1. HABERLER

  2. EYT'de son durum! Hükümetten EYT açıklaması geldi! Bugün EYT için yasa gelse kimler emekli olabilecek?
EYT'de son durum! Hükümetten EYT açıklaması geldi! Bugün EYT için yasa gelse kimler emekli olabilecek?

EYT'de son durum! Hükümetten EYT açıklaması geldi! Bugün EYT için yasa gelse kimler emekli olabilecek?

EYT son dakika gelişmeleri milyonlarca vatandaş tarafından merakla araştırılmaya devam ediyor.

A+A-

Prim gün ödeme şartlarını yerine getirmelerine rağmen sonradan gelen yaş şartlarında eksiklik olmasından dolayı hala emekli olamayıp maaş almaya başlayamayan insanlar bulunuyor.

Başta Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan olmak üzere birçok siyasi kanatlardan EYT ile ilgili merak edilen açıklamalar gelmeye devam ediyor. Beklenen düzenleme ile beraber emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar adına kolaylıklar uygulanacak.

9 Eylül 1999 tarihinden daha önce sigortalı bir şekilde istihdam etmeye başlayan herkes için kolaylıklar sağlanacak. Sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getiren vatandaşlar için büyük bir rahatlama gelecek diye bekleniyor. Bu alanlarda yer alan kişiler için emeklilik hakları gelecek. Fakat yaş sınırlarında birkaç yıl eksikleri kalan vatandaşlar için farklı formüller de yer alıyor. En uygulanması söz konusu olan Almanya ve Finlandiya modeli oluyor.

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar için birçok konu gündemde yer almaya devam ediyor. EYT düzenlemesi ile beraber hükümet kanadından vatandaşlar için erken emekli olma fırsatları gelecek. Yaş şartlarından dolayı emekli olamayan vatandaşların EYT düzenlemesi ile beraber yüzleri gülecek.

EYT son dakika gelişmelerinde neler var?

Hak İş başkanı Mahmut Aslan EYT kapsamında emekliler için 25 yaş altı ve 50 yaş üstü vatandaşlar için açıklamalar gelmeye devam ediyor. 40 yaşından daha sonra memur ve işçi alımlarının yapılmayacak olduğu dile getirildi.

Yaş beklerken prim ödemelerini yerine getiren binlerce vatandaş bulunuyor. Bu kapsamda iş verilmezken işsizlik ödenekleri de verilmiyor şeklinde açıklaması ile EYT vatandaşların en azından iş bulmaları için olanakları sundu.

EYT için beklenen formül var mı?

AKP genelinde EYT için çok farklı açıklamalar gelirken aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; ‘’ emeklilikte yaşa takılanlar yerine emeklilikte yaşı tutmayanlar demeyi daha uygun bulunuyoruz. Bir insanın emekli olmak için sigortalı çalışma süresi, prim gün ödemesi ve yaş şartlarını kapsayan üç ana parametre yer alıyor.

Şu an vatandaşlar her ne kadar sigortalı çalışma ve prim gün ödeme şartlarını yerine getirseler bile yaştan dolayı emekli olamıyor. Bu tarz kişilere bakıldığı zaman yaş ortalamaları 48. Dünyanın neresine bakılırsa bakılsın 48 yaşındaki biri yaşlı sayılmazken emekli aylıkları yaşlı kişilere ödenir. Bu yüzden 48 yaşında birisi yaşlı kabul edilmiyor. ‘’ şeklinde açıklaması ile dikkatleri çekmişti.

Finlandiya modeli

Finlandiya ve Almanya model ile beraber vatandaşların emekli olma yaşları 65 ve 67ye kadar artış gösteriyor. 2008 yılından daha sonra emekli olmak için sadece birkaç yılı kalan vatandaşlar için eğer Finlandiya modeli gelirse erkenden emekli olabilecekler. Bu kapsamda SGDP ödemelerine devam ederek maaşlarını tekrar eski duruma da getirebilecekler. Eksik kalan yıllar için maaşlardan eksilmeler meydana gelecek.

500 bin kişiyi kapsayacak

Emekli olmak için vatandaşların 10 yıl kadar süreleri eksik kaldığı zaman yüzde iki indirim ile beraber yüzde yirmiye kadar artacak ve maaşlarda erimeler meydana gelecek. Kısa süre de olsa çalışma hayatına devam edenlerin sayılarında azalmalar meydana gelecek. Bu durum karşısında ortalama olarak beş yüz bin kişi etkilenecek. Prim ödemeleri ile beraber sistemde getiri azaltma söz konusu olacak.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.