1. HABERLER

  2. EYT’den beklenen haber! Anayasa değişikliğiyle 43 Yaşında emekli olmanın yolu açıldı!
EYT’den beklenen haber! Anayasa değişikliğiyle 43 Yaşında emekli olmanın yolu açıldı!

EYT’den beklenen haber! Anayasa değişikliğiyle 43 Yaşında emekli olmanın yolu açıldı!

8 Eylül 1999 tarihinden itibaren uygulamaya geçirilen 4447 sayılı kanun kapsamında vatandaşlar EYT sorunu yaşamaya başladılar. Emekli olabilmek için vatandaşlar her ne kadar gün sayar halde olsalar bile gelen yasa ile beraber mağdur oldular.

A+A-

Yaşanan mağdurluk karşısında vatandaşlar ne zaman emekli olabilecekleri karşısında merakla araştırmalarına devam ediyor. EYT ile beraber vatandaşlar 1992 yılında sigortalı bir şekilde istihdam ederken 20 yıl sigortalı çalışma şartı ve 5000 prim gün ödeme şartı aranıyordu. Fakat gelen yasa ile beraber yıl şartı 25e kadar artış gösterdi. Bu kapsamda vatandaşlar 18 yaşında işe başladıklarında normalde kadınlar 38, erkekler 43 yaşında emekli olabileceklerdi.

4447 anayasası ile beraber neler değişti?

1992 yılında vatandaşlarda emekli olmak için aranan şartlarda yaş durumları ortadan kaldırıldı. 5 bin prim gün ödeme durumunun yanı sıra kadınların 20, erkeklerin de 25 yıl boyunca sigortalı olarak istihdam etme şartları arandı.

9 Eylül 1999 tarihinden daha sonra sigortalı olarak istihdam eden vatandaşlar için gelen yasa ile beraber kadınlar artık 38 değil 58, erkekler de 43 değil 60 yaşında emekli olma hakları kazanır oldular. Prim gün ödemenin yanı sıra sigortalı çalışma ve yaş şartlarını yerine getiren vatandaşlar için yaş şartları kademeli bir şekilde artmaya başladı.

Çalışma hayatına girdikleri zamanlarda kendileri için verilen sözlerin tutulmaması birçok konuda mağdur olmalarına neden oldu. Her ne kadar vatandaşlar gereken prim gün ödeme ve sigortalı çalışma şartlarını yerine getirse bile sonradan eklenen yaş şartları ile beraber emekli olamadılar.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar bir an önce kendileri için uygun bir yasanın da gelmesini bekliyor. Uzun zamandır hükümet kanadından kendileri için olumlu bir haber gelsin diye beklense bile maalesef ki istenen durumlar pek de meydana gelmedi. Geçtiğimiz aylarda yeni yasama dönemine giren meclis bu konuda uygun bir karar alsın diye bekleniyor.

Şu an ne hükümet kanadından ne de meclis kanadından bir açıklama gelmese bile vatandaşlar yeni yasama dönemi ile oldukça umutlu. Kendileri için uygun olan pozitif yönlü çözüm yollarının gelmesi için büyük bir merak ile bekleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.