1. HABERLER

  2. SGK

  3. Akşam Saatlerinde büyük müjde SGK'dan geldi! 12.037 TL toplu para ödemesi yapılacak! Başvuran herkese peşin anında ödeme yapılacak!
Akşam Saatlerinde büyük müjde SGK'dan geldi! 12.037 TL toplu para ödemesi yapılacak! Başvuran herkese peşin anında ödeme yapılacak!

Akşam Saatlerinde büyük müjde SGK'dan geldi! 12.037 TL toplu para ödemesi yapılacak! Başvuran herkese peşin anında ödeme yapılacak!

eyiz yardımı müracaat koşulları nelerdir? Çeyiz yardımı kimler başvurabilir? Devlet desteği kapsamında pek çok kalem altında yardım ödemeleri yapılıyor. Bunlardan birtanesi de çeyiz yardımı Söz konusu destek ödemesinin koşullarını merak eden yurttaşlar

A+A-

Çeyiz yardımı müracaat koşulları nelerdir? Çeyiz yardımı kimler başvurabilir? Devlet desteği kapsamında pek çok kalem altında yardım ödemeleri yapılıyor. Bunlardan birtanesi de çeyiz yardımı...

Söz konusu destek ödemesinin koşullarını merak eden yurttaşlar, konuyla ilgili ayrıntıları araştırmaya başladı. Çeyiz yardımı kapsamında evlenen yetim kızlara 24 maaşlık yardım gerçekleştirilirken, hemen herkezin yararlanabileceği çeyiz hesabı desteği de ön plana çıkıyor. İşte haberin ayrıntıları...

Evlenen veya evlilik hazırlığı yapan gençlere önemli destekler sağlanıyor. Genel adı ile çeyiz desteği olarak niteleyeceğimiz bu destekleri ikiye ayırmak mümkün.

Birincisini babasını kaybetmiş kız çocukları evlenirken kendilerine ödenen 24 maaşlık destek oluşturuyor. Burada yetim maaşı almak gibi bir sınır söz konusu.

İkincisi ise hemen herkezin faydalanabileceği bir çeyiz hesabı desteği. Burada da bankalara açılacak bir hesap üzerinden devletin ödemeleri söz konusu.

ÖDEME PEŞİN YAPILIYOR

Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'in aktardığı bilgilere göre, babası vefat etmiş ve yetim maaşı alan kız çocuklarının istifade ettiği bir destek türü olarak uygulanıyor. Burada babasından yetim maaşı alan kız çocukları evlendikten sonra SGK'ya başvuru ettiklerinde kendilerine aldıkları maaşın 24 katı kadar bir ödeme yapılıyor. Örneğin 2000 TL yetim maaşı alan bir kız çocuğuna 48 bin lira çeyiz yardımı ödeniyor.

Bu para iki senelik maaşın peşin ödemesi biçiminde uygulanıyor. Yani evlilik iki seneden önce biterse maaşın yeniden bağlanması için 24 aylık süre bekleniyor. Burada destek yalnızca kız çocuklarına gerçekleştirilirken muhakkak müracaat isteniyor. Yani kendi kendine gerçekleşmiyor. Bu noktada evliliğin üzerinden 5 yıl geçmeden başvurmak gerekmektedir. 5 yıl geçtikten sonra hak kayboluyor. Ayrıca bu ödeme yalnızca bir kez yapılıyor. İkinci bir evlilik olduğunda tekrar çeyiz parası ödenmiyor.

ÇEYİZ HESABI AÇILMALI

İkinci evlilik yardımı ise çeyiz hesabı ile gerçekleşiyor. Bankada açtığı çeyiz hesabında 3-5 yıl birikim yapıp 27 yaşından önce ilk evliliklerini yapanlar, devlet katkısından yararlanabiliyor. Devlet katkısı evlilik tarihindeki birikim üzerinden hesaplanıyor. Ancak birikim süresine göre belirlenen bir üst sınır da var.

Çeyiz hesabı olan, 2021 yılı rakamlarıyla 12 000 37 tl'ye varan devlet katkısı alabiliyor. Ancak çiftler bu imkandan ayrı ayrı yararlanıp alabileceği desteği 24 000 74 tl'ye kadar çıkarabiliyor. Çeyiz hesabını 24 yaşını doldurmamış ve hiç evlenmemiş tüm Türk yurttaşları açabiliyor.

Çeyiz hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabiliyor. Katılımcının ödemelerini en az 36 ay boyunca düzenli ilaçlanma yapması gerekmektedir. Düzenli aylık ödemelere ilişkin bu sene için alt sınır 207,66, üst sınır 2.076,61 lira. 3 aylık ödeme planı seçildiğinde ise bu sınırların 3 katı geçerli. Alt ve üst sınır her sene yeniden artırılıyor.

DEVLET KATKISI HESAPLAMASI

Evlilik tarihindeki birikim baz alınarak devlet katkısı hesaplanıyor. Buna göre:

36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 20'sidir. Ancak, ödemenin tutarı 8.693,56 lirayı geçemez.

48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 22'sidir. Ancak, ödenecek tutar 10.031,03 lirayı geçemez.
60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25'idir. Ancak, ödenecek tutar 12.037,24 lirayı geçemez. 5 senede 48 bin 148 lira biriktiren 12 000 37 liralık en üst tutardaki devlet katkısını alabilir.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.