1. HABERLER

  2. Büyük müjde verildi! Hızır Gibi Yetişti Duyan Koşuyor En düşük 1.420 lira en yüksek ise aylık 2.840 lira maaş verilecek...
Büyük müjde verildi! Hızır Gibi Yetişti Duyan Koşuyor En düşük 1.420 lira en yüksek ise aylık 2.840 lira maaş verilecek...

Büyük müjde verildi! Hızır Gibi Yetişti Duyan Koşuyor En düşük 1.420 lira en yüksek ise aylık 2.840 lira maaş verilecek...

6 ay en düşükten maaş alanın eline ise toplamda 8 000 520 lira geçecek. Sigortalı olarak çalışıyor iken işsiz kalan işçi işsizlik maaşını şahsen İŞKUR'a başvurarak veya elektronik ortamda başvurarak alabilirler.

A+A-

Devlet, değişik sebeplerle işinden olan sigortalıların işlerini kaybetmelerinden kaynaklı uğradıkları gelir kaybını bir vakit ve belli bir ölçüde karşılıyor. Buna 'işsizlik maaşı' deniyor.

İşsizlik maaşının en düşük tutarı 1.420 lira, en yüksek de 2 000 840 lira. Yani bu yıl içersinde işsiz kalan bir çalışanın, 10 ayda alacağı para azami 28 000 400 lira olacak. 6 ay en düşükten maaş alanın eline ise toplamda 8 000 520 lira geçecek. Sigortalı olarak çalışıyor iken işsiz kalan işçi işsizlik maaşını şahsen İŞKUR'a başvurarak veya elektronik ortamda başvurarak alabilirler.

Çalışanların talebi dışında gerçekleşen işsizlik halinde, devlet 2 000 840 tl'ye varan maaş ve iş garantisi gerçekleştiren üstelik günlük harçlık ödemesinin de bulunduğu kurslarla vatandaşı yalnız bırakmıyor.

Maaşın beraberinde yayılan desteklerin adedi 8'i buluyor. İşsizlik maaşında bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar, kısmi süreli iş protokolü ile çalışan sigortalılardan isteğe bağlı prim ödeyenler sandıklara tabi sigortalılar ve ülkemizde çalışma vizesi ile çalışan yabancı işçiler işsizlik sigortası kapsamındadır.

10 AY BOYUNCA ÖDEME

Adına en az 600 gün prim ödenene 6 ay, 900 gün prim ödenene 8 ay, 1080 gün prim ödenene 10 ay işsizlik maaşı bağlanıyor. Kısa çalışmada ve ücretsiz izinde geçen süreler, işsizlik maaşından düşülmüyor. İşsizlik maaşı için işten çıkış belgesi verildikten sonra otuz gün içerisinde İşkur'a başvurmak şart. 'iskur.Gov.Tr' adresi ile e-Devlet üzerinden ya da İşkur'a elden başvurulabilir.

İŞ GARANTİLİ ÜCRETSİZ KURS

Devlet işsizlere 2 000 840 lira maaşın beraberinde Türkiye'nin her ilinde İşkur uygulamalı ücretsiz mesleki eğitim programları ve iş garantili kurs olanağı da sunuyor. Üstelik günlük harçlık da ödeniyor. Kadınların kendine ve çocukları için verilen katkılar da var. İşte sağlanan 8 destek hakkında her şey:

1-İŞBAŞI EĞİTİM: İşkur'a kayıt yaptıran işsizler işbaşı eğitim programlarına da katılabiliyor. Tarımsal faaliyette bulunanlar ile isteğe bağlı sigortalı sayılanlar, sosyal yardım, engelli maaşı ile dul ve yetim aylığı alanlar da işbaşı eğitim programından yararlanabiliyor.

2-GÜNLÜK HARÇLIK: İşbaşı eğitim programları haftada 45 saat, ayda 26 gün olarak uygulanıyor. İş arayan statüsündeki yurttaşlara günlük 108.68 lira ödenirken bu rakam öğrenciler için 81.51 lira, işsizlik ödeneği alanlara 54.34 lira olarak uygulanıyor. Ödeme, geleceğin meslekleri eğitim programında ise 115 tl'ye ulaşıyor. Hem işsizlik maaşı alıp hem de programa katılan bir kişinin ayda 1.412 lira da harçlığı oluyor. Böylece işsizin aylık geliri 4 bin 252 tl'ye kadar çıkabiliyor.

3-MESLEK EĞİTİM: Geleneksel meslek dallarında mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 45 lira ödeniyor. İstihdam garantisiz mesleki eğitim kursuna katılanlara günlük 35 lira harçlık var. Sanayi sektöründeki meslek dallarında düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılanlara günlük 70 lira verilmekte.

4-TOPLUM YARARINA PROGRAM: İşkur düzenlenen bu programla, işsizlerin gelir elde etmesi sağlanıyor. Minimum ücret (2021 için net 2 000 825 lira) kadar ödeme yapılıyor.

5-BEDAVA SAĞLIK: İşsizlik ödeneği alan veya işbaşı eğitim programlarına katılan işsizlerin iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ile Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim giderleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu süreçte işsizin kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyor.

6-DANIŞMANLIK: İşkur, işsizlere danışmanlık hizmeti de veriyor. İş ve meslek danışmanları, işsizlerin istihdamı için destek sağlıyor. Bunun için ilave bir ücret de alınmıyor.

ANNELER İÇİN 400 LİRA

7-KREŞ YARDIMI: Sanayi sektöründeki meslek dallarında düzenlenen istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan bayanların bakmakla yükümlü oldukları 2-5 yaş arası çocukları için aylık 400 lira bakım desteği (kreş yardımı) yapılıyor.

8-KADINA KATKI: 'İşte Anne Projesi' kapsamında 0-15 yaş arasında çocuğu olan ve İş Kulübü avantajlarından faydalanan ve akabinde istihdam garantili mesleki eğitim kurslarına katılan kadınlara günlük 110 lira zaruri gider ödemesi var.

KATILIM ŞARTLARI NELER?

1. İşkur'a kayıtlı işsiz olmak.

2. 15 yaşını tamamlamış olmak.

3. Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel koşullara sahip olmak.
4. Aynı meslekte düzenlenen İşkur kursunu tamamlamamış olmak.

5. İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmak.

6. Emekli olmamak.

İşsizlik Maaşı Nedir?

Hizmet akdi ile bir işyerinde çalışmakta iken istek, yetenek, sıhhat ve yeterliliği olmasına karşın, rastgele bir kasıt öğeyi bulunmaksızın işini kaybeden sigortalıların işlerini kaybetmeleri sebebiyle uğramış oldukları gelir kaybının bir vakit ve belli bir ölçüde karşılayan geçici destek işsizlik sigortası olarak adlandırılmaktadır.

İşsizlik sigortası kapsamında olan şahıslara işsiz kalması durumunda ödenen geçici destek tutarı ise işsizlik maaşı veya işsizlik ödeneği olarak adlandırılır.4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu kapsamında içeriği tanımlanmış olan işsizlik maaşı sigortalı çalışanlar amacı ile yasadaki koşulları sağlamış olmaları şartıyla geçici bir emniyet sistemidir..

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.