1. HABERLER

  2. Asgari Ücrette Son Dakika Gelişmesi! Asgari Ücret 2 Bin 673 TL Olacak! 2021 asgari ücret zammı Ne kadar Olacak?
Asgari Ücrette Son Dakika Gelişmesi! Asgari Ücret 2 Bin 673 TL Olacak! 2021 asgari ücret zammı Ne kadar Olacak?

Asgari Ücrette Son Dakika Gelişmesi! Asgari Ücret 2 Bin 673 TL Olacak! 2021 asgari ücret zammı Ne kadar Olacak?

Yıl sonu gelirken asgari ücret ile istihdam eden vatandaşlar ocak ayında ne kadar maaş alacaklarını ve maaşlarına gelmesi söz konusu olan zam oranlarını araştırmaya başladı.

A+A-

Merkez bankasından geçtiğimiz günlerde revizesi yapılan yıl sonu enflasyon beklentileri ile beraber refah paylarına göre asgari ücret zamlarının ne kadar olacağı merakla bekleniyor.

Sizler için asgari ücret maaş zamları hakkında belirlenen senaryoları derledik. İşte merak edilen asgari ücret zam oranları hakkında tüm detaylar…

Gelen söylentilere göre aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; 2021 yılında uygulanması söz konusu olan asgari ücret maaş zam oranları ile ilgili çalışmalar için asgari ücret tespit komisyonunun 4 Aralık tarihi ile çalışmalara başlayacak olduğunu duyurdu.

2020 yılında belirlenen brüt maaşlar 2943 TL olurken net maaşlar da 2324 TL olmuştu. Bu kapsamda muhtemel artış için belirlenen senaryoları da şu şekilde sıralayabiliriz.

Geçtiğimiz günlerde merkez bankası 2020 enflasyon beklentilerini revize etmesinin ardından oran 10,5 değerlerinden 12,1 değerlerine kadar artış gösterdiği dikkatleri çekti. Eğer buna paralel bir şekilde maaş zammı gelirse brüt ödemeler 3299 TL ye kadar çıkarken net maaşlar da 2605 TL olacak. Artış oranı geçtiğimiz yıl gibi yani yüzde 15 oranları ile yapılırsa da brüt ödemeler 3384 TL ye kadar artarken net maaş ödemeleri de 2673 TL ye kadar artacak.

Refah pay düzenlemeleri ne kadar etkili olacak?

Merkez bankasından gelen 2020 yılının enflasyon tahminlerinin ardından bir de 3 baz puanlık refah payı eklenirse bu kapsamda brüt maaş ödemeleri 3387 TL değerlerine kadar artarken net maaş ödemeleri de 2675 TL olacak. Refah payı 3 baz puan değil de 4 baz puan eklemesi ile yapılırsa bu kapsamda brüt ödemeler 3416 TL ye kadar artış gösterirken net maaş ödemeleri de 2698 TL olacak. Baz puan eklemesi 4 değil de 5 olarak eklenirse bu kapsamda brüt maaş ödemeleri 3446 TL olurken net maaş ödemeleri de 2772 TL ye kadar artacak.

Maaş zam oranları belirleme süreçleri nasıl değişecek?

Asgari ücret tespit komisyonunda toplam on beş kişinin bir araya gelmesi ile beraber maaş belirlemeleri yapılacak. Masada hükümet, işçi ve iş veren kanadından yer alan kişiler ile ödemeler belli olacak. Toplam 3 oturumda belirlenecek maaş zam oranlarının en son kanadı hükümet tarafından olacak ve belirlenen maaş oranları ocak ayında asgari ücret ile istihdam eden vatandaşların maaşlarına eklenerek yatırılacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.