1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFLERİ

  3. Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır? Fırında Sütlaç Malzemeleri ve Tarifi
Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır? Fırında Sütlaç Malzemeleri ve Tarifi

Fırında Sütlaç Nasıl Yapılır? Fırında Sütlaç Malzemeleri ve Tarifi

Türk geleneğinden olan bir sütlü tatlı tarifidir. Sofralarımızda sütlü tatlılar arasında en fazla yeri olan fırında sütlaç tarifindir. Sütlaç yapılışının en meşhur hamsi köy sütlaç tarifidir. Sütlaç Türk sofralarının vazgeçilmez tatlıları arasında yer alıyor.

A+A-

Yemeklerin üzerine lezzeti ile dillere destan bir tatlı yapmak için sütlaç tarifi aşağıdadır.

Fırında Sütlacın Malzemeleri:

  • 3 yemek kaşığıtepeleme pirinç
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  •  Bir buçuk yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 1 yumurta sarısı
  • Üzerine isteğe göre fındık
  •  6 tane güveç

Fırında Sütlacın Hazırlanışı:

Soğuk süt ve şekeri geniş bir tencereye alın. Daha sonra bir çırpma aleti ile toz şekeri eriyene kadar karıştırın. Daha sonrasında kısık ateşte ocağa alın kaynamaya bırakın. Bol Suda pirinçleri yıkayın çünkü nişastası azalsın.  Ve orta ateşte haşlayın. Vanilyayı süt ve şeker ettiğimiz sütü ekleyin. Daha sonrasında haşlanan pirinçleri ocaktan alın.  Süzün ve ardından şekerli sütün kaynadığı yere pirinçleri de ilave edin ardından yumurta sarısını buğday nişastasını ve bir bardak su ilave ederek 1 ayrı kapta çırpın pürüzsüz olmasına dikkat edin.

Yumurtanın kesik kesik olmaması için kısık ateşte kaynamakta olan sütün nişastalı karıştırma ilave edin.Hazırladığınız yumurta sarılıp karışımı sütteki pirinçli karışıma ilave ederek sütlaç tenceresi azar azar kıvamı alan sütlaç ısıya dayanıklı olacak şekilde güveç kaplarına koyun sütlaç kaseleri derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin ve kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu koyarım sonrasında tepsiyi fırına verin. Fırınınızın ayarına bağlı değişiklik yapmak şartı ile 200 derece ısıda pişirmeye bırakın.

Fırın Sütlaç Nasıl Yakılır?

Sütlaç kaselerine sütlaçlarınızı paylaştırın ve fırın için uygun ısıya dayanıklı olmalıdır.  Tepsinize soğuk su doldurun. Kaplarını fırın tepsinize dizin. Tepsideki su sütlaç kaplarının yarısına kadar gelecek şekilde olmalıdır. Tepsiyi fırınınızın en üst rafına yerleştirin. 210 derecede, sütlaçlarınızın üst kısmı kızarana kadar fırınlayın. Afiyet olsun.

Sütlaç Yapımında Püf Noktaları

İlk öncelikle yumurta sarısını ilave ederken azcık karışımdan alın. Daha sonra ılık bir sıcaklık elde edin. Fırın tepsisinin ısıya dayanıklı bir tepsi olup olmadığını ve güveçlerin ısıya dayanıklı olduğunu kontrol etmeyi unutmayın. Pişirme esnasında kaynamakta olan suyun sütlacın üzerine ve geçmemesine dikkat edin. Ve de yememesi gerektiğini önemli fırın ızgara bölümünde çalıştırın.

Fırında Sütlaç Nasıl İkram Edilir?

Fırında sütlaç piştikten sonra soğuması için bırakın. Ardından sütlacınızı sunum için dilediğiniz şekilde süsleyerek servis edebilirsiniz.

Fırın Sütlaç Yumurta Konur Mu?

Sütlacınızı yaparken içine yumurtanın sarısını eklemeniz hem kıvamının hem de renginin daha güzel olmasını sağlar. Ya da üzerinin nar gibi kızarması için içerisine yumurta sarısı ilave edebilir pişirme aşamasındayken. Ama yumurta sarısı ile pişirirken nişasta vb. malzemeler ilave ederken dikkatli olunmalıdır çünkü kıvam tutturmak zor olabilir.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.