1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK'dan 6 yıl erken emeklilik müjdesi geldi! 38 TL ödeyen herkes istediği zaman emekli olacak...
SGK'dan 6 yıl erken emeklilik müjdesi geldi! 38 TL ödeyen herkes istediği zaman emekli olacak...

SGK'dan 6 yıl erken emeklilik müjdesi geldi! 38 TL ödeyen herkes istediği zaman emekli olacak...

SGK'nın olanakları arasında ön plana çıkan konulardan birisi ise doğum borçlanması ve askerlik borçlanması oluyor. Doğum borçlanması ile bayanlar 6 yıl erken emekli oluyor. İşte erken emeklilik hakkında merak edilenler...

A+A-

SGK'nın olanakları arasında ön plana çıkan konulardan birisi ise doğum borçlanması ve askerlik borçlanması oluyor. Doğum borçlanması ile bayanlar 6 yıl erken emekli olabiliyor. İşte erken emeklilik hakkında merak edilenler...
6 yıl erken emekli olarak rahat bir nefes alabilirsiniz.

Günlük 38 tl'ye emekli olarak iş yaşamını daha erken terk edebilirsiniz. Uzun seneler boyunca çalışan yurttaşların hayalini kurmuş olduğu konu emeklilik oluyor. Emekli olarak yaşamının tadını çıkarmak isteyen yurttaşlar için pek çok emeklilik formülü bulunuyor.

SGK'da yer alan maddelere göre pek çok kadın 6 yıl erken emeklilikten faydalanıyor. İşte ayrıntılar!

Sosyal güvenlik kanunu ile çalışma hayatı içindeki bayanlar, sigortalı şekilde çalışmaya başladıkları andan itibaren maksimum 3 defa tekrar edilebilecek şekilde doğum borçlanmasından faydalanabilir ve bu sayede 6 yıla kadar erken emekli olabilirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesinde çalışma hayatını sürdüren bayanlar, Bağ-Kur vb. Bireysel emeklilik çatısı altında kendi primlerini ödeyerek çalışan bayanlar ve memurlar doğum borçlanmasından faydalanabilir.

KİMLER 6 YIL ERKEN EMEKLİLİKTEN YARARLANABİLECEK?

Doğum borçlanmasının en net ve olmazsa olmaz koşulu, doğum sebebiyle işten ayrılan kişi adına prim ödenmemiş olması ve çocuğunun hayatta olmasıdır.

Sigortalı oldukları tescil edilmiş tüm kadın çalışanlar bu durumdan yararlanabilir.

Doğum borçlanmasında prim ödemeleri için her sene asgari bir tutar belirlenir. 2021 yılı tarifesine göre bir günlük asgari borçlanma tutarı, 38.16 TL. Sigortalılar, günlük kazançları çerçevesinde ödemenin üst tutarını kendileri belirleyebiliyor.

Özel sektör çalışanları, doğum borçlanması hizmetinden yararlanabilmek için nereden sigortalı olduğu önemli olmaksızın en son çalışmakta olduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne giderek ya da e-devlet üzerinden belirtilen yollarla müracaat yapabilirler.

Memurlar ise kendileri ya da hak sahipleri vasıtası ile SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı'nın bulunduğu adrese yazacakları dilekçe ile müracaatlarını yapabilirler.

Sigortalı kadın çalışanlar, evlat edindikleri en fazla 3 çocuk için de 2 yaşını doldurmamış olması koşuluyla bu imkandan yararlanabilir.

Ayrıca evlat edinilen çocuk veya çocukların biyolojik anneleri de doğum borçlanmasından aynı şartlar dikkate alınarak faydalanabilir.

Bu durumun oluşabilmesi için en büyük kriter ise; iki tarafın da evlatlık işleminin ardından geçen sürenin 2 yılı aşmamış olmasıdır.

Aylık bağlanmamış olması koşuluyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde herhangi bir sınırlama olmaksızın iade edilir. Yeniden borçlanmak istemesi halinde yeni talep alınarak borç tutarı hesaplanır.

Borçlanma primi günlük asgari ücretin yüzde 32'si ile bunun 7.5 katı arasında yatırılabiliyor. Bu yıl için günlük asgari prim tutarı 38 lira ile 286 lira arasında değişiyor. Borçlanma eksik prim gününü tamamlamak, sigorta başlangıcını öne çekmek amacı ile yapılır. İhtiyaç kadar borçlanılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler