1. HABERLER

  2. SGK

  3. Büyük Müjde 5 Milyon kişiye SGK'dan Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Erken Emeklilik Şartları ve detayları Belli Oldu...
Büyük Müjde 5 Milyon kişiye SGK'dan Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Erken Emeklilik Şartları ve detayları Belli Oldu...

Büyük Müjde 5 Milyon kişiye SGK'dan Erken Emeklilik Müjdesi Geldi! Erken Emeklilik Şartları ve detayları Belli Oldu...

Sosyal Güvenlik Kurumu emekliliği bekleyen 5 milyon kişiye müjdeli haberi verdi. Emeklilik için gerekli olan prim günlerini ve hizmet yılını dolduran vatandaşlar, erken emekli olmanın şartlarının neler olduğunu araştırıyor. Erken emeklilik yasası kimleri

A+A-

Bağ-kur ve SSK çalışanlarında geriye dönük prim ödeme imkanı yok ancak bazı durumlar var ki toplu prim ödemesi yapılarak erken emekli olunabiliyor. Bu şartların neler olduğunu SGK son dakika haber olarak duyurdu.

Emeklilik için prim gününü ve yılını tamamlamış fakat yaşa takılan 5 milyon vatandaşın gözü siyasetçi ve meclisten gelecek haberlerde. Hizmet yılını dolduran vatandaşlar bir an önce ekmekli olmanın yollarını aramaktadır. Geriye dönük prim ödenmiyor ama bazı istisnai durumlar da toplu ödeme yapılabiliyor. SGK’nın 5510 sayılı yasanın 41. maddesinde bu durum açıklanmıştır.

Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?

Belli bir süre bir işte çalışıp hastalanan yada saklanan binlerce kişi var. Bu kişilerin emekli olabilmesi için yaşı beklemeleri gerekmiyor. 1800 gün prim ödemesi ve 10 yıl çalışmış olmaları ve %60 oranında engelli raporu olması ekmekli olmaları için yeterlidir. Bakıma muhtaç çocuğu olan annelerde erken emekli olabiliyor. Misal verirsek,1000 gün prim ödemiş bir anne 250 gün daha ilave edilip 1250 gün sayılıyor. 250 günlük süre yaşı da aşağıya çekiyor. Bu haktan Bağ-kur Emekli Sandığı ve SSK ya tabi anneleri kapsıyor.

Çocuğu Olan Anneye 6 Yıl Erken Emeklilik

Sigorta başlangıcından sonra doğan her çocuk için anneye 2 yıl erken emeklilik hakkı veriliyor. 3 çocuk için 6 yıl, 2750 prim gününü toplu ödeyip erken emekli olabiliyor. Erkekler ise askerde geçirdikleri dönemleri toplu ödeyip 1 yıl erken emekli oluyor.

Ağır İşlerde Çalışanlara da 5 Yıl Erken Emeklilik

Yıpratıcı ve ağır işlerde çalışan memur ve işçiler 5 yıla 1 yıl yıpranma payı verilip erken emekli olabiliyor. Mesela 20 yıl ağır işlerde çalışan bir kişi 5 yıl daha ilave prim hakkına sahip olup 25 yıl üzerinden emekli olup yaşı da erkene çekiyor.

Prim Borçlanması Yapılabilecek Durumlar

Ücretsiz izne ayrılan devlet memurları, sigortalıyken tutuklanan veya göz altına alınan kişilerin bu dönemde geçirdikleri süreler, doktorlar fahri asistanlık dönemlerini borçlanabilirler. Part-time ve ücretli öğretmenlik yapanlar eksik olan prim günlerini 30 güne tamamlayabilir.

Bu Tarihlerde Yaş Sınırı Yok

1 Nisan 1981 yılında ise başlayan kadınlar 20 hizmet yılını ve 5000 prim gün sayısını tamamlamış ise yaşı beklemeden ekmekli olabiliyor.

Erkekler ise; 8 Eylül 1976 yılında ise başlayıp 25 yılını ve 5000 os gününü tamamlamış ise emekli olabilirler.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.