1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK sigorta primleri sebebi ile emekli olamayan vatandaşlara müjdeli haberi verdi! Toplu Para ödemesi yapılacak!
SGK sigorta primleri sebebi ile emekli olamayan vatandaşlara müjdeli haberi verdi! Toplu Para ödemesi yapılacak!

SGK sigorta primleri sebebi ile emekli olamayan vatandaşlara müjdeli haberi verdi! Toplu Para ödemesi yapılacak!

SGK tarafından yapılan son dakika açıklamalarına göre emekli olabilmek için tüm koşulları yerine getiren fakat sigorta prim ödemeleri aksadığı için emekli olamayan yurttaşlara, 2008 yılı öncesinden beri yatırılan sigorta primlerini toplu olarak vereceğini

A+A-

SGK pandemi sürecinde ihtiyacı olanlara yardım etmeye devam ederken son yapılan açıklamalar ile beraber toplu para yatırılması konusunda müjde verildi. SGK’nın açıklamalarına göre müracaat yapan herkese toplu para ödemesi yapılacağı belirtildi.

Emekli olmayanlara toplu para ödemesi 2008 yılı öncesinde işverenler ve çalışanların şahıslarına ödedikleri primleri toplu olarak almanın önünün açılması sonrasında bir çok kişi gerekli koşulları sağlayarak SGK’dan toplu para almak için müracaat yapmaya başladı. Bilindiği üzere ülkemizde kamu kurumlarında çalışmaya başlayan herkese sigorta yapılmaktadır.

Sigorta primlerini düzenli ödemeleri sonrasında hak kazanan kişiler emekli olabilirken hemde kriterlerin ve SGK tarafından belirlenen koşulların sağlanması gerekiyor. İşe girerek çalışan vatandaşların en merak ettiği ve en çok istediği konulardan bir tanesi emekli olduktan sonra rahat bir yaşlılık geçirme sürecinde ise emekli maaşları etkili olmaktadır. Ek hizmetler, askerlik ve doğum konularında kalan gün ve prim sayıları düşürülebilirken ödemelerini düzenli yapan vatandaşların emekli olmalarının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

Pek çok kişi hizmet süresini doldurmasına, yaş haddini yerine getirmesine ve bir çok diğer kriteri sağlamasına rağmen primlerini düzenli ödeyemediği için ya da prim ödemelerinde açıklık olduğu için emekli olamamaktadır.

SGK tarafından yapılan açıklama ile beraber tüm koşulları yerine getirse de prim ödemelerinde açıklıklar bulunanların pandemi sürecinde maddi olarak rahatlayabilmeleri için ödemelerinin toplu olarak kişilere yapılmasına karar verildi.

Prim günü eksik olanlara SGK toplu para ödemesi yapacak Emeklilik için tüm koşulları yerine getirse de prim ödemelerinde açıklık olan vatandaşların prim ödemeleri toplu olarak kişilere yapılmak üzere alınan karar sonrasında bir çok kişi prim ödemelerini toplu alabilmek için müracaat yapmaya başladı. SGK toplu ödeme koşulları nelerdir? Prim iadesi alabilmek için ne yapılması gerekir?

SGK’dan toplu para almak için belirlenen kriterler emeklilik koşullarını prim ödemeleri dışında sağlamaktır. Yani kişinin emeklilik yaşına gelmiş olması ve sigortalı şekilde devlete hizmet vermesi gerekli olan yılları tamamlamış olması gerekiyor. SGK tarafından belirlenen koşulları sağlamakta olan herkes kuruma yazılı dilekçe vererek toplu prim parasını alabilmektedir. Gerekli şartlar sağlandıktan sonra 2008 yılı öncesinde yapılan hem işveren hem de kişinin kendisi için yapmış olduğu sigorta prim ödemeleri toplu olarak başvuran kişiye iade edilmektedir.

Ancak bilinmesi gerekir ki SGK’da bulunan prim paralarını toplu olarak alan kişiler emekli olma haklarından vazgeçmiş olacaktır. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda ise eğer sigorta primlerinin ödenebileceği düşünülüyorsa SGK tarafından toplu iade işleminin yapılmadan primlerin ödenmesi ve emekli olunması tavsiyesi yapılmaktadır.

Eğer kişi sigorta primlerini ödeyemeyecek durumda ise müracaat yaparak SGK’dan sigorta iadesi talep edilmesi konusunda öneriler bulunur.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.