1. HABERLER

  2. Son dakika gelişmesi! Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! 355 TL zam müjdesi geldi...
Son dakika gelişmesi! Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! 355 TL zam müjdesi geldi...

Son dakika gelişmesi! Milyonlarca emekliyi ilgilendiriyor! 355 TL zam müjdesi geldi...

Emekliye 355 TL intibak zammı için son dakika haberi: Emekli yurttaşlar İntibak Kanunu çalışmaları amacı ile fotoğrafı ilerleme bekliyorlar. 'İntibak kanunu 2021 son gidişat ne? Peki emekli intibak düzenlemesi çıkacak mı? İntibak düzenlemesi geldi mi?

A+A-

Emekliye 355 TL intibak zammı için son dakika haberi: Emekli yurttaşlar İntibak Kanunu çalışmaları amacı ile fotoğrafı ilerleme bekliyorlar. 'İntibak kanunu 2021 son gidişat ne? Peki emekli intibak düzenlemesi çıkacak mı? İntibak düzenlemesi geldi mi?

Emekliye 355 TL intibak zammı için son dakika haberi: 2000 yılından sonra emekli olan şahıslar amacı ile ise intibak konusu ile alakalı beklenti devam ediyor. Emekli intibak artışı olacak mı? 2000 ardından emekli intibak düzenlemesi olacak mı? Emekliler merak içinde bu soruların cevabını araştırıyor. Konuyla alakalı Türkiye Emekliler Derneği Başkanı'ndan konuya ilişkin mühim açıklama yaptı. Çıkması halinde maaşlarda 355 TL'ye varan artışların yaşen temelcağı intibak düzenlemesine dair son gelişmeleri ve intibak düzenlemesinin nasıl çıkacağına dair ayrıntılar yazımızda. Peki emekli intibak düzenlemesi çıkacak mı? İntibak düzenlemesi geldi mi?

EMEKLİLER DERNEĞİ'NDEN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "2000 ardından emekli olanların intibaklarının yapılması amacı ile Hükümetimize çağrımızı tekrarlıyoruz. Katkı payları, emeklilerimizin ödeme gücünü zorlamakta ve sıhhat hakkını rizikoya etmektedir. Bu sebeple, katkı paylarından emekliler muaf tutulmalıdır" diye konuştu.

2000 öncesi emekli olanlara tanınan intibak yasası için sonrasında emekli olanlarda talepte bulunuyor. İntibak isteği yaşama geçerse 355 TL zam yolu açılacak.

İNTİBAK DÜZENLEMESİNİN FAYDALARI NELER?
2000 ardından emekli olan yurttaşlar amacı ile intibak planlamasi yapılması durumunda:

-Taban emekli aylığı asgari ücrete denklenirse, emekliye her ay ek ödeme dahil en az 2 000 324 lira ödenecek.

-Sağlıkta ek ödemelerin kalkmasıyla, emekli maaşından sıhhat kesintisi yapılmayacak.

-Ek ödeme seviyesi değiştirildiğinde, emekliler aylık net maaşının %8-10'u seviyesinda para alacak. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin gelirinde miktar %8 iken 255, %10 iken 382 tl'ye varan artış yapılacak.

-2000 senesi ve ardındannda emekli olanlara 355 tl'ye varan zam yapılabilecek.

2000 YILINDAN ÖNCE EMEKLİ OLANLARA İNTİBAK ZAMMI
2000 senesindan sonra emekli olan yurttaşlar amacı ile ise intibak zammı halen yapılmadı.

Uzun vakit yargıda yer alan ve vakitn mevzuya dair geçen yıllarda nihai karar verildi. Yargının en üst kademesince alınan karar kapsamında intibak zam planlamasinin Meclis'te alınan karar kapsamında maaşlara yansıtılabileceği ifade edildi.

Yargının intibak zammı amacı ile tek yetki kurumun TBMM bulunduğunu işaret etmesi intibak zammı amacı ile yargı yolunun sonuçlanmış bulunduğu anlamına geldi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI'NDAN EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN İNTİBAK DÜZENLEMESİ
Emekli maaşlarının bağlanma civarlarına dair değişik sistemler uygulanmakta. Burada 2000 senesindan evvelce sigorta primi olan ancak 2000 senesindan sonra emekli olan yurttaşlar karma sistem hesaplaması ile maaşlarını almaktalar. 2000 senesindan sonra emekli olanlar bireylerin emeklilikleri de iki en temel gruba ayrılmakta. 2008 evveli emekli olanlar ve 2008 ardından emekli olanlar.

Tüm bu değişikliklerin ortadan kaldırılması amacı ile ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çalışması bulunduğu öğrenildi. Bu çalışmayla  emekli bireylerin maaşlarında planlamaler olacak ve değişiklikler giderilecek. Emekli yurttaşlara yönelik yaşama geçirilecek planlama ile SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan yurttaşlar tek çatı altında toplen temelcak.

EMEKLİYE İNTİBAK ZAMMI GELİRSE EMEKLİ MAAŞLARI İÇİN EN DÜŞÜK 50 EN YÜKSEK 355 TL ZAM GELECEK!

Yapılacak olan meşru planlamanin ardındannda ilk intibak planlamasinde bulunduğu gibi en düşük 50 lira, en yüksek 355 lira zam gelecek.

Düzenleme 2000 yılından sonra emekli olan bireyleri etkileyecek. Hatırlen temelcağı üzere emeklilere oluşturulan ilk intibak planlamasi ile 2000 yılından evvelce emekli olan fertlerin maaşlarında tedavi ve eşitlik sağlanmıştı.

İNTİBAK NEDİR?
Arapça kökenli olan İntibak, uyum ve iki şeyin ölçülerinin birbirini tutması olarak ifade ediliyor. Emeklilik maaşlarını etkileyen intibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün adedi aynı bulunmasına karşın değişik aylıklar alan emekliler arasında denge sağlamak sureti ile düzenlenecek.

Sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki yasa hükümlerinin temel alınmasıyla emekli aylıkları karma sisteme göre hesaplanıyor. Prim kazancı ve primlerinin ödeme gün adedi aynı bulunmasına karşın, değişik tarihlerde emekli olunması durumunda emekli aylıkları eşit olmuyor.

Bu durumun düzeltilmesi amacı ile güncelleme kat adedi ve aylık bağlama miktarlarında eşitliği sağlayacak planlamaler yapılması "intibak" olarak adlandırılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.