1. HABERLER

  2. SGK

  3. Müjde 8 yıl erken emekli olma formülü belli oldu! Erken emeklilik hayali kuranlar için yeni detay ortaya çıktı
Müjde 8 yıl erken emekli olma formülü belli oldu! Erken emeklilik hayali kuranlar için yeni detay ortaya çıktı

Müjde 8 yıl erken emekli olma formülü belli oldu! Erken emeklilik hayali kuranlar için yeni detay ortaya çıktı

Erken emeklilik hayali kuranlar için birçok yeni detay ortaya çıktı. Emeklilik için gerekli prim gün sayısının eksik ya da bildirilmemesi halinde yaşanacak mağduriyetlerin giderilmesi için yeni çalışmalar yapılıyor. Primi eksik veya bildirilmeyenler için başlayan hizmet tespiti ile bu sorunların ortadan kaldırılması hedefleniyor. İşte emeklilikte mağduriyetleri giderecek hizmet tespiti detayları.

A+A-

Hizmet Tespiti Davası Mağduriyetler Giderilecek Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde çalışan ve eksik ya da işveren tarafından bildirilmeyen primler için vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmesi sağlanıyor. Yasalarda da yer bulan hizmet tespiti davası açılarak vatandaşların bu süreleri de primlerine ekletmesi mümkün hale geliyor. İş mahkemesine açılacak dava ile belirli tarihlerde sigortasız çalışmasından doğan mağduriyetin tespiti için SGK'ya karşı söz konusu sürelerin tespitini sağlayabilecekler. 

İlk işe giriş tarihi özellikle emeklilik için dikkate alınan en temel unsurlardan biri olarak değerlendirilmektedir. Yasalarda yapılan düzenlemeler nedeniyle prim ve yaş şartları da farklılık gösteriyor. 

Özellikle primleri geç bildirilenlerin emeklilik hakkı için ilgili kurumlara müracaat ederek eksik primlerinin tespit edilecek haklarını almaları mümkün hale getirilmiştir. 

Borçlanma Yoluyla Eksik Primler Tamamlanabilecek 

Hizmet tespiti kapsamında emeklilik için ayrıca kadın ve erkek sigortalı çalışanlar için farklı tip uygulamalar da yapılmaktadır. Askerlik, doğum veya yurt dışında yaşama sürelerinin borçlanma yöntemi ile primlere eklenmesi sayesinde erken emeklilik hakkı elde edilebiliyor. 

Mevcut sürelerin tespit edilmesinin ardından güncel asgari ücret üzerinden yapılacak hesaplamalar kapsamında borçlanma oranlar da belirleniyor. 

Vatandaşların emekli olması için gerekli primlerinin bildirilmemesi veya eksik olması durumunda birçok formül uygulanabiliyor. Bu formüller arasında hizmet tespiti davası ile vatandaşlar hukuki yollara başvuru yaparak bildirilmeyen prim süreleri için hak talep edebiliyorlar. Öte yandan eksik prim borçları için doğum ve askerlik borçlanmaları gibi yöntemler kullanılarak erken emeklilik hakkı elde edilmesi de sağlanıyor. Söz konusu haklardan SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı kapsamında yer alan tüm SGK ilgili sigorta kollarındaki çalışanlar yararlanabiliyorlar. SGK Hizmet Tespiti Davası Hangi Durumlarda Açılır? Hizmet tespiti davası, bir işveren tarafından çalışanın sigortalılık bildiriminin SGK'ya yapılmaması ya da eksik bildirilmesi durumlarında açılabilir. Söz konusu dava kapsamında işverenler için ciddi oranda zarar tazmin edilmesi mümkündür. Çalıştığı halde sigorta primi bildirilmeyen kişilerin durumu fark etmeleri halinde başvurabilecekleri hukuki yöntem ile hizmet tespiti yapılarak ilgili mahkemece, çalışanın mağduriyetleri giderilebiliyor. Ayrıca vefat eden kişinin yakınları tarafından da aylık bağlanmasına yönelik söz konusu davalar açılabilir. Hizmet tespitinin çalışanın lehine sonuçlanması halinde yaşanan mağduriyet giderilmektedir. Davayı kazanan sigortalı için söz konusu eksik ya da bildirilmeyen primler işveren tarafından tamamlanarak SGK'ya ödenir. Ayrıca geçen süreler için yasal faizlerde uygulanacaktır.",
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.