1. HABERLER

  2. SGK

  3. 47, 48 ve 49 yaşında emeklilik bekleyenler dikkat! EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri bir bir açıklandı! 3.000 TL maaşla emekli olacaksınız
47, 48 ve 49 yaşında emeklilik bekleyenler dikkat! EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri bir bir açıklandı! 3.000 TL maaşla emekli olacaksınız

47, 48 ve 49 yaşında emeklilik bekleyenler dikkat! EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri bir bir açıklandı! 3.000 TL maaşla emekli olacaksınız

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenleme sonrası en merak edilen başlık kimlerin ilk kapsamda emekli olacağı. İşte EYT çıkması durumunda ilk grupta emekli olacakların listesi.

A+A-

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesine ilişkin siyasiler tarafından yapılan açıklamalar EYT konusunda vatandaşları umutlandırmıştı. EYT konusunda belli bir çalışma yapılacağına ilişkin resmi açıklamalar geldi. Peki EYT çıksa bile kimler emekli olacak, kimler emekli olamayacak? İşte son gelişmeler. 

EYT'DE EMEKLİLİK ŞARTLARI KAPSAMI BELİRLEYECEK

EYT ile emeklilik düzenlemesinde Çalışma Bakanlığı'nın üzerinde duracağı emeklilik formülü kapsamı belirleyecek. Üzerinde kapsamlı bir çalışma yapılacak EYT düzenlemesi için farklı seçenekler konuşulmaya başlandı bile... 

50 YAŞ ŞARTI RESMEN AÇIKLANDI

Emeklilik düzenlemesine ilişkin gelen ilk açıklamada, EYT yasası ise çıkması durumunda kimlerin emekli olamayacağına ilişkin oldu. Düzenlemeye dair herhangi bir açıklama gelmezken EYT ile emeklilik hakkı gelse bile 50 yaş şartıyla gelecek. Hükümetten gelen bu açıklama ile 50 yaşın altında olan özellikle 47, 48 ve 49 yaşında olup EYT kapsamında yer alanlar yaş şartının sağlanmasını bekleyecekler. 

2 ÖNEMLİ DÜZENLEMEDE DE 800 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN HEMEN EMEKLİ OLMASINI SAĞLAYACAK

EYT düzenlemesine ilişkin kulislerde konuşulan iki önemli formül bulunuyor. 2 formülden birinin çıkması durumunda yaklaşık 800 bin kişi hemen emekli edilecek. 

1. Formül

Birinci formül yaş şartına bakılmadan (50 yaş ve üzeri için) kadınlarda 7000 gün prim, erkeklerde 9000 prim gün şartını sağlayanların hemen emekli edilmesi. 

2. Formül

Kadınlar için prim şartı ve 50 yaş, erkeklerde ise prim şartı ve 50, 53 ve 55 yaş şartı

Bu iki düzenlemeden birinin çıkması durumunda EYT yasası uygulamaya girer girmez yaklaşık 750 bin kişi ile 900 bin kişi emekli olacak. Ayrıca zaman ilerledikçe ve prim şartı olması durumunda primler dolmaya başladığında yaş şartının sağlanmaya başlamasıyla önümüzdeki birkaç senelik süreçte birçok vatandaş emeklilik hakkı elde edebilecek. 

EYT'LİLERİN MAAŞ HESABI

EYT konusunda bir diğer önemli mesele maaş tutarı. EYT ile emekli olacak vatandaşların maaşları ödemiş oldukları prime göre belirlenecek. Ancak şu anda en düşük emekli maaşı 2.500 TL. EYT düzenlemesi 2022'nin ilk 6 ayında çıkarsa en az 2500 TL maaşla emekli olunacak. 

Ancak, Cumhur İttifakı ortağı BBP Başkanı Mustafa Destici'nin açıklamasına göre; EYT'nin en erken 2022 sonunda hatta 2023 başında çıkması bekleniyor. Eğer EYT 2023'ün başında çıkarsa maaşlara Temmuz 2022 zammı, ardından Ocak 2023 zammı eklenecek. Bu durumda çift zamla en düşük emekli maaşı 3.000 TL bandında olacak.  (Takvim)

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.