1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK resmen açıkladı! 48 yaşında olan herkes hemen başvursun erken emekli olacak! O tarihte sigorta girişi olan herkese 3600 günden erken emeklilik müjdesi geldi...
SGK resmen açıkladı! 48 yaşında olan herkes hemen başvursun erken emekli olacak! O tarihte sigorta girişi olan herkese 3600 günden erken emeklilik müjdesi geldi...

SGK resmen açıkladı! 48 yaşında olan herkes hemen başvursun erken emekli olacak! O tarihte sigorta girişi olan herkese 3600 günden erken emeklilik müjdesi geldi...

48, 49, 50 yaşındakilere emeklilik müjdesi! Erken emekli olmak isteyen vatandaşlar için şartlar belli oldu.

A+A-

Milyonlarca çalışan her yıl erken emeklilik hayali kuruyor. Emekli olmak için prim ve gün sayısı şartları bulunurken kimi vatandaşlar da gerekli şartları yerine getirdiği takdirde 48 yaşında bile emekli olabiliyor. İşe giriş tarihinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına bağlı olunuyor. Prim gününü tamamlayan vatandaşlar da kolaylıkla emekli olabilecek.

Emekli olmak isteyenler sık sık erken emeklilik şartlarını araştırıyor. 48, 49 ve 50 yaşında dahi emekli olunabiliyor. Prim gün sayısı şartlarını yerine getiren vatandaşlar bu sayede emekli olarak rahat bir nefes alıyor. Emeklilikte en önemli faktör ise işe giriş tarihi olmaktadır. İşe giriş tarihi ise prim gün sayısıyla birlikte hesap ediliyor. İşte erken emekliliğin en çok merak edilen şartı emekli prim gün sayısı hesaplama yöntemleri!

48 YAŞINDA EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR?

1969 doğumluyum, işe giriş 1984 yılı. Boşluklar vererek çalıştım. 3000 günüm var. Kaç yaşında emekli olurum? V.Ç.

İşe giriş tarihinize göre 25 yıl, 48 yaş ve 5225 prim gün şartlarına tabisiniz. 25 yıl şartınız ve 48 yaşınız tamamlanmış. Prim gün sayınızın tamamlanması için 2225 gün daha çalışmanız gerekiyor. Bu durumda prim gün sayınız tamamlanınca emekli olabilirsin.

58 YAŞINDA EMEKLİLİK

20.04.1981 doğumlu bayanım. İşe giriş 15.04.2005. N. ONUR

İşe girişinize göre 58 yaş, 7000 günden tam, 25 yıl, 4500 prim gün ve 58 yaştan kısmi (yaştan) emeklilik şartlarına tabisiniz. Emekli olabilmeniz için en az 4500 prim gün ödeyip 58 yaşınızın dolacağı 20.04.2039 tarihini bekleyebilirsiniz..

"1976 doğumluyum. SSK giriş tarihim 1991. Toplam 5154 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kabul edilirse, emekli olma şansım var mı?"

Sigorta başlangıcınız 23 Mayıs'tan önceyse; 296 gün daha prim ödeyerek priminizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla 47, sonraysa 371 gün daha prim ödeyerek priminizi 5525 güne tamamlamanız şartıyla 48 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

EMEKLİLİK PRİM GÜN SAYISI

Emekli olma hayali kuran milyonlarca vatandaş, emekli olabilmek için gün sayıyor. Emekli olmanın bazı şartları vardır. Bunlar; sigortalılık süresi, yaş ve emeklilik primi sayısından geçiyor.

Bu şartlar yerine getirildiği takdirde (Yaş, sigortalılık süresi ve prim gününün tamamlanmasıyla) Sigorta Güvenlik Kurumu tarafından, vatandaşlara emekli maaşı verilir. Ortalama 5000-7000 prim gün sayısı ile emekli olmaya hak kazanırsınız.

EMEKLİLİK GÜNÜ HESAPLAMA

Emekli olmak için kaç gün gerekli?

Çalışmaya hayatına veda etmeye hazırlanan emekli adayları emeklilik olma günlerini merak ediyorlar. Artık bir tık ile emeklilik gününü hesaplamanız mümkündür.

Bunun için yapmanız gereken tek şey en yakın PTT şubelerinden 2TL karşılığı e-devlet şifresi edinmektir. Daha sonra e-devlet üzerinden emeklilik hesaplama ve sorgulama tablosunu öğrenmek için ilk olarak, sorgu ekranından kimliğimi şimdi doğrula butonuna tıklayınız. Daha sonra kimliğinizi doğrulamak için T.C. kimlik numaranızı ve şifrenizi giriniz. Bu şekilde e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz.

ÇOK SAYIDA EMEKLİ ADAYI YAŞI BEKLİYOR

Emekli olmak isteyen vatandaşların çok büyük kısmı yaş şartını sağlamayı bekliyor. Gün ve prim şartını sağlayan vatandaşlar son yapılan düzenleme kapsamında emekli olacakları yaşı bekliyorlar. Emeklilik hayali kuran vatandaşlar yaş şartında uygulamada olan düzenlemede de değişiklik talep ediyorlar.

Özel bir şirkette çalışan emekliyim. 3 ay önce ameliyat oldum. Doktor rapor verdi ama ben bu rapor paralarını alamadım. Raporlu olduğum dönemde de maaşım ödenmedi. Bu normal mi? S.A.

Çalışan emekliler hastalanmaları veya sizin gibi ameliyat olmaları durumunda rapor alabilir. Bunda herhangi bir sakınca yok. Ancak iş kazası ve meslek hastalığını kapsayan bir durum söz konusu değilse, rapor almaları durumunda emekli olmadan çalışanlar gibi SGK tarafından ödenen rapor parasını alamazlar.

Bilindiği üzere emekli olmamış çalışanlar iş kazası veya meslek hastalığı olsun olmasın hastalanır veya ameliyat sonrası doktordan rapor alırsa, alınan bu raporun ilk 2 günü haricindeki günlerin ücretini SGK ödemektedir.

Sosyal güvenlik destek primi ile çalışan emeklinin iş kazası haricinde rapor alması halinde istirahat parasını SGK ödemez.

Çalışan emekliler için ödenen SGDP sadece kısa vadeli sigorta kolları içindir. Bu, iş kazası-meslek hastalığı sigortasını kapsıyor demektir.

Yani, SGDP kapsamında çalışanlar iş kazası geçirirlerse veya meslek hastalığına yakalanırlarsa kendilerine kısa vadeli sigorta yardımları yapılır. Bu nedenle siz rapor parası alamamaktasınız.

İşverenle yapmış olduğunuz iş sözleşmesinde ücretiniz maktu aylık ise ücretinizi tam alırsınız. Ancak sözleşmenizde ücretiniz maktu aylık olarak belirtilmemişse işveren raporlu olduğunuz günler için ücret ödemek zorunda değildir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum