1. HABERLER

  2. SGK

  3. Dikkat 1 gün bile sigorta başlangıcınız varsa şimdi başvurun bugün emekli olacaksınız! Emeklilik yaşı değişti...
Dikkat 1 gün bile sigorta başlangıcınız varsa şimdi başvurun bugün emekli olacaksınız!  Emeklilik yaşı değişti...

Dikkat 1 gün bile sigorta başlangıcınız varsa şimdi başvurun bugün emekli olacaksınız! Emeklilik yaşı değişti...

Çalışan çalışmayan milyonlar merak ediyordu. Tek tek açıklandı. Erken emeklilik fırsatı. Borçlanma erken emeklilik fırsatı sunuyor...

A+A-

Emeklilik hayali kuran milyonlarca çalışan seneler kazanarak erken emekliliğin tadını çıkarmak istiyor. Milyonlarca çalışan için pek çok yan hak bulunuyor ve bunlar sayesinde yaş koşulu daha az hale geliyor. Bilindiği üzere emekli olmak için prim ve yaş koşulu bulunuyor. Sağlanan haklardan biri de askerlik yapan bireyleri ilgilendiriyor. Askerlik yapan yurttaşlar, 1 gün detayıyla 1 sene erken emekli olabiliyor. Bunun için kritik tarih 24 Kasım 1995 olarak belirlendi. İşte; milyonlarca çalışanı ilgilendiren haber!

Her yıl milyonlarca kişi emekli olmaya hak kazanırken, çalışma hayatındaki diğer milyonlar ise emeklilik için prim ve gün sayısı doldurmanın yollarını arıyor. Askerlik yapan erkeklerin de emeklilik için büyük avantajı oluyor. Askerliğini sigortadan önce er ya da erbaş olarak yapanların işe girdiği tarihi kontrol etmesi büyük önem taşıyor. Buradaki 1 gün detayıyla 1 sene erken emekli olabiliyorsunuz.

Askerliğin emeklilik yaşını geri çekebilmesi için, sigortadan önce yerine getirilmiş olması gerekmektedir. Böylece işe girdiğiniz tarih askerlik süresince geriye doğru gidiyor.

Askerliğini sigortadan önce er ya da erbaş olarak yapanlar evvela işe girdikleri tarihe bakmalılar. Bu tarihten geriye doğru kaç ay gittiklerinde yaş koşulu değişecekse o kadar gün borçlanarak emekliliği öne çekebilirler.

BU TARİH ÇOK KRİTİK!

Tarihler tutuyorsa kimi zaman 1 gün borçlanma bile 1 sene kazandırabilir.

Örneğin; 24 Kasım 1995 tarihinde sigortalı olan birisi 56 yaşında emekli olurken, 23 Kasım 1995 tarihinde sigortalı olan birisi 55 yaşında emekli oluyor. Askerliğini sigortadan sonra yapanların da borçlanma olanağı var. Fakat burda yaşı geri çekme durumu bulunmuyor.

Eğer primler eksikse, bu sayede primler tamamlanmış olarak yine erken emeklilik olanağı doğuyor. Örneğin; 540 gün prime ihtiyacı olan bir çalışan, bunu çalışarak tamamlamak yerine askerlik borçlanması yaparak doldurabiliyor.

Yedek subay olarak vatani görevini yapanlar ise yalnızca yedek subay okullarında geçen süreyi borçlanabiliyor. 

ASKERLİK BORÇLANMASINDA NE KADAR ÖDENİYOR?

Askerlik borçlanmasında en düşük ve en yüksek tutarlar, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. En az tutar aylık olarak brüt asgari ücretin yüzde 32'si kadar oluyor. Bu da 2021 yılı için bin 144 lira 80 kuruş. Bunun 7.5 katına kadar yüksek prim de ödeyebilirsiniz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.