1. HABERLER

  2. Sabah saatlerinde Bakandan elektrik ve doğal gaz faturasıyla flaş açıklama geldi...
Sabah saatlerinde Bakandan elektrik ve doğal gaz faturasıyla flaş açıklama geldi...

Sabah saatlerinde Bakandan elektrik ve doğal gaz faturasıyla flaş açıklama geldi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, İstanbul’daki basın buluşmasında enerji piyasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

A+A-

Son dönemde doğalgaz, petrol ve kömür maliyetlerinin 8-10 kat arttığını söyleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Özellikle doğalgazdaki maliyetin büyük bölümü devlet tarafından ödeniyor. 400 liralık bir faturanın 300 lirasını devlet, vatandaş adına ödüyor. Bu elektrikte yarı yarıya” ifadelerini kullandı.

Dönmez, “Petrol, Doğalgaz ve kömür fiyatları elektrik üretim maliyetlerini de önemli ölçüde etkiliyor. Fiyatlarda 8-10 katlık bir artış oldu. Petrol ve doğalgazda üretim problemleri var. Yeni yatırımların devreye girmesi de biraz zaman alacak. Bu tip tedarikteki aksamalar da ister istemez pazarda daralma ve fiyatların artışını doğuruyor. Ama biz buna rağmen vatandaşımıza hem gazı, hem de büyük oranda gazdan ürettiğimiz elektriğin maliyetleri yansıtmadık” dedi.

YÜZDE 80’İNİ DEVLET ÖDÜYOR

Doğalgazdaki maliyetin yüzde 80’inin devlet tarafından karşılandığını belirten Bakan Dönmez, “Yani vatandaşımız 100 liralık fatura ödüyor ama ödemesi gereken 300 lirayı da devlet karşılıyor. Daha önce bu 4’te 3 oranındaydı. Aralık ayında biraz daha arttı . Elektrikte ise bu oran yarı yarıya. Tabi bunlar konutlar için. Bu sübvansiyonun bedeli doğalgazda 80 milyar lira civarında elektrikte de 20 milyar lira civarında gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu BOTAŞ’ın mali tablosunu da etkiliyor. Maliyeden kaynak aktarıyoruz. Bilançosunu düzelteceğiz” diye konuştu. (Hürriyet)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.