1. HABERLER

  2. Emekli zammı ile ilgili son dakika gelişmesi! İlave zam yapılacak! SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı... Hepsine müjde emekli maaş, 3.500 TL ve üzeri...
Emekli zammı ile ilgili son dakika gelişmesi! İlave zam yapılacak! SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı... Hepsine müjde emekli maaş, 3.500 TL ve üzeri...

Emekli zammı ile ilgili son dakika gelişmesi! İlave zam yapılacak! SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı... Hepsine müjde emekli maaş, 3.500 TL ve üzeri...

Milyonlarca emekliye müjde! İlave zam geliyor. Formül değişiyor. Tüm emekliler dahil ediliyor. Asgari ücrete yapılan rekor zammın ardından emekliler de maaşlarına yapılacak zam oranını bekleyeme başladı. Güzel haber geldi.

A+A-

Şu an 1.500 TL olan en düşük emekli maaşının 3.500 TL seviyelerine çekilmesi gündemde. Memur emeklilerine yapılacak olan ilave zammın SGK ve Bağ-Kur mensubu emeklilere de yapılacak. Tüm emeklilerin maaşlarında iyileştirme olacak. Öte yandan emekli maaşlarında kademeli artış da gündemde.

Milyonlarca emeklinin gözü maaşlara yapılacak zam oranlarına çevrildi. Kim ne kadar emekli maaşı alacak? Emekli zammı ile ilgili haberler yakından takip ediliyor. Tüm emekliler için ek zam devreye alınıyor.

Bu yıl enflasyonun üzerinde artış bekleyen emekliler için seyyanen zam formülü gündeme geldi. Özellikle düşük maaş alan emeklileri asgari ücret seviyesine yaklaştırma durumu söz konusu olabilecek.

Asgari ücrete yapılan yüzde 50.4 oranındaki rekor artıştan sonra milyonlarca emekli de yeni yılda alacakları maaşları beklemeye başladı. Memur sendikalarının yaptıkları temaslar sonrasında memurlar ve memur emeklileri için ek bir protokol ile ilave artış yapılacağı belirtilirken SSK ve Bağ-Kur emeklileri için de umut doğdu. Bu konuda yapılan açıklamalar memur emeklileriyle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de ilave zam yapılacağını ortaya koyuyor. Anakara'da bu konuda yapılan çalışmalarda birkaç formül öne çıkarken seyyanen zam görüşü ağırlık kazanmaya başladı.

ENFLASYONUN ÜZERİNDE

2021 yılının ikinci 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı olacak. 6 aylık enflasyonun yüzde 3'ü aşan kısmı da memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkını gösterecek. 6 aylık enflasyon oranı 3 Ocak tarihinde açıklanacak. 5 aylık enflasyonun yüzde 10.48 çıkması sonrası gözler Aralık ayında açıklanacak enflasyona çevrildi. Aralık enflasyonunun bu orana eklenmesiyle birlikte 6 aylık oran ortaya çıkacak. Yapılan tahminlere göre bu oranın yüzde 14-15 arasında olması bekleniyor. Bu durumda SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon zammı yüzde 14-15 civarında olurken memur emeklileri için yüzde 5 toplu sözleşme zammı ve buna ilaveten yüzde 11-12 civarında enflasyon farkı ödenecek. Bu durumda memur emeklilerinin zam oranı ise yüzde 16-17 civarında olacak. İşte bu noktada devreye ilave artışlar girecek. Memur emeklileri için Temmuz ayında yapılacak yüzde 7 oranındaki artışın öne çekilmesi, seyyanen zam yapılması gibi formüller öne çıkıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise enflasyon oranının yüzde 40'a tamamlanması ya da düşük maaşlılardan başlayarak seyyanen artış yapılması gündemde.

3 BIN TL'YI GEÇECEK MI?

Seyyanen zam durumunda özellikle düşük maaşların yükseltilmesi ve taban maaşın yukarı çekilmesi söz konusu olacak. burada ölçü yeni asgari ücret olabilir. Yeni asgari ücretin net rakamının 4.253 lira olması ile en düşük emekli maaşı ile arasındaki farkın açılması söz konusu olacak. Bu durumda ikisi arasındaki makasın kapatılması için bir artış söz konusu olabilir. Burada öne çıkan rakamlar 3000 ve 3500 olarak değerlendirilebilir. Bu durumda bu gün en düşük emekli maaşı ile asgari ücret arasındaki oransal fark da korunmuş olacak. Bu seyyanen artışların 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon sonrası ortaya çıkacak 6 aylık zamdan sonra yapılması da söz konusu olabilir. Böylece önce enflasyon zammı uygulanır sonrada belirlenen taban maaşa ulaşıncaya kadar seyyanen artış yapılabilir.

KADEMELI ARTIS FORMÜLÜ

Emeklilerden taban maaşın üstünde alanlara da kademeli olarak artış yapılabilir. Bu durumda düşük maaşlıların hem oransal hem de seyyanen artışları daha fazla olurken maaşlar yükseldikçe oran düşebilir. Bütün bu gelişmeler için 3 Ocak tarihini beklemek gerekiyor. Bu tarihe kadar çalışmalar devam edecek ve bu tarihte ortaya çıkacak rakama göre ek zam açıklanmış olacak. (Yeni Asır / Faruk Erdem)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.