Halk Bankası, Vakıf Bankası, Ziraat Bankası konut kredi faiz oranları belli oldu! Ev almak isteyenlere müjde! Konut kredisi faiz oranı ne kadar?

Gayrimenkul sektörünün de yakından takip ettiği kredi faiz oranları hakkında, bankalar açıklamada bulundu. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası konut kredileri hakkında ortak bir karar açıkladı.

Kredi imkânı ile ev almak isteyenler, kredi faiz oranlarının nasıl olacağını araştırmaktadır. Bir süredir hızlı bir şekilde yükselişe geçen  konut fiyatları nedeniyle, kredi faiz oranlarının nasıl olacağı da merak konusu oldu.

Gayrimenkul sektörünün de yakından takip ettiği kredi faiz oranları hakkında, bankalar açıklamada bulundu. Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası konut kredileri hakkında ortak bir karar açıkladı.

Konut kredisi faiz oranları; alınacak olan evin fiyatına ve kredinin ödeme şekline göre değişiklik gösterecektir. Bankalar tarafından açıklanan faiz oranlarının detayları şu şekildedir. 

Konut Kredisi Faiz Oranları Nasıl Hesaplanacak?

Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası yaptığı ortak açıklamada,  faiz oranlarının indirildiğini belirtti. Gayrimenkul sektörünü yakından ilgilendiren faiz oranlarının şu şekilde belirleneceği açıklandı.  Alınacak evin 1 milyon TL altında olması durumunda faiz oranını yüzde 1.29 olarak belirlendi. Alınacak evin bir milyon TL üstünde olması durumunda ise faiz oranı 1.34 olarak belirlendi. Bu faiz oranları 26 Ekim'den itibaren geçerli olacaktır. 

Belirlenen Faiz Oranlarının Hesaplanması

Ziraat Bankası, Halk Bankası ve Vakıf Bankası'nın yaptığı açıklamada; artan konut fiyatlarından halkın çok fazla zarar görmemesi için bu faiz oranlarının belirlendiği söylenildi. Ülke ekonomisinin güçlendirilmesi için her zaman çalıştıklarını açıklayan bankalar, ülkede istihdamın devam etmesi için müşterilerin ve firmaların yanında olmaya devam edeceklerini söylediler. 

Konut fiyatlarının 1 Milyon TL'nin üzerinde olması durumunda faiz oranlarının 1.34 de düşürüldüğü açıklandı. Normal çalışma koşullarında bankaların uyguladığı faiz oranı 1.41 dolaylarındadır.

Şöyle kısa bir hesaplama yapılacak olursa bir milyon TL lik bir ev alındığı zaman 120 ay vade ile ödenecek diyelim. Bu durumda kredinin aylık  taksitleri 17 bin 346 lira olacaktır. Bankaya ödenecek olan toplam miktar faiz ile beraber 2 milyon 18 bin 160 lira olacaktır. Aylık olarak ödenecek olan kredi de yaklaşık 528 TL bir düşüş elde edilmiş olacaktır. 

Yeni Faiz Oranı İle Ne Kadar Kâr Elde Edilir?

120 ay vade ile 500 bin liralık bir kredi çekildiğinde Daha önce uygulanan 1.37 faiz oranı ile aylık ödenecek olan miktar 8.513 TL olmaktadır. Faiz oranı ile birlikte bankaya geri ödenecek olan  toplam miktar 1 milyon 21 bin  560 TL şeklindeydi.

Aynı miktarı yeni yapılan faiz oranı ile hesaplayalım;

120 ay vade ile 500 bin liralık bir kredi çekildiğinde, aylık ödeme 8 bin 214 TL ye düşecektir. Bankaya ödenecek olan toplam tutarda ise 985 bin 680 lira  düşüş olacaktır olacaktır. 120 ay vadeli olarak çekilen bir kredi de aradaki fark 35.bin 880 TL olarak belirlenmiştir

Haberleri