1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Son Dakika! Özel Okula Gidecek Olan Öğrencilere Kötü Haber! Fiyatlarda %65 Sınırı Etkisiz Kaldı...
Son Dakika! Özel Okula Gidecek Olan Öğrencilere Kötü Haber! Fiyatlarda %65 Sınırı Etkisiz Kaldı...

Son Dakika! Özel Okula Gidecek Olan Öğrencilere Kötü Haber! Fiyatlarda %65 Sınırı Etkisiz Kaldı...

Özel okullardaki fiyat artışları büyük bir sorun haline geldi. Yüzde 65 sınırı etkisiz kaldı. Büyükşehirlerdeki anaokullarından lise düzeyine kadar olan eğitim seviyelerindeki fiyatlar, 500 bin lirayı aşmış durumda.

A+A-

Özel okullardaki fiyat artışları büyük bir sorun haline geldi. Yüzde 65 sınırı etkisiz kaldı. Büyükşehirlerdeki anaokullarından lise düzeyine kadar olan eğitim seviyelerindeki fiyatlar, 500 bin lirayı aşmış durumda. Milli Eğitim Bakanlığı sınırı sadece ara kayıtlar için belirledi. Yeni kayıtlarda yapılan zamlar yüzde 100'ü aşan oranlara ulaşıyor.

Enflasyonla Bağlantılı Fiyat Artışı

Yüksek enflasyon oranları özel okullardaki fiyat artışlarına yansıyor. Yüzde 65 sınırı çözüm olmaktan uzak. Sektör temsilcileri maliyet artışlarından bahsediyor. Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu öğretmen maaşlarının yükseltilmesini gereklilik olarak değerlendiriyor. Öğretmenlerin devlet memuru maaşlarının altında olmaması önemli, diyor.

Veliler ve Özel Okul Ücretleri

Yeni eğitim dönemi için özel okulların ücretleri belirlenmeye başladı. Yüzde 65 sınırı fiyat artışlarını engelleyemiyor. Büyükşehirlerdeki veliler 600 bin liraya kadar çıkan ücretlerle karşılaşıyor. Veliler düzenlemeler talep ediyor.

En Yüksek Ücretli Okullar

2023-2024 eğitim yılında özel liselerin ücretleri belirlendi. Yüzde 65 sınırının aşıldığı görülüyor. Koç Lisesi en pahalı okul olarak öne çıkıyor, yıllık 448 bin lira ücret talep ediyor. Robert Koleji, Üsküdar Amerikan Lisesi, SEV Amerikan Koleji ve İstanbul Özel Saint Joseph Fransız Lisesi gibi okullar, yüksek ücret talep eden okullar arasında yer almaktadır.

Örneğin, geçtiğimiz yılın ücreti 228 bin 115 lira olan Koç Lisesi, bu yıl 448 bin lira talep ediyor, yani yüzde 105 artış gösteriyor. Robert Koleji'nin geçen yılki ücreti 228 bin 900 lirayken bu yıl 446 bin lira oldu, yani yüzde 94 artış yaşandı. Geçen yılki 196 bin liralık ücreti yüzde 115 artırarak, Üsküdar Amerikan Lisesi şimdi öğrencilerinden 422 bin 256 lira talep etmektedir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.