1. HABERLER

  2. ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda müttefiklerle çalışma sözü verdi
ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda müttefiklerle çalışma sözü verdi

ABD, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması konusunda müttefiklerle çalışma sözü verdi

Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Japon mevkidaşı Toshimitsu Motegi'ye yaptığı ziyaretin ABD-Japonya ilişkilerini yeniden teyit etme amacını taşıdığını söyledi.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Çin'in artan iddiasının ortasında Asya ittifaklarını desteklemek için ilk yurt dışı seyahatini yaparken, Kuzey Kore'nin nükleer silahlardan arındırılması için müttefiklerle çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Blinken, Tokyo'da Japon mevkidaşı Toshimitsu Motegi ile yaptığı ikili görüşmede sözlerini söyledi ve ziyaretinin ABD-Japonya ittifakını yeniden teyit etme amacını taşıdığını söyledi.

Myanmar ve Çin gibi yerlerde demokratik değerlerin tehdit altında olduğunu söyledi.

Blinken ve Austin'in Tokyo ve Seul ziyareti, Başkan Joe Biden yönetiminden üst düzey yetkililerin ilk yurtdışı gezisi ve geçen hafta Amerika Birleşik Devletleri, Japonya, Avustralya ve Hindistan liderlerinin - sözde Quad ittifakının - sanal bir zirvesini takip ediyor.

Bu arada Motegi, Çin'in Doğu ve Güney Çin Denizlerindeki statükoyu değiştirme girişimine şiddetle karşı çıkması ve bu konuda birbirleriyle yakın işbirliği yapması konusunda Blinken ile hemfikir olduğunu söyledi.

Gündemdeki diğer konular arasında bölgede dolaşım özgürlüğü, Myanmar'daki askeri darbe ve salgın sırasında ekonomi yer alıyor.

Salı günü erken saatlerde Blinken, bir grup iş liderine Washington DC ile Tokyo arasındaki ekonomik ilişkinin "dünyanın en güçlülerinden biri" olduğunu söyledi.

Blinken, salgının tıbbi cihazlar da dahil olmak üzere kritik ürünler için küresel tedarik zincirlerindeki güvenlik açıklarını ortaya çıkardığını belirterek, ABD ve Japonya'nın gelecek için güvenli ve dayanıklı tedarik zincirleri oluşturmak için birlikte çalışma ihtiyacını vurguladı.

Beyaz Saray'ın Pyongyang'ın şimdiye kadar ABD'nin diyaloğa girme çabalarını reddettiğini söylemesinin ardından Kuzey Kore'nin odak noktası olması bekleniyordu.

Kuzey Kore eyalet medyası Salı günü Blinken ve Austin'in Japonya'ya geldiklerinde , Kuzey Kore daha önce yeni ABD yönetimini barış istiyorsa " kokuşmaya " karşı uyardı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.