1. HABERLER

  2. SGK

  3. SGK müjdeleri tek tek açıkladı! 3 maaş birden ödenecek! Kimse bu hakkını bilmiyor başvuran herkes alacak...
SGK müjdeleri tek tek açıkladı! 3 maaş birden ödenecek! Kimse bu hakkını bilmiyor başvuran herkes alacak...

SGK müjdeleri tek tek açıkladı! 3 maaş birden ödenecek! Kimse bu hakkını bilmiyor başvuran herkes alacak...

Tek tek açıklandı. Açığa vuruldu. Çift maaş müjdesi geldi! Maaşınız 3'e bile çıkabilir! Üstelik bu haktan, emeklimaaşı almakta olanlar dahi yararlanıyor. Bazı hallerde iki, hem de üç maaş alma olanağı var.

A+A-

Tek tek açıklandı. Açığa vuruldu. Çift maaş müjdesi geldi! Maaşınız 3'e bile çıkabilir! Üstelik bu haktan, emeklimaaşı almakta olanlar dahi yararlanıyor. Bazı hallerde iki, hem de üç maaş alma olanağı var. Çoğu kişi, aldığı maaşın kesilebileceği endişesiyle ya da bilmediği amacıyla ikinci hem de üçüncü maaş hakkını aramıyor. Sigorta statüleri değişik ise tam maaş bağlanır. Ölümlerden ikisi de 1 Ekim 2008 evveli ise; Anne ve babanın sigortalılık statüsü değişik ise iki maaşın ikisi de tam ödenir. İkisi de SSK'lı ise yüksek olan tam, düşük olan yarım ödenir. İkisi de Bağkur'lu ise tek maaş ödenir.

SİGORTALILIK TÜRÜ

Emekli; hangi sigortalılık sistemine (SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK ya da Bağkur'lu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50'sini, eş Emekli Sandığı'na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75'ini alıyor.

SGK'dan NASIL 3 MAAŞ BİRDEN ALINABİLİR?

Bazı halde emekli bayanın üç değişik emekli maaşı alma hakkı doğuyor. Peki nasıl oluyor? Kendi çalışmasından kaynaklı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan bayan, Emekli Sandığı'ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Buradaki mühim ayrıntı, maaş 'üç değişik sigorta sistemine göre' bağlanıyor. Eşini kaybeden bir bireyin dul aylığı, tekrar evlendiğinde ise kesiliyor.

ORANLAR

Emekli Sandığı Kanunu'na göre, dul ve yetim aylığının kimlere ve hangi oranda bağlandığı bilgi kapasitesi şöyle:

  • Eş: Yüzde 75
  • Çalışan ya da emekli aylığı alan eş: Yüzde 50
  • Eş, 1 yetim: Yüzde 60, yüzde 30
  • Eş, 2 yetim: Yüzde 50, yüzde 25-25
  • Tek yetim: Yüzde 50
  • 2 yetim: Yüzde 40-40

BU TARİHLERE DİKKAT!

Çocuğa, anne ya da babadan aylık bağlama durumu:

Anne-babanın ölümünün 30 Eylül 2008 ardından olması halinde; Çocuk ile vefat ebeveyn SSK'lı ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı bağlanır.

Her ikisi Bağkur'lu ise yüksek aylığın tamamı, düşük aylığın yarısı ödenir. Her ikisi Emekli Sandığı'na tabi ise yüksek olan maaş bağlanır. Her ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden evvelce memur olan eski memursa yüksek olan maaş ödenir.

Her ikisi de 1 Ekim 2008 tarihinden sonra memur olmuşsa yükseğin tamamı, düşük olanın yarısı bağlanır.

Anne, babadan biri Bağkur ya da SSK'lı, öteki Emekli Sandığı'na tabi ise yetim, iki maaşı tam alır.

Eş ve ebeveyndan aylık bağlama durumu:

Ölümlerden biri 1 Ekim 2008 evveli ise; İkisi SSK'lı ise yüksek maaş tam, düşük olan yarım ödenir. İkisi de Bağkur'lu ise yüksek olan maaş bağlanır. İkisi de memur ise tercih edilen aylık bağlanır.

Sigorta statüleri değişik ise tam maaş bağlanır. Ölümlerden ikisi de 1 Ekim 2008 evveli ise; Anne ve babanın sigortalılık statüsü değişik ise iki maaşın ikisi de tam ödenir.

İkisi de SSK'lı ise yüksek olan tam, düşük olan yarım ödenir. İkisi de Bağkur'lu ise tek maaş ödenir. İkisi de devlet memuru ise ve memurluk 1 Ekim 2008'den evvelce başladıysa, tercih edilen aylık tam ödenir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum