1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK'dan beklenen müjdeli haber geldi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz detaylar haberimizde!
SGK'dan beklenen müjdeli haber geldi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz detaylar haberimizde!

SGK'dan beklenen müjdeli haber geldi! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz detaylar haberimizde!

Vatandaşlar şu anda Cumhurbaşkanı kararı ile meclisten bir haber gelmesi adına meraklı gözler ile araştırmalarına devam ediyor. Eğer beklenen yasa düzenlemesi meydana gelmez ise emekli olmak adına yaş düşürmenin farklı yolları da yer almakta.

A+A-

Eğer beklenen yasa düzenlemesi meydana gelmez ise emekli olmak adına yaş düşürmenin farklı yolları da yer almakta. Bu anlarda emekli olmak için yaşlar nasıl düşer veya geri çekilme olur mu diye herkes meraklı arayışlarına devam ediyor.

Emekli olabilmek adına yaş - prim gün ödemesi ve sigortalı şekilde çalışma süresi şartlarına bakılıyor. Bu anlarda yurttaşlar da erken emekli olabilmek adına askerlik ve doğum borçlanmasından faydalanma yolları arıyor. Şu an doğum yapan bayanların en fazla 3 çocuk adına kullanacakları doğum borçlanması en fazla 6 yıllık erken emeklilik fırsatı sunarken erkeklerde de askerlik borçlanması yapılan döneme göre 1 ve 2 yıl arasında erken emekli olma fırsatı sunuyor.

Erken emekli olmak adına gerekli yasa düzenlemesi meydana gelmezse bu altı yolu yerine getirmek kişilerin daha erken emekli olmasına yardım edecek. 5 yıla kadar daha erken emekli olabilmek adına sunulmakta olan yıpranma payı neticesinde 20 yıl boyunca çalışma hayatına devam etmekte olan kişi 2beş yıl boyunca çalışmış bir biçimde kabul ediliyor ve beş yıl daha boyunca erken emekli olmak için fırsatlar da verilmekte.

EYT neticesinde kimler emekli olacak?

Emekli olmak için yaşa takılan yurttaşlar 1999 senesinde gelen düzenleme neticesinde emekli olabilmek adına prim gün sayısı ve emekli olmak adına gerekli yıl sürelerini doldurmuş olsalar bile yaş şartlarından dolayı emekli olma hakkına sahip olamıyor.

8 eylül 1999 yılından önceden sigortalı bir biçimde emekliolan yurttaşlar maalesef ki EYT kapsamı içerisinde yer almakta. Eğer şu anda beklenen karar gelirse de tam 5.954.225 kişi yaş koşulundan dolayı her ne kadar emekli olamamış olsalar bile yasa neticesinde haklarını geri alacaklar.

EYT yasa düzenlemesi yapılmadan emeklilik yaşı geriye çekilir mi ve yaş düşürülür mü?

EYT yasa düzenlemesi gelmezse daha erken emekli olabilmek adına yaşlar da düşürülüyor. Bunun için şu anda belirlenen altı farklı yöntem mevcut. Bu yazımızda sizler ile erken emekli olabilmek adına hangi yollar tercih edilmektedir onlar üstünde duracağız.

Yıpranma payı...

Yıpranma payı yurttaşların ortalama olarak 5 yıla kadar daha erken emekli olabilmesi için fırsat sunuyor. 20 sene iş yaşamına devam etmekte olan yurttaşlar tam 25 sene boyunca çalışmış olarak da sayılacaklar.

Malulen emekli olmak adına ne kadar sigortalı çalışmak gerekmektedir!
İş gücünün yüzde atmış oranlar ile kayıp edilmesi ve en az on sene boyunca sigortalı şekilde iş yaşamına devam etmiş olmak malulen emekli olmak için yeterli olacaktır. 1800 prim gün sayısı koşulu vardır.

Engelli hakkı olan yurttaşlar tam 16 senede emekli olabilecekler
1 ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı bir biçimde iş yaşamına başlamış olan yurttaşların eğer yüzde 50 ve 59 arasında çalışma gücünü kaybetme durumları var ise 16 sene boyunca çalışmış olarak emekli olabilecekler. 3700 prim gün ödemesi ardından emekli olabilecekleri gibi yüzde kırk ve kırk dokuz arasında iş gücünde kayıp olan yurttaşlar da 4100 prim gün ödeme koşullarını yerine getirmiş olarak 18 senelik çalışma ardından emekli olmak için hak kazanacaklar.

Kadınlar hangi koşullarda doğum borçlanması yapabilmek için hak sahibi olacaklar?

SSK veya bağkur ile çalışma hayatına devam etmekte olan bayanlar ister kamu personeli statüsünden çalışan olsunlar fark etmiyor ve doğum borçlanması alternatiflerinden faydalanma haklarına sahip olacaklardır. Bunun için belirli şartlar yer almakta. İşte belirli şartlar dizini;

Doğum borçlanmasından faydalanmak isteyen bayanların doğumdan önce sigortalı bir biçimde iş yaşamına başlamış olması
Sigortalı olarak yer alınan süreçten önce doğum yapmış olanlar bu gruba dahil olamıyor.

Doğum anı gelmeden tam 8 haftalık olan süre ve çoğul olan gebelikler için de 10 haftalık sürenin beraberinde doğuma tam 3 hafta kalana kadar çalışmaya devam etmelerinin ardından,, doğum akabinde de 2 yıl süre ile borçlanma meydana gelebiliyor.

Tek bir doğum için bayanların borçlanabilecekleri tüm süre ise 720 gün
Kadınlar en fazla 3 doğum için borçlanma haklarına sahip olacaklar. Her çocuk adına 2şer sene erken emekli olma hakkı elde ederek toplam 6 seneye kadar borçlanma yapılıyor.

Askerlik borçlanması hangi koşullarda olacak?

Erkekler askerlik borçlanması ile 1 ve 2 yıl daha erken emekli olma hakkına sahip olacak.

Bu borçlanma için en fazla askerlik süresi kadar yapılacaktır.
Emekli olmalarına tam bir yıl süre kalana kaldığı an bu fırsatı değerlendirebilirler.

Asgari ücret belirlemesine göre yapılır.

Kişilerin askerlik borçlanma alternatiflerinden yararlanabilmesi adına da iş verenlerin o süreçler içerisinde prim ödememiş olması gerekir. Eğer prim ödenirse de SGK tarafından iptal edilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler