1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFLERİ

  3. Fırında Nefis Tokat Kebabı Nasıl Yapılır? Tokat Kebabı nasıl pişirilir? Tokat Kebabı malzemeleri nelerdir?
Fırında Nefis Tokat Kebabı Nasıl Yapılır? Tokat Kebabı  nasıl pişirilir? Tokat Kebabı  malzemeleri nelerdir?

Fırında Nefis Tokat Kebabı Nasıl Yapılır? Tokat Kebabı nasıl pişirilir? Tokat Kebabı malzemeleri nelerdir?

Tokat bölgesinin ait bir yemeği olan tokat kebabı bu yörenin insanların en çok sevdiği bir kebap çeşididir. Tokat kebabının yapılması için özel yapılmış sobası vardır. Bu kebap sebzelerin ve kuşbaşı et ve iç yağı ile yapılan enfes bir yemek türüdür. Bu kebap özellikle pikniğe gidildiğinde yapılır.

A+A-

Yalnız kötü havalarda bu kebabı özleyenler farklılık yaratıp fırında yapmayı denediler. Fırında yapılan tokat kebabı sobasında yapılan lezzetiyle aynı lezzeti alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Tokat Kebabının Yapımında Kullanılan Malzemeler

  • 1 kilo kuzu eti ve iç yağı
  • 2.5 kilo patlıcan, 2,5 kilo çarliston yeşil biber
  •  250 gr sarımsak,  2 kilo domates
  • Tuz, acı kırmızı biber

Yapılışı

İlk başta kuzu eti normal şekilde kavurma tarzında doğranır. İç yağ biraz daha küçük aynı şekilde doğranır. Etin kanı akması için yıkanır. Sarımsaklar soyulur isteğe bağlı soymasanız da olur. Sonrasında domates, biber, patlıcan öncelikle yıkanır.

Yıkanan sebzeler kuruduktan sonra soyulmadan patlıcanlar yuvarlak şekilde incede değil çok kalında olmayacak şekilde kesilir. Sonra yuvarlak olanlar uzun şekilde ikiye ayrılır. Domatesler büyük domates ise 4 parçaya ayrılır. Küçük olursa 2 parçaya ayrılır.

Fırında pişirmek için kebap işleri olan çağ şişlere bu hazırlanmış malzemeleri önce et ise geçirilecek sonra eti geçirip arkasından patlıcana tuz serpip çapraz şekilde şişe geçirilir. Şişin sonuna patlıcanın bir parçası geçirilir ki sebze ve et düşmesin. Bu şekilde önce yağ, et, patlıcan olacak şekilde şişlere geçirilir.

Biberi ise yine şişlere ortasından geçirilip patlıcan parçası ile bir sıralama yapın. Sonra domatesleri ve sarımsakları fırının bir tepsisinin için dizip ve tuzu ve biberi serpilir. Diğer bir tepsiye bu şişler dizilir. Fırını açıp ısındıktan sonra iki tepside fırına konulur. Ara ara bakılıp pişenler çıkarılır. Sofra hazırlandıktan sonra servis tabağına şişten çıkarılıp konulur. Sonra üzerine pişen domatesli sarımsak konulur. Yanına ister soğuk içecek ya da semaver çayı yapı içebilirsiniz.

Yemeğin Hikayesi

Tokat yöresine ait olup Turhal a özgü bilinen bu kebap türü çoğu diğer bölgelerde de ismi duyulmuş bir kebap türüdür. Evet, bu kebabın kendi sobasında yapıldığında yediğinizde daha lezzet alırsınız. Ama sobası yoksa fırında bu şekilde yapıldığında hemen hemen aynı lezzeti tadarsınız.

Püf Noktaları

Tokat kebabının yanında salata olmaz. Ama sarımsaklı yoğurt yapılıp, küçük kıyılmış patatesi; tuz ve kırmızı biber serpilince yağda iyice kavurup üzerine hazırlanmış sarımsaklı yoğurdu döküp, üzerine bol karabiber serpip kebabın yanında yiyebilirsiniz. Yahut pilâvda yapabilirsiniz. Masanıza servis tabağınıza önce kebapları sonra ayrı küçük bir tabağa sarımsaklı yoğurt veya pilav konulur. İçecek olarak da sizin tercihinize kalmıştır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.