1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Emekli Kişilere Müjde Geldi! TCKN Son Hanesine Göre 16 Bin 500 TL Para Verilecek...
Emekli Kişilere Müjde Geldi! TCKN Son Hanesine Göre 16 Bin 500 TL Para Verilecek...

Emekli Kişilere Müjde Geldi! TCKN Son Hanesine Göre 16 Bin 500 TL Para Verilecek...

EYT yasası sonrasında emekli vatandaşların ödemelerle ilgili araştırmaları da hızla devam ediyor. Peki 16 bin 500 TL ödemeler ne zaman yapılacak? Tüm detaylar haberimizde.

A+A-

Emekli vatandaşlar internet üzerinden ödemeleri ve ödemelere gelecek zamları merakla araştırıyor. Peki Mayıs ayından itibaren maaşlar ne kadar olacak? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EMEKLİLERİN YÜZÜNÜ ÖDEMELER GÜLDÜRECEK

EYT yasasının Mart ayında yürürlüğe girmesiyle birlikte ilk etapta 1 milyondan fazla vatandaş emeklilik başvurularını tamamladı. Başvurular sonrasında emekliler ödemelerini almaya başlarken zam konusu da hızla araştırılmaya başlandı. TÜİK tarafından yapılan ilk 6 aylık enflasyon oranlarına göre memur ve emeklilerin maaş zamları da belirlenmeye başladı. Her sene emeklilere ve memurlara Ocak ve Temmuz aylarında iki kez zam yapılıyor. Emekli vatandaşlar enflasyon oranlarına göre zam alıyor. Bu enflasyon oranlarına bir süredir refah payı da ekleniyor. Ocak ayında 6 aylık enflasyon yüzde 15 olarak belirlenmiş ve yüzde 15 refah payı da eklenerek yüzde 30 zam yapılmıştı.

Bu sene Ocak ve Mart ayı arasındaki enflasyon oranı yüzde 12.52 olarak belirlendi. Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi kapsamında üç aylık süreçte çıkabilecek oranlar da belirlendi. Bu durumda ekonomistlere göre Nisan ayı için yüzde 2.65, Mayıs ayı için yüzde 2.46, Haziran ayı için yüzde 2.61 enflasyon oran tahmini yapıldı. Bu kapsamda ilk 6 aylık enflasyon yüzde 21.43 olarak belirlenecek ve refah payı eklenmeden emeklilere Temmuz ayında yüzde 21.43 oranında zam yapılacak. Memurların yüzde 6 toplu sözleşme miktarı da ilk 6 aylık süreçte yüzde 8 oran aşıldığı için enflasyon farkı da alacaklar ve memur ve memur emeklisi maaş zamları yüzde 21.43 enflasyon oranına göre yüzde 19.18 olarak belirlenecek. Refah payı da eklenirse maaşlara yüzde 35 oranında zam yapılması bekleniyor. Asgari ücretlilere de bu sene Temmuz ayında ara zam yapılacak. Sene başında 8 bin 506 TL olarak belirlenen asgari ücret için Haziran ayında tekrar komisyon toplanarak görüşmeler başlayacak. Üç aylık enflasyonun yüzde 12'yi geçmesi ve Mayıs ayında açıklanacak olan Nisan ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte senenin ilk 4 ayının enflasyon rakamı belli olacak ve Haziran ayında da asgari ücret belirlenecek. Eğer 6 aylık enflasyon tutarı yüzde 20 üstünde gelirse maaş zamlarının yüzde 20-30 arasında yapılması tahmin ediliyor. Bu oranlarla zam yapılırsa asgari ücret 11 bin TL'yi geçecek. Asgari ücretin 10 bin TL ve 11 bin 500 TL arasında değişecek. EYT yasası sonrasında emekli olan ancak emeklilik promosyon ödemelerini almayan vatandaşlar da bankalardan 8 bin 500 TL ve 10 bin TL arasında promosyon ödemesi alarak bu ay çift ödeme alabilecekler.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.