1. HABERLER

  2. YEMEK TARİFLERİ

  3. Adana'nın Doyurucu, Az Maliyetli, Enfes Sıkması Nasıl Hazırlanır? Adana'nın Doyurucu Sıkması Tarifi
Adana'nın Doyurucu, Az Maliyetli, Enfes Sıkması Nasıl Hazırlanır? Adana'nın Doyurucu Sıkması Tarifi

Adana'nın Doyurucu, Az Maliyetli, Enfes Sıkması Nasıl Hazırlanır? Adana'nın Doyurucu Sıkması Tarifi

Bazı yemekler vardır yöresel olup genele yayılır ve damarlarda kalıcı bir etki bırakır. Adana'nın, Güneydoğu ve Akdeniz'in ortak paydasında buluşan sıkma da aynen bu şekilde öğrenen herkeste yöre falan dinlemeden durmadan yapma hissi bırakıyor. İşte enfes sıkma tarifi...

A+A-

Adana ve çevresinde insanlarımız ev için yufka ekmeğini kendisi yapar. Ekmeğin arkasından hamur bezeleri kalır hem bu bezeleri değerlendirmek hem de karınlarını doyurmak için hemen arkasından yapar ve afiyetle bir güzel yerler. Ayrıca az maliyetli olması ve hamurdan yapılıp karnımızı doyurup üzerine bir de damakta çıkmayan kalıcı bir tat bırakması sizin için ekstra avantajdır. Evde olan malzemelerden yapıldığı için illa içine birşeylerin olması şart olmuyor. Evde genelde malzeme durumunuza göre yapabilirsiniz.Biz en lezzetli yani patatesli olanını tercih edeceğiz. 

İç Malzemesi İçin 

  • 4 veya 5 adet patates
  • 1 büyük mor soğan 
  • 1 tatlı kaşığı karışık salça
  • 6 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber 

Hamuru İçin Malzemeler

  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı şeker 
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 3 veya 4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Aldığı kadar un (5-6 su bardağı) 

İçini Yağlamak İçin

Tercihe göre evde duruma göre tereyağı ya da margarin olabilir. Ama tereyağı mis gibi damaklarda koku bırakmaktadır. 

Hamurun Hazırlanışı

Öncelikli olarak hamurumuzu hazırlayarak kenara koymak daha güzel mayalanması için iyi olacaktır. Öyleyse öncelikli olarak hamur malzemelerimizi alalım. 

Öncelikli olarak yoğurma kabımıza ılık su, süt, maya, şeker ve zeytinyağını alarak bunları karıştırıp birbirine yedirelim. Daha sonra kontrollü olarak unumuzu eklemeye başlayalım. Ardından tuzu ekleyelim iyice yoğurmaya devam edelim. Hamurumuz poğaça hamuru gibi lezzetli ve yumuşacık olacaktır. Ardından tezgaha alarak hamuru tekrar yoğurma aşamasına devam edelim. Hamuru biraz da bu şekilde yoğurduktan sonra üzerini kapatarak dinlenmeye, mayalanmaya bırakalım. 

Patatesli İç Harcının Hazırlanışı

Patatesleri tencerede üzerini geçecek şekilde su ekleyerek haşlıyoruz. Pişip pişmediğini çatal yardımı ile anlayabiliriz. Çatal kolayca içine geçiyorsa pişmiştir. Pişen patatesleri soyup ezerek bir kenara koyuyoruz. 

Tavamıza yağ ve soğanımızı koyarak pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Ardından salçamızı ekliyoruz. Salçamızın kokusu çıkana kadar kavuralım. Ardından kenardaki patateslerimizi alalım ve ekleyelim. Üzerine baharatlarımızı da ekleyelim ve bir güzel çevirerek kavuralım. 

Son Aşama Lezzetlerin Buluşması 

Mayalanan hamurumuzu alarak beze yapmaya başlayalım. Hepsini beze yaptıktan sonra örtü ile üzerini örtelim. Daha sonra bir bezemizi alarak açmaya başlayalım. Orta büyüklükte açalım ve tavamıza koyarak harlı ateşte kontrollü olarak önlü arkalı pişirelim. Pişen yufkalara tereyağı sürelim sıcak sıcak eriyecektir. Daha sonra patatesli harcımızdan ekleyelim. Ve rulo şeklinde güzelce kapatalım. Ve adı gibi lezzetli mi lezzetli sıkma ortaya çıkmış olur. Deneyecek herkese afiyet olsun. 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum