1. HABERLER

  2. SGK

  3. TBBM'ye Teklif Gönderildi 25 sene evli kalana 1500 TL maaşla emeklilik müjdesi! Detaylar Haberimizde...
TBBM'ye Teklif Gönderildi 25 sene evli kalana 1500 TL maaşla emeklilik müjdesi! Detaylar Haberimizde...

TBBM'ye Teklif Gönderildi 25 sene evli kalana 1500 TL maaşla emeklilik müjdesi! Detaylar Haberimizde...

Emeklilik hakkı için TBMM’ye kanun teklifi verildi. Peki teklif yasalaşırsa çalışmayan kadınlar ne kadar emekli maaşı alacaklar? Erken Emeklilik Şartları neler olacak?

A+A-

Ev kadınlığı, her ne kadar meslek olarak görünmese de en zor  uğraşlardan birisidir. Kadınlar ev içindeki görevlerinden gelir elde edemiyor ve emeklilik hakları bulunmuyor.

Kadınlar için emekli olmak bir hayalden öteye gidemiyordu. Yeni verilen yasanın tasarısı ev bayanlarına umut oldu. Yasanın görüşüleceği gün merakla bekleniyor. Kanun teklifi yasalaşırsa ev hanımlarının belirtilen koşulları yerine getirmesi durumunda emekli olabilmelerinin yolu açılacak.

Sigortası olmayan ev bayanları emeklilik yolunun açılabilmesi için TBMM’ ye bir kanun teklifi verildi. Edinilen bilgiye göre ev bayanlara emeklilik düzenlemesi, meclis gündemine alınması bekleniyor. Emekli olmak ev bayanlarına bir hayal olmaktan çıkıyor. Düzenlenen yasaya göre bayanlar, 50 yaşında ve 25 yıl evli kalma koşuluyla emekli olabilecekler. Emekli olabilmeleri için ev bayanlarının, SGK girişlerinin yapılmamış ve herhangi bir iş yerinde çalışmıyor olması.

Kadınlara Emeklilik Hakkı Var Mı?

Son dönemde basında bu konula alakalı çok fazla haber yapıldı. Yapılan haberlerde ev bayanlarının emekli olabilmesi için bir iş yerinde çalışmamış olması, 25 yıl evli kalma ve 50 yaş koşulu olduğu ileri sürüldü. Kanun teklifi yapıldığı öne sürülürken düzenlemenin onaylanması halinde ev bayanlarına emeklilik hakkı verileceği belirtilmiştir.

Kadınlara Emeklilik İçin Sunulan Yasa Tasarının İçeriği Nedir?
Yasa tasarısının kanunlaşması durumunda ev bayanları hiç çalışmamış olsalar dahi emeklilik hakkı kazanabilecekler:

Teklif kapsamında ilk madde bayanların 1995 yılı ve bundan önce evlenmiş olmalarıdır. Yani evlilik süresi 25 senenin altında olmamalıdır.

Yasa tasarısının ikinci maddesi ise yaş koşuludır. Emekli olmayı isteyen ev bayanları 1970 ve bundan önce doğmuş olması gerekiyor. Bu haktan yararlanmak için 50 yaş ve üstünde olmalarıdır.

SGK girişlerinin olmaması ve bir işte çalışmıyor olmaları gerekiyor. Ayrıca SGK’ dan herhangi bir maaş (yetim aylığı ya da dul maaşı) alınmaması gerekiyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılık Nedir? Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigorta yaptırabilmeniz için; bir ay içiresinde 30 günden az çalışma, 18 yaşını doldurmak ve malul aylığı ile yaşlılık aylığı almıyor olmanız gerekiyor. Bu koşullara uygun olmanız durumunda sigorta primlerinizi isteğe bağlı şekilde kendiniz ödeyebilmektesiniz.

İsteğe bağlı sigortalı olmayı isteyenler için müracaatlar, bulundukları bölgenin il ve ya da ilçe SGK Müdürlükleri’ne gerçekleştirilmektedir. İsteğe bağlı sigorta için primler, prim için gereken kazancın taban ve tavan sınırları arasında kalan kısımdan belirlenmektedir. Sigortalı tarafından prime esas olacak kazancın %32’ sinin ödenmesi gerekiyor. %32’lik primin, %20 si ölüm, yaşlılık ve malullük primi; kalan %12 kısım ise sağlık sigortası primidir.

Kadınlara Borçlanma Şartları Neler?

Tüketici Başvuru Merkezi, Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, yapmış olduğu açıklamada, çalışmayan ev bayanları için TBMM’ye sunulmakta olan yasa teklifinin yasalaşması durumunda, ‘’Ev bayanları çalışmasalar bile borçlanarak emekli olabileceklerini’ belirtti. Duman, 2008 senesinden ülkemizdeki milyonlarca ev bayanları çalışma hayatına katılamadığı için emekleri olamadıklarını sözlerine ekledi.

Yurt Dışında Yaşayanların Emeklilik Hakkı Var mı?

Eğer yasa teklifi yasalaşırsa, teklifin yasalaştığı tarihten itibaren, 1995 yılı ve bu tarihten önce evlenmiş olan ve evli kalan, 1970 yılı ve bu tarihten önce doğan ev bayanları borçlanarak hemen emekli olabileceklerine dikkati çeken Duman, yasalarımıza göre yurtdışında yaşamakta olan Türk vatandaşı olan her bayanın borçlanma yapmasına imkan verilirken, ülkemizde yaşamakta olan bayanların da bu haklardan faydalanmasının gerekli olduğunu söyledi ve sözlerine bu sözlerle devam etti:

Günümüz şartlarında bayanların hizmet olarak borçlanabilecekleri iki ayrı yöntem bulunur. İlki analık borçlanması olarak en fazla 2.160 gündür diğeri ise yurtdışında çalışılan veya ikamet edilen sürelerdir.

Kadınların Emekli Olma Şartları Nelerdir?

İsteğe bağlı sigortalı olabilmeleri için ev bayanların bazı koşulları yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar;

Sigortalı olarak herhangi bir iş yerinde çalışmamış olmak,

Yaşlılık ya da malullük aylığı almıyor olmak,

18 yaşını doldurmuş olmak,

Bir gelire sahip olmamak

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.