1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFLERİ

  3. Lavaştan Peynirli Gözleme Nasıl Yapılır? Kahvaltılık Peynirli Gözleme Tarifi
Lavaştan Peynirli Gözleme Nasıl Yapılır? Kahvaltılık Peynirli Gözleme Tarifi

Lavaştan Peynirli Gözleme Nasıl Yapılır? Kahvaltılık Peynirli Gözleme Tarifi

Kahvaltılarımızın vazgeçilmezlerinden biri kuşkusuz gözlemelerdir. Gözleme, sabah, öğlen veya akşam öğünlerinde pratik şekilde hazırlayacağınız bir börek çeşitlidir. Hazır yufka veya lavaş ekmeğinden hazırlanabileceği gibi el açması olarak da hazırlanabilir. Sizlere yapımı pratik ve çok lezzetli bir tarif hazırladık. Dilerseniz tarife geçelim.

A+A-

Malzemeler

  • 6 tane lavaş ekmeği (Tortillawraps)
  • 1kalıp peynir (istediğiniz peynir çeşitlerini kullanabilirsiniz. Lor, koyun, inek vb.)
  • 2,3 dal taze soğan 
  • Bir tutam maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (acı sevmeyenler tatlı toz biber kullanabilir)

Sos malzemeleri

  • 1 adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Çeyrek su bardağı süt

Üzerine sürmek için

Tereyağı veya isteğe bağlı margarin de kullanılabilir. 

Lavaştan gözleme yapılışı 

Bu gözleme oldukça pratik bir gözlemedir. Tarifin alt tarafına el açması alternatifini de sizlerle paylaşacağım.

İlk önce bir kâseye ince ince taze soğanı ve maydanozu doğruyoruz. Malzemeleri ne kadar ince doğrarsak iç malzememiz o kadar lezzetli olur. Daha sonra içine peynirimizi koyuyoruz. Pul biberide ekleyip güzelce harmanlıyoruz. Malzememiz bir köşede beklerken sosumuzu hazırlıyoruz. 

Sosumuz için bir kâse içine 1 adet yumurtamızı kırıyoruz. Üzerine çeyrek su bardağı süt ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı ekliyoruz. Güzelce çırpıyoruz.

Daha sonra bir adet lavaş ekmeğini tezgâha koyuyoruz.  Lavaşın üzerine hazırladığımız sosu sürüp bir fırça yardımıyla heryerini güzelce sosluyoruz. Daha sonra lavaşın bir kenarına hazırladığımız peynirli harçtan koyup güzelce harcı yayıyoruz. Boş kenarı peynirli harcın bulunduğu kenarın üzerine kapatıp kenar kısımlarını elimizle güzelce kapatıyoruz.

Pişirme önerisi 

Yanmaz yapışmaz bir tavayı önceden ısıtıyoruz. Hazırladığımız lavaşları kısık ateşte önce bir tarafını, daha sonra diğer tarafını kızarana kadar pişiriyoruz. Pişirilen her gözlemenin üzerine tereyağını sürüp üst üste diziyoruz. Sıcak servis edilmesi önerilir.Hazırlama süresi yaklaşık 25 dakika olan bu tarif dilenirse el açma lavaş ile de yapılabilir. 

El açması lavaştan peynirli gözleme 

Malzemeler 

  • 1 Kg un 
  • 1 yemek kaşığı pakmaya 
  • 1 yemek kaşığı şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Ilık su 

Hazırlanışı 

Hazırlamaya mayamızdan başlıyoruz. Yarım su bardağı ılık suyun içerisine 1 yemek kaşığı maya ve şekeri koyup karıştırıyoruz. Bardağın ağzını kapatıp mayanın kabartmasını bekliyoruz. Maya kabarınca unu tuzu ve mayayı bir kapta karıştırıp güzelce yoğuruyoruz.

Ele yapışmayan bir hamur elde edeceğiz. 20 dakika içinde mayalan hamurlarımızdan küçük parçalar koparıp tezgahımızda lavaş ekmeği boyutunda açıyoruz. Lavaş hamurlarını önceden ısıtılmış teflon tavada hiç yağ koymadan pişiriyoruz.

Pişen lavaşlarımızın içine aynı yukarıdaki tarifi uyguluyoruz. İki tarifte oldukça lezzetli ve sevilen tariftir. Vaktinize göre istediğinizi tercih edebilirsiniz. Lavaştan peynirli gözleme sunumu yapılırken, çeri domates, salatalık ve yeşillikler gözlemenize oldukça yakışacaktır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.