1. HABERLER

  2. SGK

  3. Erken emeklilik müjdesi geldi! EYT emeklilik yaşı kaç olacak? Kaç yaşında emekli olabilirim? EYT Son durum nedir?
Erken emeklilik müjdesi geldi! EYT emeklilik yaşı kaç olacak? Kaç yaşında emekli olabilirim? EYT Son durum nedir?

Erken emeklilik müjdesi geldi! EYT emeklilik yaşı kaç olacak? Kaç yaşında emekli olabilirim? EYT Son durum nedir?

EYT emeklilik yaşı kaç olacak? Sorusu son günlerde ülkede gündem olmuş durumadır. Hükümetin asgari ücret, 3600 ek göstergenin dışında EYT konusuna el atacağı haberi emeklilik bekleyenleri bir hayli heyecanlandırdı. 

A+A-

Sadece EYT değil, EYT dışında kalanlarında emekli olma durumları var. Emekli olmak her çalışanın hayalidir. Emekli olup dinlenmek, sosyalleşmek, ailesine vakit ayırma hayali ile emeklilik dört gözle beklenir.

Emekli olmanın birden fazla şartları var. Çalışma yılı, prim gün sayısı ve yaşı beklemek gibi bir kriterler karşımıza çıkmaktadır.  Bu şartların dışında bir alternatif daha var. Engelli çocuğu olanlarda erken emekli olabiliyor.

Engelli Çocuğu Olanlar Erken Emekli Olabiliyor Mi?

Engelli çocuğu olan anneler hakkında Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunun 5510 sayılı kısmında ‘’ Yaşlılık Sigortasından Sağlanan Haklar Ve Yararlanma Şartları ‘’ adlı 28. Madde ile sağlanmıştır. Noyan Doğan, gazetedeki köşe yazısında engelli çocuğu olan bir kimsenin ne zaman emekli olacağı hakkında okuyucularını bilgi verdi.

Engelli çocuğu olan kadın çalışanlar erken emekli olma ihtimali var. Bu durumda bulunan bayan çalışanların, prim ödeme gün sayılarının dörtte bir, ödenen prim gün sayısına ekleniyor. Eğer kişi ağır engelli ise bu kez de primi ödenecek gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaşı kaçsa oradan indiriliyor. Bu şartları taşıyan anneler erken emekli olabiliyor. Tabi ağır engelli çocukları olan anneler bunu ispatlamak zorundadır. Ağır engeli olduğuna dair sağlık kurulu raporu isteniyor.

Staj Süresi Emekliliği Etkiler Mi?

Yine emeklilik konusuna dair merak edilen bir diğer soru staj dönemi emeklilik süresine dâhil ediliyor mu?İşletmelerde staj gören öğrenciler sosyal güvenlik altına alınmasındaki amaç, kaza ve hastalık durumlarına karşı kendilerini korumasıdır.

Staj sigortasının emekliliği etkilemesi için uzun süre vadeli sigorta olarak, malullük, yaşlılık, ölüm sigorta kollarına prim ödenmesi gerekmektedir. Bunun dışında staj gören öğrenciler sadece iş kazası, meslek hastalığı gibi emeklilik primleri ile işe alınmaktadır. Bu sebepten ötürü de staj zamanları bu süreden sayılmıyor ve prim gününe eklenmiyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.