1. HABERLER

  2. Suudi Arabistan, Türkiye'nin İnsansız Hava Aracı İHA ve SİHA'yı Almak İstediğini Açıkladı
Suudi Arabistan, Türkiye'nin İnsansız Hava Aracı İHA ve SİHA'yı Almak İstediğini Açıkladı

Suudi Arabistan, Türkiye'nin İnsansız Hava Aracı İHA ve SİHA'yı Almak İstediğini Açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın iki rakip bölgesel güç arasında yakınlaşmaya işaret edebilecek bir hareketle Türkiye'den silahlı İHA ve SİHA satın almaya çalıştığını açıkladı.

A+A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın iki rakip bölgesel güç arasında yakınlaşmaya işaret edebilecek bir hareketle Türkiye'den silahlı İHA ve SİHA satın almaya çalıştığını açıkladı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2018'de İstanbul'daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesinden bu yana Ankara ile Riyad arasındaki bağlar gerildi. Ticaret gayri resmi Suudi boykotu altında çöktü, ancak her iki ülke de ilişkileri geliştirmek için çalışacaklarını söyledi.

Ancak bir basın brifinginde konuşan Erdoğan, krallığın Türkiye'nin uzun süredir rakibi olan Yunanistan ile ortak hava tatbikatları yapma kararından duyduğu hoşnutsuzluğu dile getirerek, insansız hava araçları üzerinde bir anlaşmanın Riyad'ın gelecekteki davranışına bağlı olduğunu öne sürdü.

Erdoğan, "Suudi Arabistan, Yunanistan ile ortak tatbikatlar yapıyor" dedi.

Yine de Suudi Arabistan bizden silahlı insansız hava araçları istiyor. Umudumuz, bu sorunu ısınmadan sakince çözmektir. "

Türkiye, dünyanın önde gelen silahlı insansız hava araçları üreticilerinden biri olarak ortaya çıktı ve bu, müttefik Azerbaycan'ın Ermenistan'la geçen yıl tartışmalı Dağlık Karabağ bölgesi üzerinde altı haftalık bir savaşta büyük kazanımlar elde etmesine yardımcı oldu .

Suriye ve Libya'daki çatışmalara Türk insansız hava araçları da konuşlandırıldı.

Riyad'ın halihazırda Türkiye'nin özel Vestel şirketi ile Suudi Arabistan'ın kendi askeri insansız hava araçlarını üretmesine izin veren bir teknoloji transferi anlaşması var.

Ancak, bazı Batılı ülkelerin Yemen'deki askeri harekâtı nedeniyle uyguladıkları silah ambargolarının etrafından dolanacak askeri teslimatları da aradığı yönünde yaygın spekülasyonlar var.

Daha geniş bir strateji

Türkiye'nin Suudi Arabistan ile gerilimi azaltma umutları, daha geniş bir bölgesel çabanın parçası. Ankara, Mısır ordusunun 2013'te Erdoğan'a yakın olan Müslüman Kardeşler Başkanı Muhammed Mursi'yi devirmesinden bu yana Mısır ile ilişkileri iyileştirme umutları gördüğünü defalarca söyledi.

Erdoğan ve dışişleri bakanı geçen hafta Türkiye'nin Mısır ile diplomatik temaslara yeniden başladığını ve daha fazla işbirliği istediğini söyledi. Kahire, ilişkileri normalleştirmek için Türkiye'nin eylemlerinin "Mısır ilkelerine uygunluk göstermesi gerektiğini" söyledi.

İki ülke, Libya ihtilafında ve Doğu Akdeniz'de rakip tarafları destekliyor. Mısır, Yunanistan ile Türkiye'yi kızdıran bir denizcilik anlaşması imzaladı.

Erdoğan, Kahire'nin bölgede attığı son adımların “geçici bir hatanın tezahürü” olduğunu, ancak Mısır halkının Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki tutumuna karşı çıkmayacağına inandığını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.