1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK'dan 6 yıl erken emeklilik müjdesi geldi! 38 TL ödeyen herkes anında emekli olacak...
SGK'dan 6 yıl erken emeklilik müjdesi geldi! 38 TL ödeyen herkes anında emekli olacak...

SGK'dan 6 yıl erken emeklilik müjdesi geldi! 38 TL ödeyen herkes anında emekli olacak...

SGK'nın imkanları arasında öne çıkan konulardan birisi ise doğum borçlanması ve askerlik borçlanması oluyor. Doğum borçlanması ile kadınlar 6 yıl erken emekli olabiliyor. İşte erken emeklilik hakkında merak edilenler...

A+A-

6 yıl erken emekli olarak rahat bir nefes alabilirsiniz. Günlük 38 liraya emekli olarak iş hayatını daha erken terk edebilirsiniz. Uzun yıllar boyunca çalışan vatandaşların hayalini kurduğu konu emeklilik oluyor. Emekli olarak hayatının tadını çıkarmak isteyen vatandaşlar için birçok emeklilik formülü bulunuyor. SGK'da yer alan maddelere göre birçok kadın 6 yıl erken emeklilikten faydalanıyor. İşte detaylar!

Sosyal güvenlik kanunu ile çalışma hayatı içerisindeki kadınlar, sigortalı olarak çalışmaya başladıkları andan itibaren maksimum 3 defa tekrar edilebilecek şekilde doğum borçlanmasından yararlanabilir ve bu sayede 6 yıla kadar erken emekli olabilirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu güvencesinde çalışma hayatını sürdüren kadınlar, Bağ-Kur vb. bireysel emeklilik çatısı altında kendi primlerini ödeyerek çalışan kadınlar ve memurlar doğum borçlanmasından yararlanabilir.

KİMLER 6 YIL ERKEN EMEKLİLİKTEN YARARLANABİLECEK?

Doğum borçlanmasının en net ve olmazsa olmaz şartı, doğum nedeniyle işten ayrılan kişi adına prim ödenmemiş olması ve çocuğunun hayatta olmasıdır.

Sigortalı oldukları tescil edilmiş tüm kadın çalışanlar bu durumdan faydalanabilir.

Doğum borçlanmasında prim ödemeleri için her yıl asgari bir tutar belirlenir. 2021 yılı tarifesine göre bir günlük asgari borçlanma tutarı, 38.16 TL. Sigortalılar, günlük kazançları çerçevesinde ödemenin üst tutarını kendileri belirleyebiliyor.

Özel sektör çalışanları, doğum borçlanması hizmetinden yararlanabilmek için nereden sigortalı olduğu önemli olmaksızın en son çalıştığı sosyal güvenlik il müdürlüğüne giderek veya e-devlet üzerinden belirtilen yollarla başvuru yapabilirler.

Memurlar ise kendileri veya hak sahipleri vasıtasıyla SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı'nın bulunduğu adrese yazacakları dilekçe ile başvurularını yapabilirler.

Sigortalı kadın çalışanlar, evlat edindikleri en fazla 3 çocuk için de 2 yaşını doldurmamış olması şartıyla bu imkandan faydalanabilir.

Ayrıca evlat edinilen çocuk ya da çocukların biyolojik anneleri de doğum borçlanmasından aynı şartlar göz önüne alınarak yararlanabilir.

Bu durumun oluşabilmesi için en büyük kriter ise; iki tarafın da evlatlık işleminin ardından geçen sürenin 2 yılı aşmamış olmasıdır.

Aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi halinde herhangi bir sınırlama olmaksızın iade edilir. Yeniden borçlanmak istemesi halinde yeni talep alınarak borç tutarı hesaplanır.

Borçlanma primi günlük asgari ücretin yüzde 32'si ile bunun 7.5 katı arasında yatırılabiliyor. Bu yıl için günlük asgari prim tutarı 38 lira ile 286 lira arasında değişiyor. Borçlanma eksik prim gününü tamamlamak, sigorta başlangıcını öne çekmek amacıyla yapılır. İhtiyaç kadar borçlanılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.