1. HABERLER

  2. Myanmar güvenlik güçleri 38 darbe karşıtı protestocuyu öldürdü!
Myanmar güvenlik güçleri 38 darbe karşıtı protestocuyu öldürdü!

Myanmar güvenlik güçleri 38 darbe karşıtı protestocuyu öldürdü!

1 Şubat'ta iktidarı ele geçiren generallerin Çin fabrikalarının ateşe verildiği Yangon'un iki bölgesinde sıkıyönetim ilan ettiği için, Myanmar'da en az 38 protestocunun darbe karşıtı harekete yönelik son baskıda öldürüldüğünü söyledi.

A+A-

Bir savunuculuk grubu, 1 Şubat'ta iktidarı ele geçiren generallerin Çin fabrikalarının ateşe verildiği Yangon'un iki bölgesinde sıkıyönetim ilan ettiği için, Myanmar'da en az 38 protestocunun darbe karşıtı harekete yönelik son baskıda öldürüldüğünü söyledi.

Bir polis memuru da hayatını kaybetti ve bu da darbeye karşı kitlesel gösterilerin altı hafta önce başlamasından bu yana en ölümcül gün oldu.

Siyasi Mahkumlar için Yardım Derneği (AAPP), darbeden bu yana bugüne kadar toplam 126 kişinin “şiddetli ve keyfi baskılarda” öldürüldüğünü belirterek, kayıpların “büyük ölçüde arttığı” uyarısında bulundu. Tutuklanan kişi sayısının Cumartesi gününe kadar 2 bin 150'den fazla kişiye yükseldiğini de sözlerine ekledi.

Pazar günü, Myanmar'ın en büyük şehri Yangon'daki endüstriyel Hlaing Thar Yar ilçesinde iki Çin fabrikasının ateşe verilmesi ve güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açması üzerine duman bulutları yükseldi.

AAPP'ye göre, en az 22 sivil öldürüldü ve üçü kritik durumda olmak üzere 20'den fazla sivil yaralandı.

Çin'in Myanmar'daki büyükelçiliği, fabrikalar kimliği belirsiz saldırganlar tarafından yağmalanıp ateşe verildiğinde Çinli personelin yaralandığını ve tuzağa düştüğünü söyledi.

Gün boyunca evlerinde saklanan sakinler silah sesi duyduklarını, askeri kamyonların ise Hlaing Thar Yar'ın sokaklarında geçtiğini bildirdi. Bölge, şehrin en fakir bölgelerinden biridir ve iş bulmak için Myanmar'ın diğer bölgelerinden gelen insanlara ev sahipliği yapmaktadır.

Bir doktor, AFP haber ajansına yaklaşık 50 kişiyi yaralı olarak tedavi ettiğini söyledi. Kapatmadan önce, "Fazla konuşamıyorum - yaralı insanlar gelmeye devam ediyor," dedi.

'Devam eden vahşet'

Myanmar'da, bir kadının vurularak öldürüldüğü ikinci şehir Mandalay ve iki kişinin öldürüldüğü Bago dahil olmak üzere başka yerlerde de şiddet olaylarının arttığı bildirildi.

Bu arada eyalet televizyonu MRTV, Bago'da protestocularla yaşanan çatışmanın ardından bir polis memurunun göğsündeki yaradan öldüğünü söyledi. Protestolarda öldüğü bildirilen ikinci polis memuru.

Yine Pazar günü, devlet medyası Hlaing Thar Yar ve komşu Shwepyitha ilçesi hakkında sıkıyönetim ilan edildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.