1. HABERLER

  2. SGK

  3. 41,42,44,46 yaşında emeklilik müjdesi geldi! Erken emeklilik için 2 şart! Beklemeden 15 yıl ve 3600 günle emeklilik, tek tek açıklandı...
41,42,44,46 yaşında emeklilik müjdesi geldi! Erken emeklilik için 2 şart! Beklemeden 15 yıl ve 3600 günle emeklilik, tek tek açıklandı...

41,42,44,46 yaşında emeklilik müjdesi geldi! Erken emeklilik için 2 şart! Beklemeden 15 yıl ve 3600 günle emeklilik, tek tek açıklandı...

Erken emeklilik için 2 şart aranıyor. 10 ila 15 yıl arası sigortalı olarak iş hayatında yer alma ve 3600 günü bulunanlar emekli olmaya hak kazanıyor. Gereken şartları yerine getiren vatandaşlar SGK'ya verdiği dilekçe ile emeklilik imkanına erişebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanan hakları haberimizde derledik. Peki erken emeklilik için ne yapılması gerekiyor? Kimler erken emekli olabilir?

A+A-

Erken emeklilik için aranan şartlar ve gelen açıklamalar çalışma hayatında yer alanlar tarafından yakından takip ediliyor. Emekli olarak düzenli gelire sahip olmak isteyenler emeklilik için aranan şartları merak ediyor. Bilindiği üzere 3600 gün ve 10 ile 15 yıl arasında sigortalı çalışma aranan 2 şart arasında yer alıyor. Bu şartları yerine getiren herkes SGK' ya verdiği bir dilekçe ardından Sosyal Güvenlik Kurumu'nun tanımış bulunduğu emeklilik haklarından faydalanmaya başlayabilecektir. Peki, erken emekllik şartları nelerdir? Kimler erken emekli olabilir?

Emeklilik için belli bir yaş ve primi doldurmak gerekiyor. Ancak yasalarda daha erken emekli olmak için düzenlenmiş avantajlar da bulunuyor.

1 ÇOCUKLAR AVANTAJ: Kadın çalışanlar için çocukları üzerinden prim kazanma imkanı bulunuyor. Bu imkan 3 çocuğa kadar borçlanma ile 2160 gün, yani 6 yıl kazandırıyor. Böylece yaşı ve yılı dolmuş bir anne 3 çocuğu varsa 6 yıl erken emekli olabiliyor. Burada tek şart, çocukların sigortadan önce doğmuş olması.

2. ASKERLİK ÖNE ÇEKER: Erkeklerde ise askerlik süreleri hem yaşı geriye çekerken hem de prim kazanma imkanı veriyor. Sigortalı olmadan önce yapılan askerlik için borçlanılması, sigorta giriş tarihini borçlanılan gün kadar geriye çekiyor. Böylece en az 1 yaş önce emeklilik imkanı bulunuyor.

3. 10 YIL PRİM YETİYOR: Kısmi emeklilik de denilen yöntemde ise 15 yıl ve 3600 günü dolduranlar daha fazla çalışmadan emekli olabiliyor. Burada ise yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60'tan başlıyor. Bu imkan 9 Eylül 1999 öncesi sigortalı olanlar için geçerli. Sonrası için ise prim 4500'e, yıl şartı 25'e çıkıyor.

4. YÜZDE 60 RAPOR YETER: Çalışırken iş yapabilme gücünü en az yüzde 60 kaybedenler sağlık raporu alarak malulen emekli olabiliyor. En az 1800 gün prim yeterli oluyor.

5. VERGİ İNDİRİMİ YAŞI KALDIRIR: Engelli çalışanlar en az yüzde 40 engellilik ile vergi indirimi aldıklarında yaş şartına bakılmadan 15 yıl 3 bin 600 günden başlayarak işe giriş tarihlerine göre 18 yıl 4680 güne kadar süreyle emekli olabiliyor.

6. YIPRANAN KAZANIR: Ağır işlerde çalışanlar, madenciler, gazeteciler, gemi adamları gibi mesleklerde çalışanlar sigortalılık sürelerine belli oranda gün eklenerek ve işe girişi geriye çekerek emeklilik imkanına kavuşuyor.

7.ANNEYE PRİM VAR: Başkasının bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin de 1 Ekim 2008 sonrası primlerinin dörtte biri toplam primlerine ekleniyor. Bu süre yaş şartından da düşülüyor

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.