1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFLERİ

  3. Et ve Lahananın Enfes Buluşması! Etli Karalahana Dolması Nasıl Yapılır? Etli Karalahana Dolması Tarifi
Et ve Lahananın Enfes Buluşması! Etli Karalahana Dolması Nasıl Yapılır? Etli Karalahana Dolması Tarifi

Et ve Lahananın Enfes Buluşması! Etli Karalahana Dolması Nasıl Yapılır? Etli Karalahana Dolması Tarifi

Lezzetli ve vitamin deposu bir lahana sarması Karadeniz Bölgesi'nin müthiş bir lezzeti etli lahana sarması bu sarmayı Karadeniz'de ve yeşilliğe meraklı olan herkes mutlaka evlerinde yapmıştır ve keyifle tüketmiştir.

A+A-

İçinde kıyma ve pirinç olduğu için çok doyurucu ve lezzetli bir yemek olup yanında bir yoğurtla ve meşhur mısır ekmeği ile servis yapabilirsiniz. Kara lahana dolması için malzemeler

Malzemeler:

* 2 bağ karalahana

* yarım çay bardağı sıvı yağ

* bir tencere kaynamış su (lahanayı haşlamak için)

* 1,5 su bardağı pirinç

* 3 baş kuru soğan

* 250 gram kıyma ya da küçük kuşbaşı doğranmış et

* bir yemek kaşığı kuru nane

* 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz

* bir yemek kaşığı domates salçası

* bir avuç ince ince kıyılmış doğranmış maydanoz

* bir çay bardağı sıvı yağ

Yapılışı

Kara lahananın yapımına önce karalahanaları haşlamak ile başlıyoruz. Büyük bir tencerenin içine yarısına kadar su doldurup temizleyip ayıkladığımız ve üç kısımlarını kestiğimiz karalahanaları tek tek yıkayıp kaynayan suya bırakıyoruz. Sonra kaynayan suyun içine 1 tatlı kaşığı tuz atıp, birkaç dakika kaynayan lahanaları kevgirle alt üst edip 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra süzüyoruz ve kevgirde biraz soğumasını bekliyoruz. Onlar bir tarafta soğurken diğer yandan da içini yapmak geniş bir kaba, bir buçuk su bardağı pirinci iyice yıkayıp bir kenara ayırıyoruz. Daha sonra 3 adet yemeklik soğanı ince ince doğrayıp tüm iç malzemeleri yavaş yavaş ekliyoruz. 250 gram kıyma, kuru nane, karabiber, tuz, salça, maydanoz, sıvı yağ hepsini güzelce karıştırıp onları birbirine katıp güzelce harmanlıyoruz.Daha sonra soğuyan karalahanaları açıp içlerine 1 tatlı kaşığı yaptığımız bu iç harçtan koyuyoruz ve iki yanını kapatıp rulo şeklinde sarıyoruz. Bu işlemi karalahana yapraklarımızı bitene kadar tekrarlıyoruz. Sardığımız dolmaları geniş ve yayvan bir tencerede pişirmeden önce dibine 2-3 tane boş karalahana yaprağını serip üstüne dolmalarımızı diziyoruz. Dizdiğimiz dolmaların üstüne yine iki tane yaprakla kapatabilirsiniz. Kapatmadan önce dolmaların üzerine yağ gezdirip ve çok fazla üstüne çıkmayacak şekilde su koyup tencerenin ağzının genişliğinde bir kapak kapatın. Dolmalarınızı ilk önce harlı ateşte kaynayana kadar pişirin. Kısık ateşte yavaşça pişirin. Kısık ateşte yemek pişirmek hem yemeğinizin lezzetini arttırır hem de taşmasını önler. Daha sonra ayrı bir kapta yağ ve salçayı, nane ve pul biber ekleyerek  pul biber, nane ve salçanın kokusu mis gibi etrafa yayılana kadar kavurun. Dolmayı ocaktan almanıza yakın bu karışımı güzelce dolmaların üzerine gezdirin. Lezzetine lezzet katacak ve mis gibi kokmasını sağlayacaktır. Daha sonra altını kapatın ve dolmanın ılımasını bekleyin. Biraz ılıdıktan sonra yanına yoğurt ve mısır ekmeği koyarak servis edebilirsiniz. Hepinize afiyet olsun.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.