1. HABERLER

  2. Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'den Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan vazgeçirin uyarısı
Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'den Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan vazgeçirin uyarısı

Dışişleri Bakanı Blinken, Çin'den Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan vazgeçirin uyarısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'i "muazzam nüfuzunu" Kuzey Kore'yi nükleer silahlarından vazgeçmeye ikna etmek için kullanmaya çağırdı ve Washington'un Pyongyang ile başa çıkmak için hem baskı hem de diplomatik seçenekleri düşündüğünü ekledi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin'i "muazzam nüfuzunu" Kuzey Kore'yi nükleer silahlarından vazgeçmeye ikna etmek için kullanmaya çağırdı ve Washington'un Pyongyang ile başa çıkmak için hem baskı hem de diplomatik seçenekleri düşündüğünü ekledi.

Blinken, Perşembe günü Güney Kore'nin başkenti Seul'deki yüksek profilli güvenlik görüşmelerinin sonunda, kıdemli bir Kuzey Koreli diplomatın ABD'nin “düşmanca” politikalarını değiştirmesine kadar herhangi bir müzakereyi reddetmesinden saatler sonra konuşuyordu .

Seul'deki güvenlik görüşmelerine ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Güney Kore Dışişleri Bakanı Chung Eui-yong ve Savunma Bakanı Suh Wook katıldı.

Beş yıldır türünün ilk örneği olan sözde "iki artı iki" toplantı, ABD Başkanı Joe Biden'in Çin ve Kuzey Kore'den gelen artan zorluklar karşısında Washington'un Asya'daki ittifaklarını yeniden kurma çabasının bir parçası.

Blinken ve Austin, Seul'e gelmeden önce Japonya'yı ziyaret etmişlerdi.

ABD'li üst düzey diplomat, Güney Koreli yetkililerle ortak bir brifingde, Kuzey Kore'nin dış ticaretinin çoğu Çin'den geçtiği için Kuzey Kore'yi nükleer silahlardan arındırmaya ikna etmede Çin'in "oynayacağı kritik bir role" sahip olduğunu söyledi.

"Pekin'in (Kuzey Kore) 'nin nükleer silahlardan arındırılmasının peşine düşmeye yardımcı olmak konusunda bir çıkarı, açık bir kişisel çıkarı var çünkü burası bir istikrarsızlık kaynağı. Bu bir tehlike kaynağı ve açıkçası bizim ve ortaklarımız için bir tehdit ”dedi.

Blinken, Biden yönetiminin yakında Güney Kore, Japonya ve diğer müttefiklerle istişare içinde Kuzey Kore politikasını gözden geçirmesini tamamlayacağını ve buna "baskı seçeneklerini yeniden başlatma ve gelecekteki diplomasi potansiyelini" içereceğini söyledi.

İncelemeden sonra ABD'nin nasıl bir yaklaşım izleyeceği sorulduğunda ayrıntı vermeyi reddetti.

'Her şey masanın üzerinde'

Ancak Koreli gazetecilerle ayrı bir çevrimiçi toplantıda Biden'in Kuzey Koreli lider Kim Jong Un ile görüşüp görüşmeyeceği sorulduğunda Blinken, Washington'un hem "farklı türden baskı noktalarını" hem de diplomasiyi göz önünde bulundurarak nükleer silahlardan arındırma konusunda ilerleme kaydetmeye nasıl ikna edileceğini araştırdığını söyledi.

“Bir anlamda her şey masanın üstünde. Bu konuda çok açık fikirliyiz ”dedi.

Perşembe günü erken saatlerde, Kuzey Kore'nin ilk dışişleri bakan yardımcısı Choe Son Hui, Blinken'in Washington'un Şubat ayı ortasından itibaren çeşitli kanallar aracılığıyla Pyongyang'a ulaştığını duyurduğunu doğruladı.

Choe, ABD sosyal yardımını bir "erteleme hilesi" olarak nitelendirdi ve Kuzey Kore'nin, Washington düşmanlığını geri çekmediği takdirde, müzakereler için benzer teklifleri görmezden gelmeye devam edeceğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.