1. HABERLER

  2. Son Dakika: Faizsiz Konut ve Taşıt Sistemi İçin Kanun Geliyor! Meclisten Geçerse, Tüm Sistem Değişecek…
Son Dakika: Faizsiz Konut ve Taşıt Sistemi İçin Kanun Geliyor! Meclisten Geçerse, Tüm Sistem Değişecek…

Son Dakika: Faizsiz Konut ve Taşıt Sistemi İçin Kanun Geliyor! Meclisten Geçerse, Tüm Sistem Değişecek…

Son dakika gelişmesiyle faizsiz konut ve taşıt sistemleri için kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Tasarruf – Finansman şirketlerinin bir süredir faaliyette olması ve faizsiz taşıt, konut satışında etkin rol oynaması Meclis Başkanlığı’na bildirildi.

A+A-

Konuya ilişkin tüm detaylar haberimizde….

Meclis Başkanlığı’na Bildirildi!

Faiz ve vade farkı olmadan taşıt – konut edindiren tasarruf ve finansman firmalarının denetim altına alınması önerilirken; asgari sermayelerinin 100 milyon TL olması, bilgi teknolojileri alt yapısını kurmaları, kurumsal yapıda olmaları ve risk yönetimi gibi bir takım zorunlulukların yerine getirilmesi gerekmekte.

BDDK Denetleyecek!

Tasarruf şirketleri olarak da bilinen bu şirketlerin denetlenmesi ve düzenlenmesi BDDK’ya verilecek. Firmaların faaliyetleri, belli bir süreliğine tasarruf yapılmasının ardından ev ya da taşıt finansmanını kullanma hakkını alması olarak da tanımlanmakta.

Faaliyet izni yani lisansının alınabilmesi için firmaların bir takım zorunlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Bu zorunluluklar ve yükümler;

  • Risk yönetimi ve bilgi teknolojisi alt yapısı,
  • Asgari olarak 100 milyon Türk Lirası sermaye,
  • Kurumsal Yapı

Olarak belirlendi.

Şuan hali hazırda faaliyete devam eden şirketlerin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için BDDK’ya başvuru yapmaları ve istenilen şartları karşılamaları gerekmekte.

Müşteri haklarını korumak için yasaların yükümlülükleri belirlenme aşamasında…

Lisans alamayan ya da alınan faaliyet izinleri iptal edilmiş şirketler için belirlenen genel hükümlerin yanı sıra tasarruf sahiplerinin haklarını koruma kapsamında ilave tavsiye önerileri düzenlenmeye devam ediyor. İlgili olarak yer alan düzenleme sayesinde müşterilerin haklarının korunması için belirlenen yasal hükümlülükler bir nebze olsun rahatlama sunacak.

Bu sayede öncelikli olarak belirlenen müşterilerin tasarruflarını belirlenen yasalar ile beraber geri alma ve finansman olarak kullanma hakları güvence altına alınmış olacak. Tasarruf finansman olarak belirlenen şirketlere yatırılan tasarruflar kapsamında en ufak bir tutarda kamusal bir güvence ya da sigorta mekanizması olmasına gerek görülmeyecek. Şirketlerden gelen tavsiyeler sonucunda devlet tarafından geri ödeme garantisi şu anlık süreçlerde verilmiyor.

Tasarruf fon havuzları yönetimleri için şirketlerde sürekli uymaları gereken standart oranlar ya da sınırlamalar gelecek. Bu durum bir nebze de olsa hesapların şirket hesaplarından ayrı tutulması için hüküm altına almış olacak. Tasarruf finansman sözleşmesi ile beraber tanımları ve sözleşme kapsamında bulunması gereken askeri unsurlar ayarlanacak.

Tasarruf finansman sistemleri bu sayede daha sağlam ve süreklilik konularını temin etmek üzere şirketler üzerinde, toplamış oldukları tasarruflar ile beraber elde edilen gelirlerin belirli bir kısımlarını ihtiyat amacı ile tutma yükümlülükleri gelmiş olacak.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.