1. HABERLER

  2. Ayda sadece 100 TL ödeyerek emekli olabilirsiniz! Emekli olma fırsatı gün gibi doğdu! Aranan yaş şartı ise....
Ayda sadece 100 TL ödeyerek emekli olabilirsiniz! Emekli olma fırsatı gün gibi doğdu! Aranan yaş şartı ise....

Ayda sadece 100 TL ödeyerek emekli olabilirsiniz! Emekli olma fırsatı gün gibi doğdu! Aranan yaş şartı ise....

Emekli olmayı isteyen milyonlarca vatandaş, yasalarda yapılan değişiklikleri takip ediyor. Sosyal güvenlik sistemi gereğince 2000 sonrasında işe girenlerin belirlenen 56-60 yaşlarını beklemesi gerekmektedir..

A+A-

Emekli olmayı isteyen milyonlarca vatandaş, yasalarda yapılan değişiklikleri takip ediyor. Sosyal güvenlik sistemi gereğince 2000 sonrasında işe girenlerin belirlenen 56-60 yaşlarını beklemesi gerekmektedir..

Emeklilik fırsatı gün gibi doğdu. Ayda 100 TL ödeyerek emekli olabilirsiniz. Aranan yaş koşulu ise düşüş gösterebiliyor. Sosyal güvenlik sistemi sayesinde emekli olmayı isteyenlerin 58-60 yaşlarını beklemek ve 20 yıl çalışmaları gerekmektedir. Ancak alternatif emeklilik sistemi BES ile bu şart değişiklik gösterebiliyor. Üstelik ayda 100 TL ödeyerek bu hakkı elde edebiliyorsunuz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik için yıl, yaş ve prim koşulu bulunuyor. BES ile süreç 10 senede tamamlanıyor. Sunulan imkan hakkında ayrıntıları haberimizde derledik.

Sosyal güvenlik sisteminden emekli olmayı isteyenler 2000 sonrası işe girmişlerse 58-60 yaşını bekleyecek ve 20 yıl çalışacak. Alternatif emeklilik sistemindeyse 10 yıl 56 yaş yetiyor. Üstelik ayda 100 lira ödeseniz bile hakkınız bulunuyor.

Türkiye'de çalışanların hemen hepsi emekli olacakları zamanı merak ederken, emekliliği bir amaç olarak görüyor. Emekli olduklarında garanti bir maaşa kavuşurken çalışma kısıtı olmadığından ek gelir de elde edilmiş oluyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) emekli olmak için yıl, yaş ve prim koşulu bulunuyor. Sizin işe girdiğiniz tarihe göre ne kadar prim ödeyeceğiniz ve hangi yaşta emekli olacağınız belirleniyor. 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler genelde 50'li yaşlarda emekli olurken bu tarihten itibaren ilk kez sigortalı olanlar kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını beklemek durumunda. 2008 sonrasında bu yaş koşulu erkekler için 61'e çıkıyor. Ayrıca 7 000 gün de prim ödemek lazım.

ÜÇ MAAŞ İKİ TAZMİNAT HAKKI

Ülkemizde tamamlayıcı emeklilik diyebileceğimiz Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) devreye girdiğinden bu yana büyük ilgi görüyor.

Özellikle devlet katkıları sistemi cazip hale getirirken 10 yıl gibi bir sürede emeklilik sunması da avantaj sağlıyor. Böylece çalışanlara hem sosyal güvenlik kurumundan hem de BES vasıtası ile çifte emeklilik fırsatı sunulmuş oluyor. Öyle ki 2000 ve sonrasında işe girmiş olanlar çalışırken BES'ten emekli olup daha sonra SGK'dan ikinci emekliliklerine, dolayısı ile ikinci maaşlarına da kavuşacaklar.

Üstelik emekli olduktan sonra çalışırlarsa bir üçüncü maaş ve ikinci tazminat hakkı da doğmuş olacak. BES'ten emeklilik için ya da toplu para için 10 yıl sistemde kalmak ve 56 yaşını doldurmak yeterli oluyor.

YÜZDE 25 DEVLETTEN

BES'te katkı payını belirlemek sizin elinizde. Ayda 100 lira da ödeyebilirsiniz 1000 lira da... Ödemeleriniz arttıkça birikimleriniz de yükselecek ve sonunda alacağınız toplu para veya emekli maaşı artmış olacak. Üstelik siz ne kadar para yatırırsanız bunun yüzde 25'i kadarı da devlet tarafından ödeniyor. Böylece paranız dörtte bir oranında artıyor.

Ayrıca faizli faizsiz fon seçeneğiniz bulunuyor. Bu fonlar sayesinde paranız sistemde nemalanmış da oluyor.

ÇOCUKLAR DA SİSTEMDE

Temmuz ayından itibaren artık 18 yaş altında çocuklar da sisteme dahil edilmeye başlandı. Böylece küçük çocuklar için bir kumbara hesabı biçiminde işlem görmeye de başladı.

18 yaşın altında BES'e dahil olanlara da yüzde 25'lik devlet katkısı sağlanırken; eğitim, evlilik, konut alımı gibi nedenlerle birikimlerini kısmi olarak çekme hakkı tanıyor. Böylece, tasarrufa erken yaşta başlanması, küçük tasarruflarla ileride büyük birikimlere ulaşılması amaçlanıyor.

NE YAPMAK LAZIM?

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne girmek çok basit. Bu konu da yetkilendirilmiş bir şirketi arayarak kaydınızı yaptırabilirsiniz.

Daha sonra da aylık veya üç aylık periyotlarla ödemelerinizi yapabilir, ödeyeceğiniz miktarı da kendiniz belirleyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.