1. HABERLER

  2. SGK

  3. Son Dakika Haberi Geldi Az Önce Duyuruldu! Emeklileri, memurları ve tüm işçileri ilgilendiriyor Toplu para iadesi yapılacak!
Son Dakika Haberi Geldi Az Önce Duyuruldu! Emeklileri, memurları ve tüm işçileri ilgilendiriyor Toplu para iadesi yapılacak!

Son Dakika Haberi Geldi Az Önce Duyuruldu! Emeklileri, memurları ve tüm işçileri ilgilendiriyor Toplu para iadesi yapılacak!

Çalışanların emekli olabilmeleri için belli gün ve sayısında prim ödemeleri gerekmektedir. Bunun yanı sıra yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri gerek. Bazı sigortalılar yeterli çalışma olanağı bulamadıklarından dolayı gerekli olan prim gününü doldurma

A+A-

Çalışanların emekli olabilmeleri için belli gün ve sayısında prim ödemeleri gerekmektedir. Bunun yanında yaş ve yıl şartını da yerine getirmeleri lazım. Bazı sigortalılar yeterli çalışma olanağı bulamadıklarından dolayı gerekli olan prim gününü dolduramıyor. Emeklilik için yaşı doldurmasına rağmen primlerini tamamlayamayan ve tamamlama ihtimali olmayan sigortalılar, ödedikleri parayı Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) toplu olarak geri alabilirler. Nasıl mı? İşte detaylar...

MEMURLARDA KESENEK

Tanınan tüm haklara rağmen yine de emeklilik koşullarını tamamlayamayan milyonlarca vatandaş var. Bu vatandaşların çalışma ikmanları da yoksa ödedikleri primler boşa gitmiyor. SGK bu primleri toplu olarak sigortalıya geri ödüyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi biçiminde oluyor.

Toplu parayı alabilmek için 2 şart gerekmektedir:

1) Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak veya kendi işini (Bağkur) yürütüyor olmamak.2) Emeklilik için gereki olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, bayanlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.

MİRASÇILAR DA ALIR

Bu koşulları taşıyanlar eğer gerekli primleri tamamlamışlarsa zaten emekli oluyorlar. Ancak primleri eksik ise ve tamamama olanağı da yoksa paralarını geri alabiliyorlar. Bunu vefat eden sigortalının kanuni mirasçıları da yerine getirerek parayı alabiliyor. Kanuni mirasçılarına ölüm aylığı yani dul ve yetim maaşı bağlanmamış olması gerekmektedir.

SGK'YA DİLEKÇEYLE BAŞVURU GEREKİYOR

Parayı talep etmek için SGK'ya dilekçe ile başvurmak gerekmektedir. SGK, bu işlemi kendi kendine yapmıyor. O yüzden muhakkak müracaat gerekmektedir. Kurum durumu inceleyim koşulları taşıdığınızda geri ödeme yapıyor. Eski SGK'lılar (4A) için 2008'den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008'den sonra ise yalnızca işçi primleri geri ödeniyor. Bağkurlular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri verilmekte. Bu primler yalnızca malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor.

İHYA SİSTEMİ NEDİR?

Sağlık için ödenen (GSS) ve yapılan doğum, askerlik gibi borçlanmalar geri iade edilmiyor. Toplu para alanlarda emeklilik için her şey bitmiş olmuyor. Paranızı satın aldıktan sonra çalışmaya başlarsanız bu kez "ihya" sistemi devreye giriyor. 

Parasını aldığınız prim günlerinizi yeniden ödeyerek mevcut primlerinize ekleyebiliyorsunuz. Bu ödemelerde SGK geçmişten bugüne dek geçen zaman için faiz işletmiyor. Ancak yatırdığınız primler güncelleme katsayısına göre yeniden belirlenip miktardaki düşüşten gideriliyor. (Posta)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler