1. HABERLER

  2. SGK

  3. Müjde 3,5 Yıl Erken Emekli Olacaksınız! Vatandaşın Merakla Beklediği O Formüller Açıklandı...
Müjde 3,5 Yıl Erken Emekli Olacaksınız! Vatandaşın Merakla Beklediği O Formüller Açıklandı...

Müjde 3,5 Yıl Erken Emekli Olacaksınız! Vatandaşın Merakla Beklediği O Formüller Açıklandı...

Ülkemizde bulunan milyonlarca çalışan emeklilik hayali kuruyor. Erken emekli olmanın yollarını arayan vatandaşlar için birkaç çözüm yolu bulunuyor. Erken emeklilik fırsatları kapsamında 51 yaşında emeklilik mümkün hale geliyor.

A+A-

Erken emeklilikte en yaş indirimi sağlayan yollardan biri fiili hizmet zammı yani yıpranma payı hakkıdır. Yıpranma hakkından ağır ve zor koşullarda çalışan meslek gruplarının faydalandığı biliniyor. Yeni yapılan düzenleme ile erken emeklilik şartlarını tamamlamak için yıpranma hakkından faydalanabilecek mesleklerin sayısı 45’e çıkartıldı. Ağır koşullarda çalışanların yıpranma payı hakkı ile emeklilikleri 3-5 yıl arası indirime uğrayacak.

Doğum borçlanması

Doğum borçlanması ile emeklilik yaşını aşağı çeken kadınlar 3 çocuğa kadar bu haktan faydalanabilecek. Her bir çocuk başına 2 yıl olmak üzere 3 çocuğu olan kadınlar 6 yıl erken emekli olabilecek. Doğum borçlanmasında en önemli koşul kadınların doğum yapmadan önce sigortalı bir işte çalışıyor olmalarıdır.

Askerlik borçlanması

Erkek çalışanlara erken emeklilik fırsatı askerlik borçlanması ile doğuyor. Askere gitmeden önce sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan erkek vatandaşlar 1-2 yıla kadar askerlik borçlanmasından faydalanarak erken emekli olabiliyorlar.

Staj sigortası

Erken emekliliğin kapılarını aralayan seçenekler arasında staj sigortası da bulunuyor. Staj sigortası ile vatandaşlar 1 ya da 2 yıl daha erken emekli olabilecek. Borçlanma hakkı sunulan vatandaşlar primlerini ödemek koşulu ile erken emeklilik fırsatından faydalanabilir.

Prim borçlanma bedelleri

Prim borçlanma bedelli günlük ve aylık olarak değişiklik gösteriyor. Çalışan vatandaşların aldığı maaş miktarı da prim borçlanma bedellerinde önem taşıyan bir etken olarak belirtiliyor. Günlük olarak en düşük birim bedeli 27,28 iken aylık en düşük prim bedeli 818,40 TL olarak belirlendi. Günlük olarak en yüksek prim bedeli 204,60 TL iken aylık olarak en yüksek prim ödemesi 6.138.00 TL olarak belirlendi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.