1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK'dan Büyük Müjde! Toplu 27.000 Bin TL Ödeyenler Çalışmadan 6 Yıl Erken Emekli Olacak! Başvurular Alınıyor Hemen Başvurun!
SGK'dan Büyük Müjde! Toplu 27.000 Bin TL Ödeyenler  Çalışmadan 6 Yıl Erken Emekli Olacak! Başvurular Alınıyor Hemen Başvurun!

SGK'dan Büyük Müjde! Toplu 27.000 Bin TL Ödeyenler Çalışmadan 6 Yıl Erken Emekli Olacak! Başvurular Alınıyor Hemen Başvurun!

Doğum Borçlanması, Sosyal Güvenlik Sistemimizin anneler için uyguladığı bir destektir. Doğum yapan bayanların, şartları sebebiyle iş yaşamından uzak kalması, hemde bu dönem içinde sigorta primlerini ödeyememesine ve emeklilik şartları üzerinden hak

A+A-

Doğum Borçlanması, Sosyal Güvenlik Sistemimizin anneler için uyguladığı bir destektir. Doğum yapan bayanların, şartları sebebiyle iş yaşamından uzak kalması, hemde bu dönem içinde sigorta primlerini ödeyememesine ve emeklilik şartları üzerinden hak kayıplarına uğramasına neden oluyor.

Bu çerçevede doğum yapan ve çocukların annesine en çok ihtiyaç duyduğu süre boyunca çocuğunu büyüten bayanların her doğum için, iş yaşamından uzaklaştığı süre olarak 2 yıl belirlenmiştir. Buna paralel olarak en fazla 3 çocuk için 6 yıl doğum borçlanması hakkı, bayanların emeklilik bundan önce başvurabileceği bir hak olarak belirlenmişti.

Doğum Borçlanması Şartları

Doğum borçlanmasından faydalanabilmek için, evvela doğum bundan önce ki dönemde annenin muhakkak SGK’lı olarak çalışmakta ya da prim ödüyor olması gerekli. Sigortalılığı doğum sonrasında başlayan bayanlar, doğum borçlanması hakkından faydalanamıyor.

Doğan çocuğun yaşıyor olması diğer koşullardan biri. Doğum sonrasındaki 2 senelik dönem içinde, herhangi bir biçimde sigorta priminin ödenmemiş olması da başka bir şart. Bu şartlara sahip olan her anne, toplamda 3 çocuk için6 yıl yani 2760 gün doğum borçlanması gerçekleştirebiliyor.

Doğum Borçlanması Nasıl Yapılır?

SGK il ve ilçe Müdürlükleri, doğum borçlanması konusunda başvurabileceğiniz merkezler. Prime esas günlük kazanç üzerinden %32’ si olacak biçimde hesaplanan ve kaç çocuk için kaç gün olduğu belirlendikten sonra yapılan çarpımla, Doğum Borçlanması miktarı ortaya çıkar. Oluşan meblağın SGK’ya ödenmesi konusunda, sigortalılara çeşitli alternatifler sunuluyor. Toplu ödeme, yapılandırma gibi özel durumlar Doğum borçlanmasının ödenmesinin en iyi vakitleri.

Doğum Borçlanması İçin Ne Kadar Ödenir?

Her çocuk için 720 gün olan doğum borçlanması, en fazla üç çocuk için ve 2760 gün olarak uygulanıyor. Üç taneden fazla çocuğu olan anneler, doğum borçlanması hakkından yalnızca üç çocuğa kadar faydalanabiliyor. Prime esas kazanç üzerinden yapılan hesaplamayla belirlenen doğum borçlanması ücreti 2021 yılı için, 720 gün (bir çocuk için 2 yıl ) üzerinden 27.475 TL olarak uygulanıyor. Buna göre 3 çocuk için bu rakamı üçle toplamanız gerekmektedir.

Bununla beraber doğum borçlanmasının ödenmesi konusunda SGK çeşitli seçenekler sunarak, borçlanmanın kolayca ödenebilmesi konusunda esnek avantajlar sunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.