1. HABERLER

  2. Yemen'in Aden Kentinde Protestocular, Cumhurbaşkanlığı Sarayına Saldırdı
Yemen'in Aden Kentinde Protestocular, Cumhurbaşkanlığı Sarayına Saldırdı

Yemen'in Aden Kentinde Protestocular, Cumhurbaşkanlığı Sarayına Saldırdı

Yerel kaynaklara göre öfkeli Yemenli protestocular, uluslararası alanda tanınan hükümetin merkezi olan güneydeki Aden kentindeki başkanlık sarayına baskın düzenledi.

A+A-

Yerel kaynaklara göre öfkeli Yemenli protestocular, uluslararası alanda tanınan hükümetin merkezi olan güneydeki Aden kentindeki başkanlık sarayına baskın düzenledi.

Reuters'e verdiği demeçte, göstericilerin hizmet eksikliği, kötü yaşam koşulları ve yerel para biriminin değer kaybetmesi nedeniyle halkın öfkesi üzerine Salı günü Maasheeq Başkanlık Sarayına baskın yaptı.

Protestocuların BAE destekli Güney Geçiş Konseyi'ne sadık güçlerden hiçbir direniş görmediğini söyledi.

Jamal Elshayyal, protestocuların dokuz aydır ödeme almayan ulusal güvenlik güçlerinin üyeleri olduğunu söyledi.

Katar'ın başkenti Doha'dan konuşan Elshayyal, “Şimdiye kadar protestoların barışçıl olduğunu ve bir tür arabuluculuğun gerçekleştiğini anlıyoruz” dedi.

Reuters'e konuşan iki yetkili, Yemen'in Başbakanı Maeen Abdulmalik ve uluslararası alanda tanınan hükümetin diğer üyelerinin binada kaldıklarını söyledi. Ancak El Cezire, raporun doğruluğunu bağımsız olarak teyit edemedi.

Elshayyal, BM destekli hükümetin karargah olarak aldığı sarayın içeriden Suudi birlikleri tarafından korunduğunu söyledi.

Ancak dışarıdan bakıldığında, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen ayrılıkçılar - güney geçiş konseyi - tarafından destekleniyor ve teorik olarak Suudi Arabistan'ı desteklemesi amaçlanıyor, ancak gerçekte çağrıda bulunan ayrılıkçıları destekliyor. Sanaa'dan bir ayrılık, ”diye açıkladı.

Yemen, Husi isyancılarının başkent Sanaa da dahil olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünü ele geçirdiği 2014 yılından bu yana şiddet ve istikrarsızlıktan mahrum kaldı.

Uluslararası alanda tanınan hükümeti destekleyen Suudi liderliğindeki bir askeri saldırı, Orta Doğu'nun en fakir ülkesinde on binlerce sivilin öldürüldüğü ve milyonların açlığa baktığı insani bir felakete neden oldu.

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz ay Suudi Arabistan'ın ülkedeki askeri harekatına verdiği desteği sona erdirdi ve altı yıllık savaşı sona erdirmek için diplomatik çabaları artırdığı için Yemen için özel bir temsilci ilan etti. Washington, Riyad'a askeri desteği nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.