1. HABERLER

  2. SGK

  3. Dikkat listedeki hastalıkları olanlara maaş bağlanıyor! SGK ''malulen emeklilik'' erken emeklilik şartlarını açıkladı...
Dikkat listedeki hastalıkları olanlara maaş bağlanıyor! SGK ''malulen emeklilik'' erken emeklilik şartlarını açıkladı...

Dikkat listedeki hastalıkları olanlara maaş bağlanıyor! SGK ''malulen emeklilik'' erken emeklilik şartlarını açıkladı...

Böbrek hastaları maaş alabilir mi? Böbrek hastaları nasıl emekli olabilir? Diyaliz hastaları emekli olabilir mi? Malulen emeklilik nedir? 2021 malulen emeklilik şartları...

A+A-

Çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp yaşayan ve bunu raporlayan bazı hastalara erken emeklilikten faydalanabiliyor. Malulen emeklilik de denilen bu uygulamadan SGK tarafından belirlenen hastalıklara sahip olanlar ve bu durumu raporlayanlar yararlanabiliyor. Pek çok kişi de böbrek hastalarının erken emeklilikten faydalanıp faydalanamayacağı sorusunu merak ediyor. Peki, Böbrek hastaları maaş alabilir mi? Böbrek hastaları nasıl emekli olabilir? Diyaliz hastaları emekli olabilir mi? İşte emeklilik şartları! 

YÜZDE 60 KAYIP ŞARTI VAR!

Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur. Bu raporun alınabilmesi için kişilerin ilk olarak bulundukları il veya ilçedeki SGK merkezlerine başvurmaları ve yetkili hastanelere sevk edilmeleri gerekir.

Kişiler doğrudan hastaneye başvurarak rapor almak yerine SGK’ya başvurarak sevklerini gerçekleştirmelidir. Sevkin SGK üzerinden yapılmasının nedeni, yalnızca sağlık kurulu raporunun malullük aylığı almak için yeterli olmamasıdır. Kişi, çalışma gücünde en az yüzde 60 kayıp olduğunu belgelese bile en az 1.800 gün prim ödemesi yoksa veya prim ödemesini borçlanma ile 1.800 güne tamamlayamıyorsa malullük aylığı alamaz.

DİYALİZ HASTALARI EMEKLİ OLABİLİR Mİ? 

Posta Gazetesi Yazarı Ekrem Sarısu konu ile ilgili okuyucusundan gelen soruya şu yanıtı verdi:

SORU: Diyaliz hastasıyım. Haftanın 3 günü diyalize giriyorum. Ayrıca bypass ameliyatı oldum. SSK başlangıç tarihim 2004 olup 3862 gün prim ödemem var. Diyaliz için yüzde 90 rapor aldım. Çalışamıyorum. Nasıl emekli olurum? Soner AVŞAR

CEVAP: İlk defa sigortalı olduğunuz tarihte malul derecesinde işgücü kaybınız yoksa malul haklarından yararlanır ve aranan şartları sağlayarak emekli olabilirsiniz. Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ve yüzde 60 işgücü kaybı şartlarına tabisiniz.

Aranan şartları sağladığınızdan, emeklilik talebiniz üzerine raporunuz ve tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurulu Sağlık Kurulu, malul olduğunuza karar verirse malulen emekli olabilirsiniz. Ancak ilk defa sigortalı olduğunuz tarihte malul derecesinde işgücü kaybınız varsa, bu kez 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

MALULEN EMEKLİLİK HANGİ HASTALIKLARI KAPSIYOR?

Kişilerin iş kazası ya da meslek hastalığı dışında malulen emeklilik hakkını elde edebildiği hastalıklar arasında, kanser, epilepsi, beyin tümörü, serebral palsi, Parkinson, Multiple Skleroz, siroz, denge bozukluğuna eşlik eden işitme kaybı, görme yetisinde ileri düzey azalma, organ kayıpları, Behçet hastalığı, AIDS, zekâ geriliği, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi hastalıklar yer almaktadır.

YENİ YASAYA GÖRE MALULEN EMEKLİLİK

2006 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre, kamu çalışanları ve özel sektör çalışanları, mesleğinde kazanma gücünü en az yüzde 60 oranında kaybettiği durumlarda malul sayılarak malulen emeklilik hakkına sahip olacaktır. İş gücü kaybı çalışma yaşamına başlamadan önce gerçekleşmiş olan kişiler ise bu yasaya göre malulen emeklilik aylığına hak kazanamayacaktır. Malulen emeklilik şartları şunlardır:

  • Sağlık kurulu raporu ile en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybına uğradığını belgelemek
  • Malullüğe başvuru tarihi itibariyle, sigortalılık başlangıç süresi 10 yılı aşmış olmak
  • En az 1800 gün prim gün sayısına sahip olmak

MALULEN EMEKLİ MAAŞI EN AZ NE KADAR?

İş kazası emeklilik maaşı ya da meslek hastalığı emeklilik maaşı olarak da anılan malulen emeklilik aylığı, kişilerin en azından on yıl süreyle sigortalı çalışmış olması, toplam olarak 1800 günlük malullük, ölüm ve yaşlılık sigortası primleri ödenmiş olması koşulları ile bağlanabilmektedir. Ancak başka bir kişinin bakımına kalıcı ve sürekli bir şekilde muhtaç halde bulunan kişiler için sigortalılık süresi aranmamaktadır. Bu kişilerde yalnızca 1800 günlük malullük, ölüm ve yaşlılık sigortası bildirilmiş olma şartı aranmaktadır.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
İlgili Haberler