1. HABERLER

  2. SGK

  3. Resmi gazetede yayınlandı! SGK tek seferde 30 bin lira toplu olarak para ödemesi yapacak! Gecikmeden başvurun...
Resmi gazetede yayınlandı! SGK tek seferde 30 bin lira toplu olarak para ödemesi yapacak! Gecikmeden başvurun...

Resmi gazetede yayınlandı! SGK tek seferde 30 bin lira toplu olarak para ödemesi yapacak! Gecikmeden başvurun...

Toplu para ödemesi yapılıyor. Vatandaşların banka hesaplarına yatırılıyor. Ödeme miktarı ise ocak ayında yapılacak zam ile beraber artış gösterecek. Şu an müracaatta bulunanlar 30.000 lira tek seferde alabiliyor.

A+A-

Toplu para ödemesi yapılıyor. Ancak bir çok kişi bu haktan haberdar olmadığı için müracaatta bulunmuyor. 2 senelik maaş tek seferde ödeniyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yazılı olarak müracaat yapılması gerekmektedir. Başvurularını ocaktan sonra yapanlar ise zamlı ödeme imkanından yararlanıyor.

Evlilik ödeneği olarak da adlandırılan ‘çeyiz parası’, evlilik sebebiyle yetim aylıkları kesilecek olan kız çocuklarına devlet tarafından maaşının 24 katına kadar verilen toplu paraya deniyor. Bu yardım 2008’den bu yen temel, yetim aylığı alan kızlara verilmekte.

Çeyiz parasından faydalanmak için iki kriteri taşımak gerekmektedir. Bunlardan ilkini, ‘yetim aylığı almak’ oluşturuyor. İkincisi ise yetim aylığı alırken evlenmek gerekmektedir.

ÇEYİZ PARASI NEYE GÖRE BELİRLENİYOR?

Anne ya da babasından gelir/aylık alan kız çocukları, evlenmeleri halinde, iki senelik (24 aylık) maaşlarını peşin alıyor. Evlenen kız çocuklarının yetim maaşları kesiliyor fakat ‘çeyiz parası’ adı altında esasında iki yıl daha fazladan yetim aylığı ödenmiş oluyor. Çeyiz parasının miktarını, kızların aldığı yetim aylığı tutarı belirliyor.

SSK VE BAĞKUR’LU İÇİN

Alınan aylığın 24 katı ödemeyi bir örnekle anlatmak gerekirse; anne ya da babasından 1.250 lira ölüm aylığı alan bir genç kızın evlenmesi halinde, iki senelik tutar karşılığı olarak 30 000 lira çeyiz parası toplu olarak verilmekte. Evlendikten sonra çeyiz parasını alanlar, boşanmaları halinde 24 ay geçmedikçe yeniden yetim aylığını bağlatamıyor.

DUL MEMUR EŞE DE VAR

Posta gazetesinin haberine göre, çeyiz parası kaç kere evlilik yapılırsa yapılsın yalnızca 1 defaya mahsus ödeniyor. Çeyiz yardımından SSK’lı ve Bağkur’dan yetim aylığı alanlar yararlen temelbiliyor. Memurlar için ise değişik bir durum var.

SSK ya da Bağkur’da vefat eden eşinden dolayı aylık almakta olan dul eşin yeniden evlenmesi halinde kendine çeyiz parası ödenmiyor. Ancak dul kamu personeli eşin evlenmesi halinde 12 aylık çeyiz yardımı verilmekte.

SÜRENİN BİTİŞİ BEKLENMEZ

Anne ya da babasından dolayı aldığı yetim (ölüm) aylığı evlendiği için kesilen ve bu kapsamda çeyiz parası alan kız çocuğu, eşini kaybeder ve eşinden dolayı yetim aylığı almaya hak kazanırsa, kendine bağlen temelcak bu aylığı hemen alabiliyor. Eşinden dolayı alacağı aylık için çeyiz parasının bitiş süresi beklenmiyor.

FLAŞ 2 YIL DETAYI

Anne ya da babadan iki kız çocuğunun ölüm aylığı alıyor olması ve bu iki kız çocuktan birisinin evlenmesi sebebiyle çeyiz parası alarak aylığının kesilmesi halinde, ölüm aylığı almaya devam edecek olan kız çocuğunun ölüm aylığı oranı artıyor. Ancak aylık almaya devam edecek kız çocuğunun aylık miktarı, çeyiz parası ödenen sürenin sonunda yani 2 yıl sonra yükseliyor. Yani burda 2 senenin dolması önemli.

5 YILDA BAŞVURU YAPMAYAN HAKKINI KAYBEDİYOR

Çeyiz parası almak için SGK il müdürlüklerine müracaatta bulunmak gerekmektedir. Evlendiği tarihten itibaren 5 yıl içinde evlenme ödeneği müracaatsunda bulunmayan, bu hakkını kaybediyor.

KİMLER YETİM AYLIĞI ALABİLİR?

Halk arasındaki diğer adı ölüm aylığı olan dul ve yetim aylığı ölen sigortalının eşine ve çocuklarına bağlanıyor. Bu aylık kadın veya erkek fark etmeden ölen kişinin hak sahiplerine verilmekte.

YETİM AYLIĞI NEDİR?

Çocuklarına bağlen temeln aylığa yetim aylığı denir. Yetim maaşında da kız veya erkek çocuk fark etmezken cinsiyet ayırımı maaşları alacakları süreleri etkilemektedir.

KIZ VE ERKEK ÇOCUKLAR YETİM AYLIĞINI NE ZAMANA KADAR ALIR?

Erkek çocuklar eğitim görmedikleri hallerde 18 yaşına kadar, orta öğretim gördükleri hallerde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri hallerde ise 25 yaşına kadar aylık alabilirler. 25 yaşından sonra erkek çocuklar yetim maaşı alamazlar. Kız çocuklarında ise durum evli olmadıkları ve sigortalı şekilde çalışmadıkları takdirde yaş sınırlaması yapılmadan maaş alabilmektedirler.

YETİM AYLIĞI BAĞLANMASINDA MAL VARLIĞINA BAKILIR MI?

Yetim aylığının bağlanmasında, kişilerin mal varlığına bakılıyor mu sorusu bir çok hak sahibinin merak ettiği soruların başında geliyor. Anne ya da babadan yetim aylığı bağlatılmasında mal varlığı olup olmamasının bir önemi bulunmuyor. Aren temeln koşulları taşıyan çocuğun mal varlığı ne kadar fazla olursa olsun en temel ya da babasından dolayı yetim aylığı bağlatabilir. Mal varlığının yetim aylığı bağlatmasında bir sakıncası bulunmuyor.

YETİM AYLIĞINA NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Babasını kaybedenler yetim aylığına başvurmak için e-Devlet arama butonuna “yetim aylığı müracaatsu” yazarak giriş yapmasının ardından, babasının TC kimlik No’sunu da girerek müracaatta bulunabilir. Doğrudan sayfaya ulaşmak için aşağıda belirtilen bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Yetim aylığı alanların maaşlarına ocak ayı itibarı ile zam yapılacak. Zam miktarı enflasyon oranına göre belirlenecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler