1. HABERLER

  2. SGK

  3. 1999 Yılı Öncesi Sigortalı Olanlar Müjde! Bu Fırsat Kaçmaz Erken Emekli Olacaksınız...
1999 Yılı Öncesi Sigortalı Olanlar Müjde! Bu Fırsat Kaçmaz Erken Emekli Olacaksınız...

1999 Yılı Öncesi Sigortalı Olanlar Müjde! Bu Fırsat Kaçmaz Erken Emekli Olacaksınız...

1999 yılı ve öncesinde sigortalılık başlangıcı olanlar için çeşitli avantajlar ortaya çıktı!

A+A-

Sosyal Güvenlik Sistemimizde, belirli aralıklarla gerçekleştirilen reformlar, günümüzde uygulanan sistemin oluşmasını sağlamıştır. Bununla birlikte 1999 Eylül ayı ve öncesindeki sigortalılık başlangıçları, o tarihte kurumların özel sektör çalışanları için Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK günümüzde 4A), esnaflar için Bağkur (günümüzde 4B) ve kamu çalışanları için Emekli Sandığı (günümüzde 4C) olmak üzere 3 farklı kurum bulunuyordu. Bu kurumlar Sosyal Güvenlik Kurumu adı altında ve tek çatı altında birleştirildi. Bunun yanında emeklilik için 1999 yılı öncesinde olan prim gün sayısının yanında, yaş sınırı ve sigortalılık süresi gibi ek koşullar getirildi. Bu durum 1999 yılı öncesinde sigortalılık girişleri bulunan ve o günün yasalarıyla çalışmaya başlayanlar için çeşitli hak kayıplarının ortaya çıkmasına neden oldu.

Oluşan hak kayıplarının hafifletilmesi adına yapılan çalışmalar sonucunda, 1999 yılı ve öncesinde sigortalılık başlangıcı olanlar için çeşitli avantajlar ortaya çıktı. Bunlar arasında daha yüksek emekli maaşı alabilmek, 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 gün prim gün sayısıyla emekli olabilme, Daha önce Bağkur sigortalısıyken günümüzde SGK sigortalısı olarak daha yüksek emekli maaşı hakkı gibi avantajlar bulunuyor.

Buna göre 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortalılık başlangıcı yapmış olan kişiler, 4A, 4B ve 4C olması fark etmeksizin 360 gün prim ödemek, 15 yıllık sigortalılık süresini doldurmak ve sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaş sınırını doldurmak koşuluyla erken emekli olabiliyorlar. Ayrıca askerliğini 8 Eylül 1999 tarihi öncesinde yapmış olan kişiler, “Askerlik Borçlanması” yoluyla sigortalılık başlangıç tarihini öne çekebiliyorlar.

Bunun yanında 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılık girişi yapmış olan kişiler, daha yüksek prim ödemesi gerçekleştirerek, daha yüksek emekli, maaşı almaya hak kazanıyorlar.

Daha önce kurum olarak Bağkur’a bağlı olan esnaflar, prim ödemelerini bu kuruma yapıyor ve emeklilik hakkını da bu kurumdan alıyorlardı. Ancak emeklilik maaşları, günün şartlarına göre oldukça düşük kalıyordu. Günümüzde bu kişiler SGK’ya prim ödemesi yapıyor ve emeklilik hakkını da SGK’dan kazanıyorlar. Bu durum Bağkur’luların güncel ve diğer emekli maaşları ile farkı olmayan emekli maaşı hakkı kazanmasına yola açtı ve bu konuda ki eşitsizlikte giderilmiş oldu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum