1. HABERLER

  2. Milyonlarca emekliye ekim ayında müjdeler peş peşe geldi! Bağ-Kur ve SGK emeklisi yılbaşında bayram edecek 2 bin 624 TL...
Milyonlarca emekliye ekim ayında müjdeler peş peşe geldi! Bağ-Kur ve SGK emeklisi yılbaşında bayram edecek 2 bin 624 TL...

Milyonlarca emekliye ekim ayında müjdeler peş peşe geldi! Bağ-Kur ve SGK emeklisi yılbaşında bayram edecek 2 bin 624 TL...

SSK ve Bağkur emeklisinin bir süredir beklediği haber geldi. Geçtiğimiz Eylül ayı amacıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini açıkladı. "Emekli ve memur zam oranı ne kadar oldu? Memur ve memur emeklisi 2022 maaşı ne kadar oldu?"

A+A-

SSK ve Bağkur emeklisinin bir süredir beklediği haber geldi. Geçtiğimiz Eylül ayı amacıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon verilerini açıkladı. 6 aylık enflasyon seviyesi da hesaplanınca emeklilerin ileriki yıl ne kadar maaş alacağı meydana çıkmış olacak. Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sendikalarla sözleşme yapmanın ve uzlaşmanın basit bir iş olmadığını söyledi. Prosedürün uzunluğundan dolayı hizmet kollarıyla alakalı tamamlanamayan hususların olduğunu bildiren Bilgin, bu konuların bu akşama kadar tamamlanacağını vurguladı

2022 yılının yaklaşması ile birlikte milyonlarca vatandaşı maaş zammı heyecanı sardı. Ocak ayında zamlı maaşları hesaplarına yatacak olan emekliler ne kadar zam alacaklarını araştırıyorlar. 2021 Temmuz-Aralık döneminde en düşük SSK'lı emekli aylığı 2 bin 624 liraya yükselmişti. İnternet aramalarında en fazla araştırılan konular arasında yer alan "Emekli ve memur zam oranı ne kadar oldu? Memur ve memur emeklisi 2022 maaşı ne kadar oldu?" Sorusuna yanıt aranıyor.

Gelecek sene maaşlar ne kadar olacak?

Emeklilerin maaşına dair net bir açıklama yapılmadı. Fakat yapılacak zam seviyesinin saptanmasına yalnızca üç veri kaldı.

TÜİK doğrultusundan Ekim, Kasım ve Aralık enflasyon seviyesinin açıklanmasının sonrasında memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam seviyesi belli olacak.

EMEKLİ VE MEMUR ZAM ORANLARI 2022'TE NE KADAR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu'nda düzenlenen toplantıda, sendikalarla sözleşme yapmanın ve uzlaşmanın basit bir iş olmadığını söyledi. Prosedürün uzunluğundan dolayı hizmet kollarıyla alakalı tamamlanamayan hususların olduğunu bildiren Bilgin, bu konuların bu akşama kadar tamamlanacağını vurguladı.

Beklenen haber geldi! 2 bin 624 liraya yükselmişti Bağ-Kur ve SGK emeklisi yılbaşında bayram edecek
6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde genel hususlar konusu ile alakalı uzlaşmaya vardıklarını bildiren Bilgin, uzlaşma zemininin tüm kamu görevlilerine ve vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.


2022'DE YÜZDE 5+7, 2023'TE 8+6 ZAM

Bilgin, vatandaşları, çalışanları ve kamu görevlilerini enflasyona ezdirmeyeceklerini ifade ederek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın yıllardır takip ettiği bir siyasettir bu. Bu ilke çevresinde biz de sosyal siyaset uygulamalarının en muhimi olan toplu sözleşme mekanizmasını bu şekilde değerlendirmek istedik. Genel çerçevede uzlaştığımızı belirtmek isterim." dedi.

Hükümet olarak ilk tekliflerinin 2022'nin ilk altı ayında yüzde 5, ikinci altı ayında yüzde 6, 2023'ün ilk ve ikinci altı aylarında yüzde 6+6 ve enflasyon farkları şeklinde olduğunu hatırlatan Bilgin, şunları kaydetti:

"Herkesin merak ettiği ikinci önerimiz; 2022'nin ilk altı ayı yüzde 5 artı enflasyon farkı, ikinci altı ayı yüzde 7 artı enflasyon farkı, yani toplamda yüzde 12'lik artışı önerdiğimizi belirmek isterim. Burada vurgulamam gereken bir şey daha var. 2022 amacıyla enflasyon beklentisi baz etkisini de temel alarak yüzde 9. Dolayısıyla 2022 senesi amacıyla yaptığımız bu öneriyi şartlar amacıyla değerlendirmek lazım.

2023 amacıyla bugüne kadar memur sözleşmelerinde verilmemiş bir oranda Sayın Cumhurbaşkanımızın desteği sayesinde yüzde 8'lik bir farkı önerdiğimizi ifade etmek isterim. Türk çalışma hayatında memur sendikalarıyla oluşturulan pazarlıkta ilk defa yüzde 8'lik artış önerilmektedir. İkinci altı ay ise yüzde 6 artış öngörülmektedir. Bunlarda enflasyon farkı saklıdır. Yıllık bazda toplam yüzde 14 artış yaptığımızın altını çizmek isterim."

"TÜRKİYE TARİHİNDE EN YÜKSEK ORANLARI İÇEREN SÖZLEŞME"

Bilgin, sözleşme kapsamında yüzdelik artışların beraberinde değişik kalemlerde artışların da yapıldığını belirterek, şu verileri verdi:

"Hizmet kolları seviyesinde hem genel sözleşme şartlardan yararlanma konusu ile alakalı bir sendika enflasyonu var. Merdiven altı diyebileceğimiz yapılar var. Onların da önüne geçebilmek amacıyla yüzde 1 seviyesi olan sendikaların bundan istifade edebilmesini kararlaştırdık. Memur-Sen Konfederasyonumuzun seyyanen zam isteği vardı. Biz seyyanen zammı karşılama konusu ile alakalı uzlaştığımız rakamları öneme aldığımız vakit onun getireceği yükün bundan sonra bir sosyal uzlaşmadan çok, ekonomik bir meseleye dönüşmemesi amacıyla bir diğer teklifte bulunduk. 135 lira olan toplu sözleşme ikramiyesini direk aşağı yukarı 2 milyon sendika delegesi çalışanlarımızın toplu sözleşme ikramiyesini 400 lira olarak önerdik. Bu hususta da bir uzlaşmaya vardık. Ben yaptığımız sözleşmenin tam manasıyla bir sosyal dayanışma yaratacak, sosyal siyaset örneği olduğunun altını çizmek istiyorum. Türkiye tarihinde bu düzeyde yapılmış en yüksek oranları sahibi olan bir sözleşmedir."

SÖZLEŞMELİ PERSONEL İÇİN 3+1 YIL FORMÜLÜ

Bakan Bilgin, 3600 Ek Gösterge ve sözleşmeli kamu çalışanlarının haliyle alakalı, şunları söyledi:

"3600 Ek Gösterge sorunu Memur-Sen'in katıldığı bir çalışma grubuyla bu sözleşme döneminde tamamlanacaktır. Kanun gerektiren bir şeydir. Biz çalışmamızı yaptıktan sonra yasa çıkartmak Meclisin inisiyatifinde. Diğer bir mevzu, sözleşmeli çalışanlar konusu. Orada da 3+1 ilkesini benimsedik. Onun da teknik ayrıntısını arkadaşlarımız hazırladı. Bu hususta mahalli yönetimlerin çalışanlarına karşı yürütülebilecek bir haksızlığı gidermek amacıyla de alakalı düzenlemelerin yapıldığını ifade etmek isterim."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.