1. HABERLER

  2. Flaş Gelişme: Cumhur ittifakı yapılan araştırmada seçim barajından uzaklaştı…
Flaş Gelişme: Cumhur ittifakı yapılan araştırmada seçim barajından uzaklaştı…

Flaş Gelişme: Cumhur ittifakı yapılan araştırmada seçim barajından uzaklaştı…

AK Parti MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından geçtiğimiz süreçlerde defalarca dile getirilen Seçim Barajı Düşürülmeli önerisi için siyasi partiler yasası ile seçim yasalarında yapılacak değişiklik sıralarında pay verdi. Cumhur ittifakı seçim barajının uzl

A+A-

 

 

 

 

AK partinin siyasi partiler yasası ile beraber seçim yasaları üzerinde yapacakları çalışmaların büyük oranda tamamlanmış olduğuna dair bilgiler geliyor. Fakat çalışmaların ilk olarak MHP’ye ardından da geri kalan partilerin görüşlerine bildirilerek TBMM iletilecek olduğu açıklandı.

 

Açıklama yapıldı…

 

Gelen son dakika haberlerine bakılacak olursa Cumhur ittifakı seçim barajlarının yüzde 7 oranına kadar düşmesi konusunda uzlaşmalara varıldığı dikkatleri çekiyor. Cumhur İttifakı tarafından gelen açıklamalı sözler ise;

 

1. Temsilde adalet sağlanır.

 

Yüzde 10 seçim barajından dolayı bu güne kadar sistemde birçok partinin maalesef ki parlamento dışında kaldığına işaret edilirken barajın yüzde 7 oranlarına kadar indirilmesi ile beraber daha fazla adalet ön görülecek. Barajdan dolayı ittifak çatısında yer almak istemeseler bile bu duruma mecbur kalan partilerin önüne geçme için farklı bir seçenek sunulacak ve seçmenin iktidara karşı olan güvenleri daha çok artacak olduğu ön görülüyor.

 

2. HDP oyu düşer.

 

İktidar yapılacak olan oran düşürülmesi ile beraber 7 Haziran 2015 seçimleri örnek gösterilerek HDP oyunun yüzde 13,1 e kadar çıkmasında 80 milletvekili çıkarmış olması, bu sayede tarihin bu güne kadar olan en yüksek oyunu aldıkları açıklandı. Eğer bu şekilde yapılırsa HDP oyları da düşecektir ön görüsü yapılıyor. 

 

3. İyi parti rahatlar.

 

İktidar tarafından barajın yüzde 7 seviyesine çekilmesi ile beraber İyi partinin de elinin iyi bir şekilde rahatlayabilecek olduğu ön görülüyor. 

 

4. TİP ve EMEP 

 

Baraj oranlarının yüzde 7 seviyesine kadar inmesi ile beraber TİP, EMEP gibi partiler de HDP gibi bir parti çatısı altına girmek yerine kendileri için kendi isimleri temsil etmeyi başarabilecekler. 2023 yılı içerisinde tek başlarına yarışlarda yerini alabilecekler oldukları ön görülüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.