1. HABERLER

  2. Sigaralarda Artık Yeni Dönem Başlıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı Bugünden itibaren uygulanacak
Sigaralarda Artık Yeni Dönem Başlıyor!  Resmi Gazete’de yayımlandı Bugünden itibaren uygulanacak

Sigaralarda Artık Yeni Dönem Başlıyor! Resmi Gazete’de yayımlandı Bugünden itibaren uygulanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından deneme üretimleri ilk sırada olmak üzere her ne suretle olursa olsun yapılan üretimlerde, tütün mamulü birim paketi ile sigara üstünde marka adı ya da şirket-firma unvan kısaltması yazılması mecburiyeti getirilerek

A+A-

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından deneme üretimleri ilk sırada olmak üzere her ne suretle olursa olsun yapılan üretimlerde, tütün mamulü birim paketi ile sigara üstünde marka adı ya da şirket-firma unvan kısaltması yazılması mecburiyeti getirilerek “Tütün Mamullerinin Üretim ve Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” konulu uygulamayı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini duyurdu.

YENİ DÖNEM BAŞLADI

Yönetmelikte, tütün ürünleri ihracatının artırılması ile tütün ürünlerinde kaçak ve kayıt dışılığın önlenmesi amacı ile değişikliklere gidildi.

Buna göre, firmalar tarafından üretim ve faaliyet uygunluk belgesi alınması sonrasında, tesis sahası dışında Bakanlıktan izin almak ve tesisin bulunduğu il sınırları dahilinde olmak kaydıyla ek mamul ambarı, kurulum öncesi bildirimde bulunmak şartıyla da ek ham madde ambarı kurulabilecek. Kullanımından vazgeçilen ambarlar, boşaltılma tarihi itibariyle en geç otuz gün içerisinde Bakanlığa bildirilecek.

Makine çalışma testleri, ürün denemeleri, deneme üretimleriyle her ne suretle olursa olsun yapılan üretimlerde, tütün mamulü birim paketi ile sigara üstünde marka adı ya da şirket-firma unvan kısaltması yazılması mecburi olacak. Tütün mamulü birim paketi ile sigara üzerine yazılacak bilgiler işlem öncesi Bakanlığa bildirilecek.

“İŞLEM GÖRMÜŞ TÜTÜN” OLARAK ADLANDIRILACAK

Yönetmelikle, harmanlanmış tütün, homojenize tütün ya da bir kez daha tertip edilmiş tütün, kıyılmış tütün, şişirilmiş tütün, şişirilmiş tütün damarı, tütün döküntüleri ile tütün döküntülerinin işlenmesi ile elde edilen tütünler artık “işlem görmüş tütün” olarak adlandırılacak.

Gerekli işlemleri yerine getiren firma, ürettikleri tütün mamullerini ya da işlem görmüş tütünü serbestçe ihraç edebilecek. İhracat rejimi kapsamında ihraç edilecek işlem görmüş tütün ve tütün mamulüne ilişkin belirlenen bilgi ve belgeler üretim öncesi Bakanlığa bildirilecek.

Dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç edilecek işlem görmüş tütün ve tütün mamulleri için dahilde işleme izin belgesi almak amacı ile Ticaret Bakanlığına müracaat yapılmadan önce Bakanlıktan ön izin alınacak.

Bakanlığa yapılan müracaatta beyan edilen bilgi ve belgeler, tesisin üretim kapasitesi de göz önüne alınarak değerlendirilecek ve uygun bulunanlara, müracaat tamamlanma tarihi itibariyle en geç 15 gün içerisinde ön izin verilecek.

İşlem görmüş tütün ya da tütün mamullerinin ihracatı, yalnızca üretimini gerçekleştiren firma tarafından yapılabilecek.

Yurt içi piyasaya arz edilen tütün mamulü birim paket ve grupmanı kullanılarak üretilen ve ihraç edilen mamulat türünün birim paket ve grupmanı üstünde “ihracat amacı ile üretilmiştir” ibaresi ile ihraç edilen ülke isminin Türkçe ve ihraç edilen ülkenin fotoğrafı dilinde, en az 8 puntoda sabit ve silinemez olarak basılması mecburi olacak.

Homojenize tütün, şişirilmiş tütün damarı, tütün döküntülerinin işlenmesiyle elde edilen tütünler ve bu tütünleri üretmek amacı ile tütün damarı ve tütün döküntüleri ile aynı tipten olmak kaydıyla harmanlanmış yaprak tütün, şişirilmiş tütün ve kırık tütün ithaline üretim ihtiyaçları ile sınırlı olarak ve Bakanlıktan “Tütün İthalatı Uygunluk Belgesi” almak kaydıyla izin verilecek.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.