğunlukla yetim aylığı alan kadının 2 yıllık yetim maaşı olarak yapılır. Yetim maaşının tutarı üzerinden yetim aylığı alınan vefat eden kişinin son maaşına göre değiştiği için her kadının çeyiz parası tutarı da değişiklik gösterir.

Kadınların evlenirken mağdur olmamaları için aldıkları yetim maaşının 12 aylık ya da 24 aylık kısmı peşin olarak ödeniyor. Kadınların evlilik giderlerinin karşılanması alaçlanıyor. Çeyiz parası almak için Sosyla Güvenlik Kurumu müdürlüklerine dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekiyor.

Çeyiz parası hesaplaması sigorta kollarına göre şöyle yapılıyor; 4A ve 4B sigorta kolu üzerinden yetim maaşı alanlar, aylıklarının 24 katına kadar evlenme ödeneği alma hakkına sahiptirler. 4C sigorta kolu aracılığı ile yetim aylığı alanların maaşlarının 12 katı üzerinden evlenme ödenekleri hesaplanır.

Çeyiz parası için hesaplama örneği vermek gerekir ise; 4A ya da 4B sigorta kolu üzerinden 500 TL yetim maaşı alanlar, 12.000 TL çeyiz parası alırlar. 4C sigorta kolundan 500 TL yetim aylığı alınması durumunda ise; çeyiz parası ödemesi 6.000 TL olur. Ayrıca hesaplama yapılırken yetim maaşının ek ödemeler hariç olan tutarı üzerinden çeyiz parası hesaplanır.

ÇEYİZ PARASI NE ZAMAN HESAPLARA AKTARILIR? 

Evlenme ödeneğinin verilmesi süresi, başvuru merkezinin yani SGK müdürlüğünün yoğunluğuna göre değişiklik gösterir. Başvuru gerçekleştikten sonra çeyiz parasının ne kadar sürede başvuru sahibine aktarılacağı konusunda net bir süre verebilmek mümkün değildir. Ancak başvuru yapılan tarihi takip eden ödeme döneminden sonra çeyiz parasının hesaba yatırıldığı görülür.

ÇEYİZ PARASINDA ZAMANAŞIMINA DİKKAT! 

Evlenme ödeneği zamanaşımı süresi, 5 yıl. Yetim maaşı alan kadın, evlendikten sonra 5 sene içerisinde çeyiz parası için başvuru yapmalıdır. 5 yıldan sonra gerçekleştirilecek olan başvurular zamanaşımı sebebi ile reddedilir. 5510 sayılı kanunun 97’nci maddesi kapsamında zamanaşımı süresi açıklanır.

SGK'DAN ÇEYİZ PARASI ALMAK İÇİN GEREKN ŞARTLAR

Başvuru sahibinin annesinden ya da babasından doğru yetim aylığı alıyor olması istenir. Hangi sigorta kolundan yetim maaşı alındığı fark etmeksizin verilen bir yardımdır.

Yetim maaşı alan erkeklerin değil, kadınların yararlanabileceği bir ödenektir.

Çeyiz parasına konu olan evliliğin başvuru sahibinin ilk evliliği olması gereklidir.

10.2008 tarihinden sonra yetim maaşı almaya hak kazanmış olanların başvuruları kabul edilir

Çeyiz parası almak isteyen kişinin başvuruda bulunması ve bunun için dilekçe hazırlayarak SGK’ya vermesi istenir.

Evlenme ödeneği başvurusu yapılmadan önce resmi olarak evliliğin gerçekleşmiş olması gereklidir.

Başvuru sahibinin eğer yetim aylığı alan bir kız kardeşi var ise, kendisi başvuru yapmadan önceki iki senelik süreçte kız kardeşinin çeyiz parası almamış olması gereklidir.

Bir kereye mahsus olarak verilen bir ödenektir.

Sigortalı olarak çalışan kadınların yetim aylığı alma hakları kaybolduğu için çeyiz parası için de başvuru imkanları yoktur. Ancak sigortalı olarak çalışan ve yetim aylığı almaları önündeki tek engel sigortalı olarak çalışmaları olan kadınlar; işten çıktıktan sonra yetim aylığı almaya başlarlarsa, evlendiklerinde de çeyiz parası alabilirler.

ÇEYİZ PARASI BAŞVURUSU İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

Evlenme ödeneği başvuru evrakları aşağıda sıralanmıştır:

Başvuru sahibinin kimlik belgesi talep edilir.

Evlenme cüzdanı istenir.

Başvuru yapılacak olan kurumdan alınan dilekçe gereklidir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler